05 Май 2017

  Как да се храня по време на бременността

  Публикувана в Бременност
  Оценете
  (0 гласа)

  В последните години идеята за правилно хранене навлезе почти във всеки дом. Теориите, материалите и режимите са многобройни. Истината е, че някои от тях крият рискове и човек трябва добре да се информира, преди да предприеме промени в хранителните си навици. Този въпрос засяга още по-силно бъдещата майка, която носи отговорност не само за себе си, но и за детенцето, което скоро ще се появи на бял свят.

  В тази статия ще обърнем внимание на храненето с био и органик продукти и на ефекта, който то има върху психиката на бъдещата майка.

  Нещо ново

  Майчиният инстинкт се задейства още с първите дни и седмици на бременността. Формулата ,,Хапвам за двама’’ е добре позната на всички. В последно време тази формула отстъпва място на едно ново поведение, което можем да обобщим по следния начин: ,,Храня се здравословно’’.

  В съзнанието на майката здравословното хранене е свързано с два важни психологични и физиологични аспекта:

  • Тя няма да напълнее и по този начин ще контролира тревогата от постродилна депресия или други проблематики, свързани с промяната на женското тяло след бременност.
  • Тя ще даде най-добрата грижа за своето дете, показвайки си, че е мила и грижовна майка.

  Истината е, че здравословното хранене е нож с две остриета. В някои случаи това поведение може повече да навреди, отколкото да помогне. Защо?

  Бременността не е удобен момент за смяна на хранителните навици

  Бременността е деликатен период, който се характеризира със силни емоционални и хормонални промени, които могат да дестабилизират бъдещата майка. Смяната на хранителните навици е трудна задача, изискваща дисциплина и водеща до фрустрация вследствие на промяната на хранителната консумация. Този процес може да предизвика стрес, неудовлетвореност и ниска самооценка, ако човек не се доближи до целта, която си е поставил. Спонтанната нужда от по-голямо количество храна и по-специфично сладко при бъдещите майки трудно се комбинира с подобни инициативи и може да увеличи стреса и отрицателните емоции. Разбира се, добре е да се внимава относно храната, но в никакъв случай тя не трябва да се превръща във фиксидея или мания.

  Запомнете

  Емоционалният баланс и спокойствието са от изключително значение по време на бременност. Не изпадайте в крайности, поставяйки си високи цели. Ако искате да смените хранителния си режим и да се храните само с био и органик храни, започнете след бременност. За всичко си има време. Животът е въпрос на приоритети и никога не можем да постигнем всички наши желания по едно и също време.

  Био ли е био храната?

  Много научни изследвания поставят под въпрос колко био е произходът на био храните. Хипотезите и заключенията са многобройни. Бъдещата майка трябва да обърне внимание на следните аспекти:

  • Био храните са доста по-скъпи от техния обикновен еквивалент. Трябва добре да се четат етикетите, за да се провери дали даденият продукт осигурява нужните нутриенти и калории. Желязото, протеинът, калцият, както и много други витамини и минерали са от голямо значение за развитието на плода. Не е толкова важно дали продуктът е био, ако той не дава нужните нутриенти. Именно тук е капанът, в който попадат много бъдещи майки. Думи като ,,био’’ и ,,органик’’ понякога са само маркетингова стратегия за по-голяма печалба, което няма нищо общо с човешкото здраве.
  • Понякога произходът на био храните е съмнителен. Потърсете информация в интернет спрямо фирмата производител. Съществуват доста форуми, в които може да намерите отговори на вашите въпроси.
  • Относно форумите – внимавайте чий съвети спазвате. Днес е модерно майките да споделят своя опит със самочувствие и сигурност в себе си. Ако една майка се е хранила само био, не е напълняла много по време на бременността си и се е чувствала изпълнена с енергия, това не означава, че сляпо трябва да следвате нейните съвети. Всеки организъм е различен и един тип хранителен навик не се усвоява по един и същи начин от различните индивиди. Слушайте вашия лекар, защото той е запознат с вашето медицинско досие и история. Винаги се консултирайте с професионалист. Не следвайте сляпо съвети на хора, които не познавате.
  • Намалете консумацията на храни, носещи ,,празни калории’’. Как ще ги разпознаете? Храна, която не е ,,откъсната’’,  съдържа риск от по-големи химически третирания и преработки. Ако познавате човек, който отглежда своите плодове и зеленчуци в градина, както в детството ни правеха бабите на село, може по-често да използвате услугите на този човек, вместо да заплащате по-големи суми за стоки с неясен произход, но с красив етикет.

  Запомнете

  • Не провокирайте излишен стрес с трудни начинания по време на бременност. За всичко си има време.
  • Най-важно е да се набавят всички нужни нутриенти за вас и вашето бебче.
  • Лейбълът ,,био продукт’’ не винаги осигурява качество. Правете разлика между маркетинг и здравословно хранене и се информирайте при всеки удобен случай.
  • Най-простите храни, които не са претърпели силна термична и химична обработка, винаги са ваши добри приятели, независимо дали са био, или не.
  • Ако познавате някой с градина или кварталният магазин може да ви снабди със стоки, отгледани от дребен производител, привилегировайте тези източници.
  • Не се стремете да сте перфектна по време на бременност. Никой не е перфектен и ако този стремеж е важен за вас, обърнете му по-обстойно внимание, след като родите.

  Още в Празници

  Радио Витоша става на 27

  Милена, Кирил и Тодор отбелязаха 18 години от създаването на „Тройка на разсъмване” 26.01.2018 г. Преди 27 години  на честота 97.6 MHz в ефира на… Прочети още »
  Д-р Иванка Ежова

  Д-р Иванка Ежова е клиничен психолог с 10-годишна международна практика. Завършва бакалавърска, магистърска и докторска степен по клинична психология във Франция, където натрупва богат стаж в областта на клиничната, преподавателската и научната дейност. Днес работи за един от най-добрите университети във Великобритания – King’s College London, където ръководи мащабни проекти в сферата на детското и семейното здраве. Паралелно има частна онлайн практика с клиенти от цяла Европа, за които организира индивидуални консултации, семинари, лекции и терапевтични групи. Работи на английски, френски и български език. Тя е сертифициран специалист по когнитивно-поведенческа, психодинамична и семейна терапия. Регистриран клиничен психолог в Health and Care Professions Council във Великобритания, Registre ADELI във Франция и Дружеството на психолозите на Република България. Член е на British Psychological Society във Великобритания и American Psychological Society в Съединените щати. В момента работи върху първата си авторска книга. За контакти: Skype: ezhova.psychologist; FB: Positive Psychology Net; тел. 0044/7482 351 951

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh