05 Дек 2017

  Как обявихте новината, че чакате бебе

  Публикувана в Бременност
  Оценете
  (0 гласа)

  Текст: Гергана Николова, акушерка, магистър, клиничен риск-мениджър за Hillingdon Hospitals NHS Foundation Trust, Лондон, част от екипа на Здравно министерство, разработващ план за подобряване майчиното здравеопазване във Великобритания, почетен член на Кралския акушерски съюз, сътрудник в Управителния съвет на Университета на Западен Лондон.

   Скъпи читатели, в предното издание обещах, че ще обсъждаме неудобните или неизказани въпроси, свързани с бременността и родителството, и ще споделяме отговорите такива, каквито може би ще бъдат полезни за вас. Не мога обаче да се въздържа първо аз да ви задам първия въпрос: Как обявихте на Света, че една нова звездичка е на път?

  Очаквана, планирана или изненадваща, бременността е събитие, което променя не само вашия живот, но и този на всички около вас. Дали си признаваме, или не, всяка от нас, изправила се за първи път пред положителния тест за бременност, преминава през цяла палитра от чувства: щастие, изненада, притеснение, радост и най-вероятно винаги по мъничко страх. Как да обявя новината? Сигурна съм, че има толкова начини, колкото и бъдещи майки, но от опит знам, че не бих отказала няколко идеи.

  *Ще започна с историята на моя близка приятелка. Знаех, че появата на бъдещ наследник не беше предвидена в близките няколко години и затова се изненадах, когато една ранна неделна сутрин тя се появи вкъщи без предупреждение. Новината беше невероятна – и трите теста за бременност бяха положителни и оставаше да решим как да го каже на бъдещия татко. Направихме си една много усмихната снимка заедно и тя си отиде. На закуска показала снимката на съпруга си и го попитала дали му харесва. Отговорът бил „Много сте хубави“, след което моята приятелка обявила, че в такъв случай няма нужда да си търсят ДРУГА акушерка. По-късно тя ми сподели, че реакцията била незабравима.

  Ако обаче нямате акушерка под ръка, ето няколко идеи, които може да ви помогнат да направите тези моменти незабравими.

  оя пациентка подарила чифт нови обувки на съпруга си с чифт миниатюрни бебешки чорапки вътре. Целта, естествено, била да обяви, че някой много мъничък е на път, но реакцията била далеч по-голяма. Бъдещият татко обявил, че спира цигарите и ще помага повече у дома. Не знам за обувките, но малкият чифт чорапки останаха закачени в колата му даже и след раждането на малката Джени.

  *Напълно неволно и много мило беше присъствието ми на едно друго представяне. Пътувах в лондонското метро и уморената ми глава беше изключила всички сетива. Може би затова не обърнах внимание на младата двойка до мен. Заслушах се едва когато момичето каза, че не се чувства добре и иска да седне. Място беше освободено веднага, но сядайки, тя се завъртя към партньора си и обърна ревера на палтото си, където беше скрила голяма значка с надпис „БЕБЕ на път“. Таткото беше толкова развълнуван, че се наложи да освободим място и за него. Спътниците наоколо започнаха да изказват поздравления, но най-неочакваното се случи след това – едно малко момиченце им подари биберона си, защото то вече нямало нужда от него, а те, както й изглеждало, щели да имат. Е, със сигурност и двамата бъдещи родители няма да забравят това пътуване.

  *Малък ключодържател с надпис „татко“ също върши чудеса, особено ако го оставите до телефона и чашата сутрешно кафе...

  Не забравяйте и стария традиционен метод: накарайте бъдещия татко да седне; дайте му каталози със семейни коли а между тях и такъв с бебешки колички и изчакайте да стигне до последната страница, където е скрит и тестът за бременност. Ако и вашите ръце не треперят, може дори да направите снимка.

  Най-вероятно, когато вече сте казали на нововъзпроизведения татко и заедно трябва да съобщите новината на роднините, ще имате много идеи, но ако родителите ви са далеч или пък наближават празници и искате да ги изненадате за Коледа – ето няколко идеи.

  Тази коледна картичка със сигурност ще направи Коледата много специална.

  *И още едно прекрасно съобщение: двойка, която очакваше близнаци, беше поръчала специална коледна украса за елхата. Цялото коледно дръвче беше украсено само с лампички, а по средата висеше голяма стъклена топка с два миниатюрни биберона.

  *Скоро имах удоволствието да се запозная с една прекрасна двойка, очакваща първото си дете. Родителите на бъдещата майка живеят в Австралия, а родителите на бащата в България. Решението на проблема как да обявят новината, беше много интересно: бяха купили два чифта бебешки обувчици – единият в розово, а другият в синьо. По една обувчица от всеки чифт беше комплектувана в нов чифт и заедно с картичката беше изпратена на двете семейства на съответния език.

  *Не мога да не споделя и още две мили и незабравими съобщения.

  Колежка скоро публикува на Facebook страницата си снимка на бутилка вино. Коментарът й беше, че това е най-скъпата и ценна бутилка вино, която са им подарявали. Етикетът на бутилката гласеше: „На най-прекрасните родители с любов. От днес сте повишени в баба и дядо”.

  *Когато малкият ми кръщелник беше на 5 години, щъркелът отново долетя и трябваше да му съобщим новината. Подготвихме му тениска, на която пишеше „АЗ ще ставам батко“, като намерението ни беше да го снимаме и да публикуваме снимката. Когато обаче му дадохме тениската, неговата реакция по-скоро изненада нас, отколкото нашата новина него: „Аз си знаех, ще спи при мен само ако е момче!“.

  Дали ще изберете традиционен начин да споделите голямата новина, или ще публикувате снимка във Facebook, обявявайки, че заменяте спешно скъпото Ферари за семейна кола с 4 врати и по възможност с бебешка седалка, си остава ваш избор. Едно е сигурно – едно ново пътуване е започнало и нека то да е щастливо!

  Още в Споделено

  Наградата от миналия брой спечели Мама Десислава Георгиева – 39 год., главен специалист в СРИОКОЗ, София

  След една прекрасна година с Павел решихме да имаме бебе и избрахме да го заченем на романтичната дата 14 февруари. Дотук обаче бяхме с плановете.… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh