30 Апр 2018

Многоликият Алианс на българските акушерки

Публикувана в Бременност
Оценете
(2 гласа)

Тя е до нас в онзи миг, когато очакваме да се осъществи най-важната среща в живота ни – появата на свидната ни рожба. Да, но освен това можем напълно да й се доверим относно подготовката за този незабравим момент, както и за грижите след неговото отминаване. Досетихте се, че в главната роля е акушерката, нали? Изключително щастливи сме да ви представим няколко от лицата на Алианса на българските акушерки. Тези дами са вдъхновяващи, окуражаващи и абсолютно отдадени на мисията да посрещат новия живот. Работят с хъс и професионализъм, а резултатът от огромните усилия, които полагат, е изключително полезен, защото дава кислород на жените през 9-те месеца, по време на раждането и първите грижи.

 

 

 

natashka2

Наташка Андреева, старша операционна акушерка, Клиника по акушерство и гинекология, УМБАЛ Д-р Георги Странски, Плевен, тел. 0889 27 49 22

Цезаровото сечение не трябва да се превръща в мода, а в необходимост. Приветствам нормалното раждане.

Важно е бъдещите майки да се доверяват на акушерките и да разчитат на техния професионализъм, защото те са хората, които ще са до тях и до техните деца.

Повечето жени се страхуват от раждането по много прични, свързани с бременността, самото раждане и бъдещото си дете, но от личен опит мога да кажа, че доверието към лекаря и особено към акушерката ще е в помощ на жената да бъде спокойна през тези най-вълнуващи моменти от животa й.

Вярвам, че в бъдеще „професия акушерка“ ще бъде предпочитана от все повече млади хора заради своята пъстрота от предизвикателства, професионална реализация и постигане на цели.

 

 

Untitled 6

Таня Тодорова, операционна акушерка, МБАЛ Тракия, Стара Загора, тел. 0899 961 272

Избрах тази професия, защото усещането да си допринесъл за нечие щастие, е неповторимо.

Ролята на акушерките в процеса на раждане е основна, те са хората, които могат да се погрижат за бъдещата майка тя да е достатъчно мотивирана, за да роди успешно здраво бебе.

Важно е бъдещите майки да знаят, че акушерките съществуват и работят за тях.

Не мога да се примиря с недоверието към акушерките и към техните умения.

Вярвам, че в бъдеще това ще се промени.

Повечето жени се страхуват от раждането, защото нямат квалифицирани източници на информация по отношение на бременността и раждането.

Цезаровото сечение е начин на раждане, чрез който жената не е по-малко майка от родилите по нормален начин, но не смятам, че трябва да се прави цезарово сечение без индикации.

Контактът „кожа до кожа" е прекрасна практика, която, дай Боже, да се наложи по-успешно и в нашата страна.

 

 

petqzaprqnova

Петя Запрянова, старша акушерка в родилно отделение, АГ клиника на УМБАЛ „Свети Георги", Пловдив, консултант по кърмене към НА „Подкрепа за кърмене", тел. 0889 809 775

Ролята на акушерката в процеса на раждане е изключително важна. Акушерката е тази, която ще е до вас през цялото време, ще ви дава указания и емоционална подкрепа, с майчинска загриженост ще ви съветва как да дишате, как да напъвате правилно, за да ви боли по-малко. Всяка акушерка иска да осигури на жените приятна и спокойна среда за естествено протичане на раждането. За мен психичното спокойствие и физическият комфорт на жената по време на раждането са най-важни, за да роди тя по-лесно и да запази положителни спомени и емоции от своето раждане.

Повечето жени се страхуват от раждането и болката, която го съпътства, а това им пречи много. Раждането е един естествен психо-физиологичен процес и именно психологическото състояние на жената в повечето случаи определя хода и резултата от раждането. Акушерката обаче може да подготви психиката на жената, така че тя да е спокойна, да не изпитва болка и страх, за да може да се концентрира върху чудото, което се случва, и да превърне раждането си в едно позитивно и прекрасно изживяване, такова, каквото природата го е създала да бъде…

Важно е бъдещите майки да знаят, че ние, акушерките, имаме желание да им помагаме, имаме време и подход и можем да отделим повече персонално внимание на всяка бременна и партньора й. Ние можем да отговорим търпеливо и компетентно на всичките ви въпроси, за да изградите реалистична представа за раждането и собствените си очаквания, да имате повече доверие в собствените си възможности за справяне с болката, за да изживеете едно прекрасно раждане. Можем да бъдем до вас и след раждането с ценни съвети за грижите за новороденото, за кърменето, с практически демонстрации за къпане, тоалет на бебето, поставяне на памперс или успокояване на плачещото бебе. Не забравяйте, че ние, акушерките, сме вашият най-добър приятел, съветник и партньор и ни имайте по-голямо доверие. Търсете ни във всяко населено място, ние сме готови да откликнем веднага, защото всяко младо семейство има нужда от актуални съвети в трудния път на родителството.

Останалата част от лицата ще откриете в следващия брой…

Още в Семейство

Мир със свекървата

Има снахи, които обичат свекърва си (почти) колкото собствената си майка (дори повече!). За съжаление това е изключението. Обикновено отношенията между свекървата и снахата са… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream