18 Юни 2019

На училище в утробата и малко след това

Публикувана в Бременност
Оценете
(1 глас)

Какво научава бебето още в корема на майка си и как да развием когнитивните му способности в първите месеци след раждането?

Първи уроци преди раждането

Бебето в утробата съвсем не е организъм без сетива и емоции. Съвременната наука отдавна доказа, че малкото същество усеща, реагира и дори учи в корема на майка си. Всъщност още древните хора са знаели, че времето в утробата е важен период за развитието на детето и са отдавали много внимание на поведението на майката по време на бременността.

Съвременните ултразвукови технологии доказват, че ембрионът даже се обучава на елементарно ниво. Съвсем естествено, майката със своите емоции и поведение е основният стимул за оформянето на бъдещото човече.

В четвъртия месец на бременността бебето вече има добре развити сетива за допир и вкус и реагира на силна светлина, насочена към корема на майка му. В петия месец реагира на шум, а между 28-ата и 32-рата седмица на бременността вече са формирани мозъчните му структури, необходими за учене и осъзнаване.

Пренаталното възпитание се случва, независимо дали жената го прави съзнателно, или не. Затова е важно бременната да положи усилия и да създаде оптимална среда за развитие на детето.

 

Звуците достигат до него

Шумовете и звуците от околния свят и от физиологичните процеси в тялото на майката стигат до бебето – то чува как бие сърцето й, къркоренето на червата, хълцането, нейния глас. Бебетата чуват и шума от външната среда, като телевизор, музика, кучешки лай, гласа на партньора. Психологът Антъни Декаспър от университета на Северна Каролина доказва, че нероденото бебе може да разпознава приказка, която е чуло няколко пъти в утробата, и да различава гласа на майка си. За мъниците някои от звуците действат успокояващо, други ги дразнят. Във всички случаи обаче звуковата среда ги подготвя за света навън. Бебетата не само разпознават гласа на родителите си, но започват да учат езика още докато са в утробата. Нещо повече – учените предполагат, че основите на двуезичието се поставят преди раждането.

Нероденото бебе проявява и предпочитания към различни стилове в музиката. Макар че специалистите твърдят, че рок музиката не е подходяща за този период, някои бебета имат симпатии именно към нея, други пък предпочитат Вивалди и Моцарт, които ги успокояват.

 

Стресът влияе на бебето

Изследванията показват, че стресът, който преживява майката, достига и до бебето чрез големите количества от хормона на стреса – кортизол. Хормоните, които бременната жена отделя, преминават през плацентата точно както храната, алкохола или никотина. Бебетата усещат тези биологични промени и се налага да се справят с тях. Някои изследователи предполагат, че високите нива на стрес могат да повлияят на темперамента на бебето и неговото бъдещо развитие и да предопределят дали ще е по-спокойно и уравновесено, или тревожно. Според други теории стресът има и позитивна страна – той тренира бебетата да се справят с него още в утробата.

Когато обаче през така важните 9 месеца преобладават негативните преживявания, естествено е да се очаква по-тревожно дете.

 

Формирането на вкус и дневен режим зависи от майката

Професор Петър Хепер от Queen’s University в Белфаст провежда проучване, с което доказва, че вкусът на бебето се формира още в утробата. Той направил експеримент, като част от бременните яли чесън, а другите не. Резултатът бил, че децата, родени от първата група майки, обичали ястия с чесън още от най-ранна възраст. Същото се случило със сок от моркови: 5–6-месечни бебета, чиито бременни майки го пиели, го харесвали много.

Децата, чиито майки са консумирали повече плодове по време на бременността, са с по-добри когнитивни способности една година след появата им на бял свят.

Учените допускат, че дневният режим също се учи в утробата. Проведени изследвания на връзката майка – дете установяват, че бебетата буквално попиват навиците за сън на мама по време на бременността. Децата, чиито майки били ранобудни, се събуждали рано, тези на късно лягащите и късно ставащите заспивали и се будели по-късно.

Като цяло всички специалисти са на мнение, че децата, с които е работено още в утробата и които са получавали достатъчно любов и внимание, са по-спокойни. Можем ли обаче да направим от детето си талантлив музикант, гениален учен или добър писател още в утробата? Нека не искаме невъзможното.

 

Как да повлияем позитивно на нероденото бебе:

- Слушайте релаксираща музика.

- Пейте, говорете и четете на бебето в корема си, като започнете от петия месец на бременността.

- Галете корема си, бебето ще усети този допир и ще отговори с бавно движение.

- От седмия месец бебето усеща емоционалното ви състояние, затова съзнателно практикувайте положително мислене.

- Спазвайте разумен дневен режим.

- Избирайте здравословна храна.

 

Ученето продължава веднага след раждането

Още от раждането си бебетата започват активно да учат. Те попиват и обработват информацията около тях и използват своите сетива, за да изследват света.

При раждането мозъкът на бебето тежи около 340 грама, в края на първата година – около 1100 г, а до края на шестата година достига 90% от окончателното си тегло – 1450 г. В периода на най-ранното детство връзките между отделните неврони изключително бурно се развиват. Полагат се основите на огромен потенциал, който подготвя детето за бъдещите промени в живота. Важно е да се знае, че връзките, които се използват редовно, стават по-силни и по-сложни, а тези, които не се използват, се губят.

Ранното детско развитие, подпомагано от информиран, внимателен, търпелив и любящ родител, е уникален старт за детето, чиито плодове се берат през целия живот. То е и основата на емоционалната интелигентност, която позволява на детето да се радва на пълноценно общуване.

В първите месеци бебето самостоятелно и спонтанно възприема всичко, което му се предлага, и с лекота го усвоява, подражавайки. В най-ранния период от 0 до 3 години мозъкът работи така, че да даде възможност за адаптация към средата по възможно най-пълноценен начин. Бебето буквално попива всичко от околния свят, като обемът информация е наистина огромен, а процесът – сложен. В тези най-ранни месеци и години родителите имат основна роля в изграждането на детската психика. Важни са не само материалните стимули, но и близостта и примерът, който им дават – бебето учи от всеки техен жест, интонация, действие, разговор... Днес учените са на мнение, че първите три години оформят основата за целия по-нататъшен живот на човека.

 

Емоционалната интелигентност започва да се гради в първите месеци

От 0 до 3 години се оформят някои от базисните човешки способности: учи се език, изграждат се основни черти на характера – воля, способност за концентрация, съчувствие. Затова е важно детето да има разнообразни обекти за изучаване – наблюдаване, слушане, пипане, пъхане, пресипване, вадене... Дейностите с ръце в този период най-добре развиват способностите на детето.

Важно е да се знае, че в най-ранна възраст не може да се „преподава“, а само да се показва, да се играе, да се експериментира. Детето се учи от практиката в ежедневните дейности и контактите с хората. Понякога родителите очакват, че при занимания по музика или с език детето ще започне веднага да говори или да пее, но това няма как да се случи. Всъщност тези занимания съвсем не са напразни, те се натрупват и детето ще ги възпроизведе по-късно, когато е готово. Всичко, попито в най-ранните месеци и години, остава в съзнанието и чака момента, когато ще се прояви. Изненада е за родителите, когато след време детето започва да учи английски с лекота или проявява интерес към музиката.

 

Езикът се възприема в най-ранна възраст

Ние, като възрастни, възприемаме избирателно и трудно различаваме звуци и словосъчетания, които отсъстват в родния ни език. Но бебетата нямат подобни прегради – те възприемат всеки език. В ранна възраст мозъкът подсилва връзките за звуци от езиците, които детето чува редовно, и с времето елиминира връзките за други звуци.

Има две основни зони, свързани с развитието на речта и езика – център на Брока и център на Вернике. Центърът на Брока отговаря за граматиката и се развива най-вече между 15-ия и 20-ия месец. Развитието му продължава, но с по-бавни темпове до шестата година. Експерименти доказват, че при хора, които са емигрирали в чужда страна до шестата си година, граматиката им е сравнима с тази на родените там. От 8 години нагоре кривата на процентите рязко намалява, а след 17 спада драстично.

Центърът на Вернике отговаря за значението на думите и семантиката. Развива се най-вече между 8-ия и 20-ия месец и именно това е периодът, в който повечето бебета проговарят. Въвеждането на втори или трети чужд език в бебешка и ранна детска възраст разширява капацитета на мозъка, което увеличава способностите на детето и носи ползи през целия живот.

„Способността да схващаме неписаните правила на говоримия език се развива в най-ранна детска възраст, кърмачетата автоматично учат говорни модели само като слушат“, пишат германски учени в сп. „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Всъщност обмяната на позитивни емоции, близостта, топлото и внимателно отношение са с най-голяма стойност за развитието на едно дете, независимо в каква възраст е то.

Още в Новини

Жена покани милиони в родилната зала

9 юни 2014 г. Линдзи Томас, 34-годишна, публикува в Twitter снимки по време на почти всеки етап от раждането си, продължило 12 часа. Жената е… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream