30 Юли 2018

Моите лоши дни и нощи през 9-те месеца

Публикувана в Бременност
Оценете
(0 гласа)

Може би нераждалите момичета си представят бременността като блажен период, през който жената се разхубавява, има право на всякакви глезотии, които мъжът до нея е задължен да й осигурява, освен това той, милвайки корема й, непрекъснато я убеждава колко я обича… Преживелите 9-те месеца могат да приземят тази представа, защото не всичко през бременността е толкова прекрасно. Помолихме бъдещите майки, които посещават С „9 месеца” на училище, да споделят кое най-много ги тормози през този период.

Ралица Методиева, 29 год., 9-и месец:

След забременяването още от самото начало започна да ми се гади. Със ставането от леглото тичах до тоалетната, като това продължи до 4-ия месец.

През 9-те месеца обаче най-голям дискомфорт ми създават киселините. Непрекъснато подбирам какво да ям. Често се будя нощем и не мога да спя. Много е неприятно!

Напоследък пък през нощта не мога да спя и защото много често ми се пишка. Честите позиви ограничават и мобилността ми през деня – когато изляза от дома си, все гледам по маршрута ми да има тоалетна, а това в София не е лесно изпълнима задача…

Ина Зидарова, 26 год., 8-и месец:

Гаденето и повръщането през първите 3 месеца бяха най-неприятни за мен. Те ме омаломощаваха и се наложи да си взема отпуск. Тази принудителна изолация много ме изнерви, защото по принцип съм много социален тип.

Сега пък имам силни болки в кръста. Не мога да вземам болкоуспокояващи, някои мазила също са опасни през бременността.

Деница Милкова, 31 год., 9-и месец:

Стряскам се от бързото натрупване на килограми. Никога не съм била пълна, но през бременността се закръглих до неузнаваемост. Смятам, че след като родя, бързо ще вляза в старата си форма, но дали ще е така?! Ако кърмя, пак трябва да се храня редовно и здравословно и този период няма да е подходящ за диети и ограничения.

През нощта често получавам крампи. Те са много болезнени. Трябва бързо да стана и да стъпя на краката си, малко да се поразходя и… сънят ми отлита.

В устата си понякога имам лош вкус. Предпочитанията ми към някои храни изчезнаха. Изобщо менюто ми доста се промени и ям без удоволствие.

Моника Нинова, 26 год., 6-и месец:

Трудно поддържам педикюра си заради нарасналия ми корем. Не искам да моля близките ми да ми помагат и това ме изнервя.

Преди да забременея, качвах стълбите, тичайки. Сега едвам се влача и се задъхвам, докато стигна до нашия 4-и етаж.

Не се харесвам, защото, като се погледна в огледалото, виждам петна по лицето си. Никога не съм имала проблем с кожата си, но сега тя се промени…

Теодора Ивайлова, 29 год., 8-и месец:

Станах много избухлива, ревлива, сръдлива. Като че ли не съм аз! Любимият ми едвам ме изтърпява.

Ядосвам се, че не мога да ходя вечер по клубове, на партита. Мечтая си отново да запаля цигара и да пийна някакво питие.

Експертно мнение

Гадене. От него се оплакват повече от половината бременни. При някои то е сутрин, при други – през целия ден или дори през нощта. Най-често изчезва до края на 3-ия месец. Добрата новина е, че само 2% от бъдещите майки страдат от тежка форма на гадене и повръщане и се налага да постъпят в болница за лечение. Причината за гаденето и повръщането са хормоните на бременността. Тяхното ниво е най-високо между 8-ата и 12-ата гестационна седмица.

Гаденето обаче има и положителни страни. През първите месеци то предпазва бъдещите майки от консумирането на някои вредни за тях и за бебето храни. Гаденето може да се съчетае и с лош вкус в устата.

Помощ. Хранете се често, но на малки порции, за да предотвратите изпразването на стомаха. Поставете до леглото си сухари, бисквити или сушени плодове. Хапвайте от тях, преди да станете. Това ще повиши кръвната ви захар. При гадене и повръщане, придружено с болки и спазми в стомаха, можете да облекчите състоянието си с помощта на Шуслерова сол №2 калциев фосфат. За енергия и адаптиране на организма към настъпилите с бременността промени пийте по 5 таблетки сутрин. Важно е тази сол да се взема още от самото начало на бременността, защото подпомага деленето на клетките и растежа на плода. Към нея добавете и Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, която отпуска мускулатурата на стомаха при спазми (вечер по 5 таблетки). Лечението трябва да продължи до изчезване на симптомите. 

Киселини. В края на 9-те месеца много от бременните получават силна пареща болка зад гръдната кост. Тя се дължи на появата на киселини. Причината за тях също са хормоналните промени, от които отворът между хранопровода и стомаха се отпуска и стомашното съдържимо се връща обратно нагоре.

Помощ. Разпределете храната си на малки порции през деня, а не на три обилни хранения. Спете на по-висока възглавница. Избягвайте пържените и пикантните храни. Задължително пийте Шуслерова сол №9 натриев фосфат (по 6 таблетки дневно), която ще облекчи неприятното парене от киселините. Тази сол регулира киселинно-алкалното равновесие в организма, което ще помогне да не наддадете прекалено много килограми по време на бременността.

Отичане на ръцете и краката. Отново в края на 9-те месеца се появяват отоци по ръцете и краката. Причината е, че организмът на бъдещата майка произвежда повече кръв и секреции, за да посрещне нуждите на бебето. Подпухването и отоците обикновено са по ръцете, лицето, подбедриците, глезените и ходилата. Друга причина е задържането на течности.

Помощ. Избягвайте да стоите дълго права. Ограничете солта и газираните напитки. Хапвайте повече плодове и зеленчуци. Шуслерова сол №8 натриев хлорид е незаменим помощник при отоци през бременността, тъй като се грижи за баланса на течностите в организма. Достатъчно е да приемате по 5 таблетки дневно от солта в продължение на 1–2 месеца.

Умора, отпадналост. Виновна за умората е промяната в нивата на хормона прогестерон. Поради това бъдещата майка често е уморена и сънлива. В края на 9-те месеца, освен натрупаните килограми, тези състояния стават по-чести, защото и бебето „изсмуква“ силите на мама.

Помощ. Когато имате възможност, почивайте. Хранете се балансирано и здравословно. Пийте повече течности. Включвайте в менюто си храни, богати на желязо и млечни продукти. Имайте предвид, че вашето бебе черпи от вашия организъм калций, който му е нужен за изграждането на костите. За повече енергия, подобряване на кръвообращението и бодрост ще ви помогне Шуслерова сол №5 калиев фосфат (по 5 таблетки дневно, до подобряване на състоянието).

Болки в кръста. Причината за тях обикновено са натрупаните килограми и промяната на центъра на тежестта на бременната заради все по-увеличаващия се корем. Той расте и се премества напред, позата също се променя и така се натоварват гърбът и кръстът. Допълнително в организма на жената се отделя хормон, който разхлабва връзките на седалищните кости, което пък е подготовка за раждането.

Помощ. Не стойте дълго време в една поза, щадете гърба си. Не носете тежко, от време на време правете лека гимнастика, като се протягате. Носете удобни ниски обувки, забравете високите токове. Масажът може да ви облекчи. Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат също ще ви помогне, тъй като е със силно обезболяващо действие (на всеки половин час по 1 таблетка, до подобрение).

Натрупване на килограми. Приемете спокойно, че през 9-те месеца положително теглото ви рязко ще се покачи. Съветът е през този период бъдещата майка да наддаде около 12 кг. Те се разпределят горе-долу така: 1–2 кг през първите 3 месеца, 4 кг през вторите 3 месеца, а в последните 3 – около 6 кг. Важно е да следите индекса на телесната си маса (ИТМ). Нормалните му стойности са между 18 и 25. Индекс над 25 сигнализира за наднормено тегло, а над 30 – за затлъстяване и сериозен риск от гестационен диабет.

Помощ. Изключете от менюто си сладките лакомства и пържените храни. Яжте повече плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти.

Често ходене до тоалетната. Честите позиви се причиняват от увеличения корем в края на бременността, който притиска пикочния мехур.

Помощ. Пийте течности до следобед, а не преди лягане. Ако уринирането е съпроводено с парене, незабавно се консултирайте с вашия лекар. Това може да е симптом за инфекция.

Неспокоен сън. В края на бременността при повечето бременни спокойният сън отлита. Големият корем затруднява спокойното обръщане на една или друга страна. А и бебето все по-често рита с крачета, защото му става тясно в „бърлогата“. Това гони съня или притиска пикочния мехур.

Помощ. Ще облекчите дискомфорта, ако поставяте възглавница между коленете си. Това ще намали напрежението в кръста и в корема. Вземайте топъл душ преди лягане.

Крампи. Болезнените крампи (спазми) на мускулите – най-често на прасците на краката (крампи), се причиняват от недостиг на калций в организма. Това безпокойство се появява обикновено нощем.

Помощ. Важно е да раздвижите схваналия се прасец колкото може по-бързо. Това облекчава болката. Масажът също помага. Особено ефективно средство при крампи е Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат – по 10 таблетки, разтворени в гореща вода, преди лягане. Магнезиевият фосфат отпуска мускулите и премахва подсъзнателното напрежение. Действа успокояващо.

Проблеми с кожата. Хормоналната буря в организма променя и кожата. Ако преди забременяването кожата ви е била суха, след двете чертички на теста тя може да стане мазна и по нея да се появи дребен обрив. Мазната кожа пък често става суха или смесена. Понякога се появява и т.нар. маска на бременността – типични петна за този период.

Помощ. Най-добре е да се консултирате с дерматолог. Използвайте козметика, предназначена за вашия тип кожа и безопасна за бъдещи майки.

Добре е в менюто си да изключвате мазните храни, пикантните подправки.

Още в Мнението на специалиста

Нужни ли са сливиците?

В миналото се е смятало, че сливиците са виновни за много от заболяванията при децата и са ги отстранявали набързо особено когато детето често е… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream