22 Апр 2019

  Над 1000 родители посетиха юбилейното издание на „Форум бременност и детско здраве” на Puls.BG

  Публикувана в Бременност
  Оценете
  (0 гласа)

  Съвети от топ специалисти и много награди предложи най-голямото специализирано събитие, което се проведе на 20 и 21 април, в НДК  

   

  Над 1000 бъдещи и настоящи родители посетиха юбилейното десето издание на Форум бременност и детско здраве, което се организира от водещия здравен сайт Puls.bg, с медийното партньорство на списание "9 месеца". Събитието се проведе на 20 и 21 април, в НДК, под патронажа на Столична община и за пореден път срещна топ специалисти по майчино и детско здраве с бъдещи и настоящи родители. „И в десетото юбилейно издание на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg поставихме базисни теми, свързани с бременността, раждането и детското здраве, поднасяйки най-новите изводи, направени от медицинската общност. Този път по-осезаемо фокусирахме вниманието върху социални и обществено значими въпроси като значението на диалога между медиците и пациентите при решенията, свързани с раждането и поддържане здравето на детето, ролята на общуването за правилното му развитие и разпознаването на разстройствата от аутистистичния спектър, чиято честота расте в глобален мащаб“, обясни Румяна Тасева, гл. редактор на Puls.bg и модератор на събитието.

  Първият ден на юбилейното десето издание на Форума беше посветено на „Медицината на бременността“. Акушер-гинекологът д-р Кристина Чачева разясни кои ехографски изследвания са днешният златен стандарт при проследяването на бременността. Прегледите за фетална морфология са в основата на съвременното проследяване за здравето на бъдещето дете, обясни д-р Чачева. Проф. д-р Алексей Савов от Национална генетична лаборатория даде ценна информация за биохимичния скрининг и новите пренатални тестове и отчете, че нараства броят на бременните, които правят тези изследвания. Денталният лекар Владислава Ганева пък обясни на бъдещите родители кои интервенции в стоматологията безпроблемно могат да се извършват по време на бременността.

  Проф. д-р Иван Костов, директор на СБАЛАГ „Майчин дом”, обясни подробно всички етапи на раждането и възможните усложнения, които могат да настъпят.  „Пишем нов стандарт за акушерство и гинекология, в който ще заложим още по-ключова роля на акушерката”, сподели проф. д-р Костов. Акушерката Емисия Казълова разясни каква може да бъде ролята на бащата по време на раждането, когато семейството е взело решението за присъствието му в родилна зала.  В панела се представи и ролята на акушерката по време на раждането от Динка Негалова, която е предходен носител на награда в класацията на Puls.bg „Специалистите, на които имам доверие“, в категория „акушерка“. Присъстващите на Форума получиха ценни съвети и от адвокат Мария Шаркова, която поясни какви са правата на бъдещата майка, докато е в болничното заведение. 

  Имунологът проф. д-р Анастасия Михайлова разясни процедурата около даряване на кръв от пъпна връв и обясни на присъстващите, че има над 80 заболявания, които могат да се лекуват с дареното вещество. „Материалът се съхранява в обществени банки и се използва за трансплантация”, поясни още проф. Михайлова.

  В светския панел, присъстващите се срещнаха с водещата на новинарските емисии на Bulgaria ON AIR Десислава Атанасова, радиоводещият Симеон Колев и известната влогърка Антоатен Пепе, които разкриха как се справят с предизвикателствата на родителството. 

  В първия панел на втория ден важни теми засегнаха лекторите д-р Донка Узунова, началник на Неонатологично отделение II САГБАЛ „Шейново”, която разясни какви са новите възможности на съвременната неотатология, и педиатрите д-р Йордан Георгиев и д-р Елена Ценкова. Д-р Ценкова коментира една от най-актуалните теми в момента – ваксинацията. Тя отбеляза, че с помощта на ваксините децата могат да предпазят от 26 инфекциозни заболявания, причиняващи смърт или тежки увреждания.

  Акушерката Елена Василена даде насоки на бъдещите майки за кърменето на бебето.

  На въпросите, свързани със съвременното захранване на детето, отговори даде

  доц. д-р Лалка Рангелова в лекцията си. „Захранването трябва да започне не по-рано от  4 навършени месеца, но и не по-късно от 6-я месец. Едни от признаците, че може да се премине към този етап, са скъсените интервали между отделните кърмения. И това, че детето може да движи вдигната си глава”.

  Д-р Василка Юрукова представи един друг поглед  върху това какви могат да бъдат причините за кожни алергии при детето.

  Тази година Форум бременност и детско здраве отдели специално внимание на темите за важното значение на общуването с детето, за неговото развитие. По темата говори Милена Паунова, логопед. Акцент се постави върху темата за разпознаване на разстройствата на аутистичния спектър.

  Детският психиатър д-р Анка Бистриан разясни кога е необходимо родителите да потърсят специалист за консултация в тази насока. Пред присъстващите тя изброи няколко фактори, в зависимост от възрастта на детето, които могат да са симптоми. Липсата на „гукане” и усмивки, отказ за имитира звуци и действия, или да следи с поглед различни обекти, са сред ранните симптоми при деца до 1 година. Когато детето навърши 2-годишна възраст и не реагира на името си, не изпълнява прости команди или прави нехарактерни движения с ръце, родителите трябва да потърсят помощ от специалист.

  В панела „Общуване и развитие на детето“ общественикът Радина Велчева и главният редактор на Puls.bg Румяна Тасева акцентираха върху предизвикателствата пред родителите, които отглеждат различни деца. С този разговор Puls.bg даде началото и на информационна кампания, която цели да покаже, че децата със здравословни проблеми. специфични нужди и образователни потребности, имат необходимост от приятел и подкрепа.

  В рамките на Форум бременност и детско здраве бяха отличени и победителите в класацията на Puls.bg „Специалистите, на които имам доверие“, в която гласуваха над 4200 пациенти. В категория „Акушер-гинеколог“ най-много гласове получи д-р Иван Сигридов. Призът за акушерка за поредна година отиде при Надежда Стаменова

  В категория неонатолог/педиатър призът отива при  д-р Мария Нещерова, неонатолог от Пловдив.  Лечебното заведение, спечелило най-много гласове в класацията е пловдивската специализираната АГ болница „Селена“.

  На финала и на двата дни на Форума присъстващите участваха в томболи, в които бяха раздадени десетки полезни награди. Юбилейното издание на Форум бременност и детско здраве можеше да се гледа онлайн в реално време, на територията на цялата страна. Над 1000 зрители проследиха двата дни от форума.

  Още в Семейство

  Другите българи

  Казвам се Мария Ганчева. Моят съпруг Марко Марелли е българо-италианец, роден, израснал и живеещ в Италия. Срещнахме се преди 3 години в България. По това… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh