20 Юни 2019

Какъв ще e полът на бебето

Публикувана в Бременност
Оценете
(1 глас)

Почти няма майка, която да не се е опитвала да отгатне пола на своето бебе, докато то още е мъничък зародиш. От една страна, от любопитство, от друга – поради стремежа към практичност, да се предугадят задаващите се нужди и грижи. Оказва се, че желанието да надникнеш в бъдещето си с бебето не е от днес, нито започва с цивилизованите общества. Методиката е разнообразна, понякога обвита в мистика, понякога плод на дълги наблюдения на поколения жени, понякога пък резултат от общия труд на бременните жени и науката.

Това е въпрос с (не)повишена трудност. За момента установяването на пола на бебето става около 20-ата седмица на бременността с помощта на видозона и набитото око на гинеколога, който търси удобна за наблюдение позиция на вече мърдащото бебе. Преди обаче да научим кои са новите постижения на учените генетици, нека разгледаме как ранното предсказване на пола на бебето се е правело досега и доколко е било достоверно.

Тест със зеле и китайски прогнози

Още когато си харесах темата, се сетих за една градска легенда (а защо не и истински случай), която се разказва между родителите. В някоя си градска болница, може би във времето, когато е нямало помощна техника, имало един лекар, който практикувал следното успешно предсказване на пола на детето – казвал на младите родители например „момче”. После вадел тефтерчето си и вписвал вътре срещу фамилията на семейството „момиче”. Ако се роди момче, щастливите родители поздравявали доктора за умението му. А ако те дойдели и кажели „но докторе, вие казахте момче, а ето че се роди дъщеричка!”, той бързо отговарял „нямам много добър спомен, нека погледнем в тефтерчето ми какво съм ви казал”. Поглеждали и там пишело „момиче”. Докторът пак бил познал. Понякога бременните са много любопитни. Любопитството им стига дотам, че са създали следния зеленчуков тест, чрез който да отгатнат какъв цвят дрешки да започнат да купуват: зелев рН индикатор. Не искам и да си мисля при какви обстоятелства се е установило, че ако нарежеш червено зеле, свариш го за 10 мин, прецедиш бульона и го смесиш с равни количества урина на майката, цветът, който отварата ще придобие, показва и пола на бъдещото ти дете. Според едни жени розовото оцветяване показва момче, а лилавото – момиче, според други обаче е точно обратното. Видът на оцветяването зависи от нивото на киселинност в майчината урина. Според лекарите обаче рН на женската урина значително варира през време на бременността, така че на този тест не може да се разчита. А пък и химията на всеки организъм е различна. Е, щом това не върши работа, можем да се обърнем към китайския календар за предсказване пола на бебето. Той представлява таблица, която съпоставя възрастта на жената с месеца на зачеването. Например си на 25 год. и си заченала през месец февруари. Прогнозата е за момче. При мен специално този календар позна (направих теста, след като вече детето ми бе родено), но при други не е дал правилен резултат, така че можете да се отнесете и към този тест единствено като към средство за развлечение

Какво казват бабите, руснаците и навахите?

Има един руски метод, към който някои майки се обръщат. Той е на Сергей Карадогин и се основава на цикличността на обновяването на потомството. За този метод е необходимо давъведеш рождените дати на родителите и след това виждаш една дълга таблица, в която по месеци и в проценти е разгледана възможността детето ти да бъде от определен пол. Е, при мен тестът не позна, но при вас може пък и да се окаже точен... Но защо да питаме чак в Русия, когато си имаме такива знаещи баби? Те казват, че ще имаш момиче, ако имаш сутрешно гадене в първия триместър, яде ти се сладко и коремът ти е високо. Освен това момичето взема красотата на майката и тя, докато го носи, погрознява. Доста несправедливо обвинение към момичетата, нали? Затова пък майката на мъжка рожба става красива, коремът й е ниско и тя няма сутрешно гадене. Е, ако предсказанията на бабите не уцелят, винаги ще има някой и друг признак, на който майката не е обърнала внимание. Последният тест, на който попаднах, е на индианците от племето Навахо. За него обаче трябва нещо много важно – предишно дете от същите родители. Ако линията на косата на тила му представлява права – очаквайте бебе от същия пол. Ако пък линията наподобява патешка опашка и е заострена – на път е бебе от срещуположния пол. Да си го кажем направо – ако тези методи не познаят пола на бебето, поне могат да забавляват майките през месеците на очакване.

Научните методи за ранноопределяне пола на бебето

 Всъщност от няколко години съществува прост кръвен тест, при който се използва кръв, взета от майката. С него може да се определи полът на бебето още на 7-ата седмица или на 9-ата от последната менструация. Тестът се основава на ДНК на плода и за разлика от амниоцентезата, е неинвазивен и далеч по-безопасен. Има обаче известни спорове относно неговата точност и поради това не е добил особена популярност извън САЩ, където е създаден. Една компания, която продавала такъв тест с гаранция за 99,9% точност, вече е банкрутирала след поредица съдебни искове, заведени от семейства, в които са се родили деца от срещуположния на резултата от теста пол.

Миналата година обаче изследване, публикувано в The Journal of American Medical Association, обобщава резултатите от прилагането на тестовете, базиращи се на ДНК анализ на зародиша, и в голяма степен ги реабилитира. Проучване, включващо 57 студии върху 6500 бременности, установява, че при стриктно прилагане тестът определя правилно пола в 95% от случаите в 7-ата седмица и в 99% от случаите в 20-ата седмица. Д-р Луиз Уилкинс-Хоуг, директор на отдела за репродуктивна генетика в Brigham Women’s Hospital в Бостън, изтъква, че компаниите трябва да следят за стриктното провеждане на всички лабораторни процедури и да събират данни, подкрепящи точността на тестовете.

Има още два теста, помагащи да се определи полът на вашето дете преди датата ви за видозон. Единият е разработен от компанията Trova Gene и отново се опира на ДНК, този път, като се използва урина от майката. Другият е далеч по-евтин и по-популярен и може да се проведе вкъщи. Той определя пола на бъдещото дете според някои хормони, съдържащи се в урината още в 10-ата седмица на бременността, но далеч няма точността на ДНК тестовете.

Въпрос на етика

От една страна, виждаме известна полза от подобни тестове във възможността да знаем дали определени болести, предавани в рода ни и засягащи само единия пол, биха могли да се проявят в нашето бъдещо дете, и то по време, когато евентуалното прекратяване на бременността все още е осъществимо. Без, разбира се, да имаме гаранции, че тези болести ще се проявят. От друга страна, има опасения, че някои жени биха могли да направят аборт, ако бебето е с нежелан пол. Някои компании не продават ДНК тестовете в Индия и Китай, където момчетата са особено ценени и предпочитани наследници и където често се практикува помятане при нежелани женски зародиши. Според проучване на списание Prenatal Diagnosis дори в Америка в някои общества с азиатски произход се наблюдават прекалено много новородени момчета, което буди съмнения за пренатална полова селекция. Компанията Consumer Genetics, производител на най-популярния тест Pink or Blue, дори изисква от клиентите си да подпишат декларация, че не използват теста с тази цел. „Не бихме искали тех- нологиите да се използват за полов подбор”, казва Тери Кармайкъл, вицепрезидент на компанията.

Дали наистина се нуждаем от познание за пола на бебето толкова рано? Дали да купим розови или сини дрешки предварително? В какъв цвят да боядисаме детската стая? За това има достатъчно време и след като нашият лекар установи пола на детето ни на видозона в кабинета си. Важното е да сме здрави и спокойни. И щом нито законите, нито обществото ни страдат от предразсъдъци, толериращи някой от половете, то нека бебето да е... каквото дойде.

Текст: Ивета Радева

Още в Новини

За някого един топъл обяд означава много...

Българският червен кръст продължава изключително успешната програма „Топъл обяд“, подкрепяна от компанията Johnson & Johnson*. Johnson&Johnson ще дари 8000 обяда на социално слаби деца от различни региони и… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream