13 Фев 2017

Какво да правя, ако имам висока кръвна захар през бременността

Публикувана в Бременност
Оценете
(0 гласа)

Така нареченият диабет на бременността, известен още под името гестационен диабет, се среща все по-често. Прочетете отговорите на най-важните въпроси около това състояние...

Защо броят на диабетно болните бременни се повишава?

Защото все повече бременни от самото начало са с наднормено тегло, което предразполага към диабет. Наред с това в западно-европейските страни случаите на диабет днес се установяват по-често поради по-масовото прилагане на теста за кръвна захар при бременни.

Как възниква гестационният диабет?

Хормоните на бременността противодействат на хормона инсулин, който разгражда кръвната захар. Това не е проблем при здравите жени, но при жените с повишен риск от диабет (семейно предразположение, наднормено тегло...) може да се стигне до нарушение в обмяната на захарта.

Какви са последиците от диабета на бременността?

При майката се покачва рискът за повишено кръвно налягане, инфекции и преждевременни контракции, както и за по-късна изява на "истински” диабет. Бебетата на жени с гестационен диабет по-често се раждат със секцио, тъй като вследствие на повишената захар те са с по-високо тегло при раждането. Въпреки това органите им не са напълно зрели при появата им на бял свят. Освен това по-късно при тези деца има повишен риск от диабет.

Как се установява диабетът на бременността?

Най-точно със следния тест: кръвта се изследва един час след изпиването на захарен разтвор. Ако кръвната захар показва повишена стойност, тестът се повтаря в друг ден при по-строги критерии. Този път на гладно се изпива захарен разтвор с по-висока концентрация и кръвта се изследва трикратно през определени интервали. Ако отново определени гранични стойности на кръвната захар са повишени, на бременната се поставя диагноза диабет. 

Какво се предприема след диагностицирането

Акушер-гинекологът насочва жената към ендокринолог, който й дава съвети по отношение на храненето и начина й на живот и й разяснява как да измерва сама кръвната си захар. Ако стойностите и след две седмици са високи, въпреки движението и здравословното хранене, налага се бъдещата майка да премине към лечение с инсулин. Това се отнася обаче малко жени – при 7–8  от 10 засегнати бременни кръвната захар се нормализира само от променения начин на живот.

Още в Свободно време

Осигурявайте чист въздух!

Днес всички се стараем да изолираме възможно най-добре жилището си. Това спестява разходи за отопление, но пречи на обмяната на въздуха между външната и вътрешната… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл