08 Мар 2018

Мамо, това съм Аз

Публикувана в Бременност
Оценете
(1 глас)

Тестът за бременност е положителен. Прибирате го към съкровените вещи, които в определен период силно са ви развълнували. В началото обаче бебето в корема ви е пълна абстракция. Независимо че вече имате неговия мъгляв образ от снимките на ехографа. Ако през първите месеци сте пощадена от гаденето и повръщането, връзката ви с нероденото наистина е доста нереална. До момента, когато за първи път усетите неговото движение. Как ще го оприличите? Може би сте улеснена, защото вече сте прочели доста сравнения – пърхане на пеперуда, гъделичкане, куркане…  Както и да го изразите, по-важното е, че  вече сте получили първия „имейл“ от него. От този момент нататък „кореспонденцията“ ви ще става все по-редовна и изразителна…

Откога се движи?

Първите движения на плода започват от 8-ата гестационна седмица (г.с.). Миниатюрното същество помръдва в утробата ви, но го прави толкова деликатно, че вие не можете да го усетите. След един месец обаче движенията се активизират. Бебето вече рита, свива и отпуска юмручета и пръстите на краката. Може дори да върти китките на ръцете и глезените си. Тези негови упражнения все още са зад „завесата“. Трябва да минат още няколко седмици, за да ги усетите и вие. Ако очаквате първото си бебе, най-вероятно по-отчетливо ще доловите първите му движения около или след 20-ата г.с. Ако бебето ще е второ за вас, първите му движения ще разпознаете по-рано – след 16–18-ата г.с.

Някои бъдещи майки така силно са обсебени от очакването на първите помръдвания на бебето в утробата, че ръката им много често е върху корема. Малко разочароващо е, защото обикновено първите движения на бебето не са особено отчетливи и могат да се приемат дори за… газове. Тези движения са много нежни и деликатни, напомнят пърхане на пеперуда или плуващи мехурчета. Едно е сигурно – ще запомните първото по-изявено ритниче на нероденото за цял живот.

Чести тренировки

Колкото повече месеци се изнизват, толкова по-реално ще чувствате, че у вас расте Новият живот. И по-често ще получавате сигнали от него, защото коремната стена, която ви дели, не е толкова добър изолатор. Движенията на бебето ще стават по-отчетливи, енергични и активни. Ако можете да погледнете какво става в топлия басейн, ще видите как мъничето танцува, плува и движи крачета и ръчички. Когато е активно, ще усещате някакво преобръщане в утробата ви. Като че ли тя е населена от ято пеперуди.

От края на 6-ия месец „поздравите“ на бебето ви ще стават все по-видими и отвън. Когато то се движи, погледнете голия си корем и ще забележите как по него ту тук, ту там се появяват изпъкналости – това са може би петичка, юмруче… В тези моменти, ако таткото е до вас, нека и той да сложи ръка върху корема ви. Не се изненадвайте от неговото вълнение. Едва ли сте си представяли, че така може да го трогне една задочна среща с нероденото.

Без точен график

Ако някоя друга бременна все се възхищава на пърхащото в нея човече, а вие рядко усещате сигналите на своето бебе, не се безпокойте. Всяко същество е различно и има свой ритъм. Ако обаче по-дълго нямате връзка с бебето, помолете вашия акушер-гинеколог да преслуша сърдечните му тонове.

Смята се, че плодът в корема лудува средно 10% от времето, или помръдва около 30 пъти на всеки час. Вие няма да усещате всяко движение, защото обикновено се долавят тези, които са с продължителност над 20 секунди.

През различните месеци активността на бебето е различна. След 6-ия месец то като че ли се разиграва нощем, а спи сутрин. След 35-ата г.с. става особено палаво, което пречи на почивката и на съня ви. Колкото и да се радвате на неговата активност, понякога и тя може да се добави към неудобствата ви.

Към края на 9-те месеца пространството на бебето става все по-ограничено, съответно и неговите движения са по-кротки. Сигурно ще чувствате удари със стъпала и с колене, което може дори да е болезнено. Ако усетите нещо като периодично потупване, значи бебето хълца. То се е нагълтало с околоплодна течност или пък търси палеца, който обича да смуче.

Стимулирайте го

Ако понякога се притеснявате, че бебето по-дълго не ви е изпращало сигнали, можете да го активизирате. Хапнете нещо сладко или парче шоколад. Те ще събудят мъничето и положително то ще ви се обади с ритниче.

Срещата наближава…

Колкото повече наближава терминът, толкова по-различно ще усещате бебето в корема си. Около 36-ата г.с. то се спуска в таза и пространството му още повече намалява. Дори само да обърне главата си, ще ви се стори, че в корема ви се търкаля камък. А когато раждането съвсем наближи, бебето ще започне да се оттласква от мускулите на тазовото дъно. Това е тренировка за предстоящото пътешествие към мама и татко. Бързите движения на мъничето могат да ви причинят болки ниско долу. Не му се сърдете. Нали и то полага усилия за изпитанието, което му предстои…

Кое е това?

В началото на третото тримесечие вече можете да различите частите на тялото на бебето. То толкова се е притиснало в матката, че с лекота установявате какво положение е заело. Като докоснете корема си, по твърдостта ще различите дупето и главичката. Те са с еднакви размери. Там, където е гърбът на бебето, коремът ви ще е по-твърд.

Още в Бебе

Кожа до кожа - майката и бебето веднага след раждането

Първата прегръдка на майка и бебе е незаменима. Незаменими са чувствата и емоциите в този момент. Първата мисъл на жената, която току-що е родила нов… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream