13 Ян 2020

Иновативно приложение за бъдещи майки

Публикувана в Бременност
Оценете
(5 гласа)

pic bio 9M

Д-р Борислав Матеев е клиничен ембриолог и преподавател по „Човешка репродукция и репродуктивна биология“. Член е на „Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология“ (ESHRE), „Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве“ и „Българската асоциация по репродуктивна човешка ембриология“.

Д-р Матеев, какво Ви провокира да създадете подобно приложение?

Аз съм клиничен ембриолог, работя с клетките в асистираната репродукция – яйцеклетки, сперматозоиди, ембриони. Ние с колегите ембриолози всъщност сме отговорни за частта по създаването на ембриончетата в лаборторията, след като гинеколозите са провели необходимата терапия с пациентките и са получили достатъчен брой клетки/яйцеклетки. Когато дадена процедура приключи, в нашия екип имаме практика да даваме писмени указания на пациентките ни какво да правят и какво да не правят в следващите 14 дни. Това е периодът на чакане да се реализира успешно дадена бременност. Тези указания съдържат информация за това колко и какви течности трябва да се поемат, какъв да е хранителният режим, какво и доколко да е физическото натоварване, подробна информация за това какви медикаменти на кой ден да се приемат и т.н. Забелязахме, че различните пациентки подхождат по различен начин към тези указания – някои са изключително стриктни, някои не толкова. У някои възникват въпроси в този период и ги задават.  Други имат въпроси, но поради опасения, че са дребни или незначителни, не се престрашават да питат. А истината е, че няма дребен или незначителен детайл и в стремежа си да постигнем по-голям процент на успеваемост, трябва да обръщаме внимание на всяка дребна подробност и детайл, които биха подобрили шанса ни за успех. Казвам умишлено „нашия шанс за успех“, защото в хода на всяка процедура пациентите и медицинският екип са един отбор. И в технологичен, но и в емоционален смисъл и ние също съпреживяваме всеки успех или неуспех. Накратко, стремежът ни да контролираме в оптимална степен периода след дадена инвитро процедура и да ограничим негативните ефекти от т.нар. събития със случаен характер, ни подтикна да потърсим начин и възможност за това, което доведе до разработката на приложението (fHealthapp.com), впоследствие доразвито във функционално отношение.

Screenshot 2019 10 02 17 00 36 822 com.android.chrome

Каква точно е функцията му?

Функциите на fHealth са няколко, обединени в един интерфейс, и хубавото е, че ще бъдат още надграждани. Представете си чат и файлтрансфер с функционалността на Viber или Watsup, но ограничена като комуникация само между вас и вашия лекар, плюс възможностите на аналитичните алгоритми на Facebook, но работещи с данни от сензори и датчици, които следят вашите физиологични параметри – кръвно налягане, температура, съдържанието на кислород в кръвта, физическата ви активност, качеството на съня ви, кръвната захар, ЕКГ. Тези данни биват автономно препращани към телефона или таблета на вашия лекуващ лекар. Тоест вашият лекар ще може да следи в реално време физиологичния ви статус. Ако има отклонения от нормалните стойности, системата ще го информира допълнително за това в съответния момент. Дадена пациентка ще може да си записва час за преглед или планирана манипулация при лекаря или в клиниката си, както и съответно лекарите ще могат да правят корекции в тези планирани графици. Благодарение на т.нар. самообучителни алгоритми и използваните температурни сензори всяка пациентка ще има възможност да проследява базалната си температура в хода на цикъла и с голяма прецизност да прогнозира очакваната, респективно настъпващата овулация в настоящия ѝ цикъл.

По какъв начин бъдещите родители ще могат да се свързват с лекарите си?

Имайки предвид, че това е приложение за употреба в неспешни състояния и с идеята за предотвратяването им, чат функционалността е удачен начин за комуникация между пациентка и лекар. Дава възможност за по-спокойна и неформална комуникация, предоставяйки опцията за „задаване и отговаряне на въпроси“ извън времевата рамка на периода на даден преглед или консултация при вашия лекар.

Как ще спомогне приложението за по-голяма успеваемост при асистираната репродукция?

Като се предотвратят негативните  ефекти от т.нар. случайни събития. Успеваемостта в асистираната репродукция и конкретно при инвитро процедурите е средно в рамките на 20 до 30%. Тоест вероятността за неуспех при дадена пациентка е изначално по-голяма, отколкото вероятността за успех. Стремежът ни е да елиминираме външните  фактори, които биха ни попречили, и по този начин да повишим шанса макар и с 1 до 5%, надявам се и с повече. Ето конкретен пример – по принцип препоръчваме на пациентките да не консумират кафе и продукти, съдържащи кофеин. Някои са много стриктни, някои не толкова. Дадена жена може и да не усети промяна във физиологичния си статус, след като е хапнала малко шоколад или няколко бонбона, но сензорите за пулс, кръвно налягане и сатурация ще „хванат“ разликата. Нейният лекар ще получи алармена сигнализация, че параметрите й са променени и съответно ще се свърже с нея да провери какво става.

Screenshot 2019 10 02 17 02 01 357 com.android.chrome

Важно е да уточним – може ли подобно приложение изцяло да замести посещенията при гинеколог?

Не. Не това е и целта му. Идеята на приложението е да допълва информацията и данните, с които гинекологът работи, за да може във всеки един момент той да осигури оптималната терапия за съответната пациентка.

Световната премиера на приложението беше на 20 ноември в Дюселдорф. Оптимистично ли е бъдещето му и зад граница?

Доста оптимистично, честно казано. До момента интересът от страна на пациенти и лекари е голям. В контакт сме и с няколко регионални здравни каси в Германия и Австрия, които очакваха да им презентираме данните и анализа от фазата на алфа-тестовете на приложението. Искрено се надявам да включат достъпа до него и използването му в списъка им на т.нар. „допълнителни услуги“, които предоставят на клиентите си.

Разговора проведе Деница Янкова

Още в Новини

Кампанията продължава до 8 септември

Имаме добра новина! Удължаваме срока за подаване на декларациите за кампанията „Очакваната бременност“ до 8 септември 2019 г. На 9 септември (понеделник) от 10:00 ч.… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
infl
Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
sh