05 Май 2017

Как да се храня по време на бременността

Публикувана в Бременност
Оценете
(0 гласа)

В последните години идеята за правилно хранене навлезе почти във всеки дом. Теориите, материалите и режимите са многобройни. Истината е, че някои от тях крият рискове и човек трябва добре да се информира, преди да предприеме промени в хранителните си навици. Този въпрос засяга още по-силно бъдещата майка, която носи отговорност не само за себе си, но и за детенцето, което скоро ще се появи на бял свят.

В тази статия ще обърнем внимание на храненето с био и органик продукти и на ефекта, който то има върху психиката на бъдещата майка.

Нещо ново

Майчиният инстинкт се задейства още с първите дни и седмици на бременността. Формулата ,,Хапвам за двама’’ е добре позната на всички. В последно време тази формула отстъпва място на едно ново поведение, което можем да обобщим по следния начин: ,,Храня се здравословно’’.

В съзнанието на майката здравословното хранене е свързано с два важни психологични и физиологични аспекта:

 • Тя няма да напълнее и по този начин ще контролира тревогата от постродилна депресия или други проблематики, свързани с промяната на женското тяло след бременност.
 • Тя ще даде най-добрата грижа за своето дете, показвайки си, че е мила и грижовна майка.

Истината е, че здравословното хранене е нож с две остриета. В някои случаи това поведение може повече да навреди, отколкото да помогне. Защо?

Бременността не е удобен момент за смяна на хранителните навици

Бременността е деликатен период, който се характеризира със силни емоционални и хормонални промени, които могат да дестабилизират бъдещата майка. Смяната на хранителните навици е трудна задача, изискваща дисциплина и водеща до фрустрация вследствие на промяната на хранителната консумация. Този процес може да предизвика стрес, неудовлетвореност и ниска самооценка, ако човек не се доближи до целта, която си е поставил. Спонтанната нужда от по-голямо количество храна и по-специфично сладко при бъдещите майки трудно се комбинира с подобни инициативи и може да увеличи стреса и отрицателните емоции. Разбира се, добре е да се внимава относно храната, но в никакъв случай тя не трябва да се превръща във фиксидея или мания.

Запомнете

Емоционалният баланс и спокойствието са от изключително значение по време на бременност. Не изпадайте в крайности, поставяйки си високи цели. Ако искате да смените хранителния си режим и да се храните само с био и органик храни, започнете след бременност. За всичко си има време. Животът е въпрос на приоритети и никога не можем да постигнем всички наши желания по едно и също време.

Био ли е био храната?

Много научни изследвания поставят под въпрос колко био е произходът на био храните. Хипотезите и заключенията са многобройни. Бъдещата майка трябва да обърне внимание на следните аспекти:

 • Био храните са доста по-скъпи от техния обикновен еквивалент. Трябва добре да се четат етикетите, за да се провери дали даденият продукт осигурява нужните нутриенти и калории. Желязото, протеинът, калцият, както и много други витамини и минерали са от голямо значение за развитието на плода. Не е толкова важно дали продуктът е био, ако той не дава нужните нутриенти. Именно тук е капанът, в който попадат много бъдещи майки. Думи като ,,био’’ и ,,органик’’ понякога са само маркетингова стратегия за по-голяма печалба, което няма нищо общо с човешкото здраве.
 • Понякога произходът на био храните е съмнителен. Потърсете информация в интернет спрямо фирмата производител. Съществуват доста форуми, в които може да намерите отговори на вашите въпроси.
 • Относно форумите – внимавайте чий съвети спазвате. Днес е модерно майките да споделят своя опит със самочувствие и сигурност в себе си. Ако една майка се е хранила само био, не е напълняла много по време на бременността си и се е чувствала изпълнена с енергия, това не означава, че сляпо трябва да следвате нейните съвети. Всеки организъм е различен и един тип хранителен навик не се усвоява по един и същи начин от различните индивиди. Слушайте вашия лекар, защото той е запознат с вашето медицинско досие и история. Винаги се консултирайте с професионалист. Не следвайте сляпо съвети на хора, които не познавате.
 • Намалете консумацията на храни, носещи ,,празни калории’’. Как ще ги разпознаете? Храна, която не е ,,откъсната’’,  съдържа риск от по-големи химически третирания и преработки. Ако познавате човек, който отглежда своите плодове и зеленчуци в градина, както в детството ни правеха бабите на село, може по-често да използвате услугите на този човек, вместо да заплащате по-големи суми за стоки с неясен произход, но с красив етикет.

Запомнете

 • Не провокирайте излишен стрес с трудни начинания по време на бременност. За всичко си има време.
 • Най-важно е да се набавят всички нужни нутриенти за вас и вашето бебче.
 • Лейбълът ,,био продукт’’ не винаги осигурява качество. Правете разлика между маркетинг и здравословно хранене и се информирайте при всеки удобен случай.
 • Най-простите храни, които не са претърпели силна термична и химична обработка, винаги са ваши добри приятели, независимо дали са био, или не.
 • Ако познавате някой с градина или кварталният магазин може да ви снабди със стоки, отгледани от дребен производител, привилегировайте тези източници.
 • Не се стремете да сте перфектна по време на бременност. Никой не е перфектен и ако този стремеж е важен за вас, обърнете му по-обстойно внимание, след като родите.

Още в Новини

Капачки осигуриха апаратура за родилното в МБАЛ Св. Анна - Варна

И отделението по неонатология в МБАЛ "Св. Анна" - Варна получи апаратура от кампанията за събиране и рециклиране на пластмасови капачки „Аз вярвам и помагам”.… Прочети още »
Д-р Иванка Ежова

Доктор по клинична психология, завършила образованието си във Франция. Днес тя работи за един от най-престижните университети в света – Кингс Колидж Лондон, където участва в развитието на международни проекти в сферата на детското и семейното здраве.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo