01 Апр 2020

  Как се броят седмиците на бременността

  Публикувана в Бременност
  Оценете
  (0 гласа)

  За определяне на продължителността на бременността и нивото на развитието на плода се използват два начина на броене. По единия метод се броят седмиците от последния месечен цикъл, а по другия – седмиците от оплождането на яйцеклетката. При първия профилактичен преглед се отбелязва първият ден на последната месечна менструация. По този метод бременността трае общо 40 седмици или десет лунарни месеца по 28 дни – общо 280. Но оплождането става най-често две седмици след първия ден на последната менструация. Поради това между възрастта на нероденото дете и седмицата на бременността винаги има разлика от около две седмици. По втория метод се изчисляват седмиците на бременността от предполагаемото оплождане на яйцеклетката, при което бременността трае 38 седмици или 266 дни. Вторият метод на броене има законодателно значение при прекъсване на бременността. При планиране на раждането се изчислява периодът от първия ден на последната менструация, така че данните се основават на 40 седмици на бременността.

  Кога се предизвиква раждане?

  След достигане на термина, подходящ бебето да се запознае с всички, които го очакват и обичат, без да се появят контракции, се дискутира предизвикване на раждането. Като причина се изтъква предпазването на плода от възможни рискове. Така към края на 9-те месеца е възможно плацентата да не функционира пълноценно и плодът да не се храни добре. Увеличаването на теглото и ръста на бебето може да причини проблеми при раждането. Учените не са единодушни по въпроса кога и дали е необходимо предизвикване на раждането при просрочване на изчисления термин. Много от тях препоръчват към това да се пристъпи при забавяне на раждането с две седмици.

  Опасно ли е просрочването на термина?

  Според някои предположения просрочването на термина може да предизвика раждане на мъртъв плод, но досега това твърдение не е научно доказано. Оспорва се и твърдението, че предизвикването на раждането може да намали рисковете за плода.

  Повечето жени се тревожат, ако има просрочване на термина, страхуват се дали всичко с бебчо ще е наред. Затова не е изненадващо, че много бъдещи майки са настроени положително към предизвикването на раждането. Други се оплакват, че не са имали достатъчно време да обмислят тази стъпка и да се информират по-подробно.

  Информиране, обмисляне, решаване

  Няма общовалидно правило за поведението при просрочване на термина за раждане. Много по-важно е при всяка конкретна ситуация да се прецени какъв е правилният метод, какво е състоянието на бебето, как се чувства бременната и какво очаква от раждането.

  Бременната трябва да помоли лекарите и акушерките да я информират подробно за всички интересуващи я въпроси. Тя трябва да се запознае и с различните методи за предизвикване на раждането, както и с техните предимства и недостатъци, както и да си остави достатъчно време за преценка на взетото решение, освен ако състоянието й не изисква спешно секцио.

  Раждането – събитие, което ще остане в спомените завинаги

  Вече знаете, че никак не е трудно да броите седмиците до появата на бебето, също така сте готови напълно да се доверите на своя акушер-гинеколог (нали?), остава единствено да се поддържате в добро емоционално и физическо здраве.

  Ето някои лесни стъпки за тази цел:

  1. Хранете се пълноценно – информирайте се какво е полезно за вас и за бебето, купувайте месо от проверен производител, пийте достатъчно вода, ограничете употребата на пластмаса и не посягайте към вредните храни, макар да са вкусни и изкушаващи небцето.
  2. Дори да сте страстна пушачка, намерете своя начин да се откажете от цигарите категорично и напълно.
  3. Бъдете активни – лека гимнастика сутрин, приятна разходка в парка, почистване на дома (с безвредни препарати).
  4. Слушайте музика, която ви кара да се чувствате добре, гледайте филми, предизвикващи смях и хубаво настроение.
  5. Посещавайте безплатни лекции за бъдещи и настоящи родители. Много от бъдещите майки, които редовно са присъствали на лекциите „С „9 месеца“ на училище“, споделят, че са се почувствали уверени в себе си през 9-те месеца и преди раждането. Това, разбира се, не е изненада – знанието и качествената информация, предоставени от специалисти, винаги прогонват страха.
  6. Говорете на корема си. Връзката с бебето ви вече е факт, затова не пропускайте ден, без да споделите на малчо колко много го обичате.
  7. Обсъждайте тревогите си с бъдещия татко. Факт е, че бащите предимно са ангажирани да осигурят прехраната на семейството и това е задача с предимство, когато очаквате новия член. Но! Те са важна част от бременността, дарявайки опора и бидейки подкрепа на своята съпруга. Говорете, питайте, разказвайте – нека да няма никакви тайни между вас и партньора ви.
  8. Представяйте си раждането и нека сценарият да бъде възможно най-прекрасният. Визуализирайте как прегръщате своята рожба и таткото е до вас, за да сподели радостния миг.
  9. Съберете информация относно родилното отделение на болницата, която сте избрали. Обсъдете всички въпроси с лекаря, проследяващ бременността ви и който ще ви изражда (понякога това не е един и същ специалист).
  10. Научете се да дишате правилно (за това помагат физическите упражнения). По тази начин вие активизирате ресурсите на организма, овладявайки стреса и напрежението. По време на раждането ще редувате дълбоки вдишвания и задържане на дишането.
  11. Приемете идеята, че е възможно да родите и чрез секцио. Понякога се налага и това е най-правилното решение – лекарите знаят. Не бъдете „обсебени“ от идеята за нормално раждане, защото всъщност от значение единствено е крайният резултат – здрави мама и бебе!

  Още в Новини

  Предстои XI Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

  Над 300 делегати ще вземат участие в ХI Софийски симпозиум по репродуктивна медицина. Най-голямото научно събитие в сферата на репродуктивното здраве в България ще се… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh