03 Окт 2017

Нежелана бременност – ТЯ иска да запази детето, а ТОЙ не

Публикувана в Бременност
Оценете
(0 гласа)

Когато двама души се срещнат и заживеят заедно, напълно нормално е след известен период да се появи детенце. Ако за някои влюбени тази поява е планирана и очаквана, за други нещата са малко по-сложни.

Според доклад на известната американска организация „Child trends” между 2006 г. и 2010 г. 37% от ражданията в Съединените щати са били непреднамерени. По-голямата част от тези 37% съответстват на раждане, което не се е случило в правилния момент (примерно бебчето е дошло по-рано или по-късно), като за някои двойки детенцето е било нежелано.

В тази статия ще обърнем внимание на децата, плод на нежелана бременност – тогава, когато един от родителите не иска детето.

Мама иска да запази детето, а татко не

Родителството е процес, който се изживява по съвсем различен начин от двата пола. Бащинството и майчинството не са едно и също нещо. Да дадеш живот и да обгрижваш своето дете, е генетично заложено при жените. Една от основните им роли е да бъдат майки и да продължат човешкия род. Това поведение е като инстинкт и често надделява над други аспекти, формиращи женската същност като жена съпруга, приятелка, кариеристка.

При мъжете бащинството се характеризира повече със закрилата и финансовата сигурност на семейството. Мъжът участва в създаването на живота, но не го дава директно. Неговата емоционална инвестиция в продължението на човешкия род съответно е различна.

Легитимно и нормално е жената да желае да запази детето си, въпреки несъгласието на своя партньор.

 

В този случай тя трябва да вземе под внимание следните потенциални последствия:

Трудностите да бъдеш самотна майка

Нежеланата бременност може да подтикне към раздяла, ако партньорът твърдо не желае да бъде баща. Да бъдеш самотна майка, изисква усилия в организационен, финансов и емоционален план.

Частната ми практика на клиничен психолог ме подтиква да твърдя, че когато жената вземе решение да запази детенцето си и да го отгледа сама, често тревогите са насочени към финансовия аспект на тази ситуация. Той е от огромно значение, защото е свързан със сигурността в отглеждането на децата, но в никакъв случай не е най-важният. Както сме обсъждали в предишни статии, любовта и вниманието са основните чувства, които трябва да се предадат на детето, за да може то да се превърне в здрава и уравновесена личност. Когато няма татко, майката често поема ролите на баща и майка. Тук е важно да отбележим разликата между биологичния родител (човека, който дава живот) и родителя, който е пряко ангажиран в отглеждането и възпитанието на детето. От психосоциална гледна точка родител е не този, който дава живот, а този, който дава обич, внимание и възпитание.

Когато биологичният баща отсъства от семейното гнездо, други мъжки фигури, като дядото, чичото, учителят в училище или новият партньор на майката могат да поемат ролята на баща. Някои деца инвестират емоционално фиктивни герои от детски филми, предавания или книги и им приписват бащини функции. Тези фиктивни герои могат да бъдат примери за тях и детето да се идентифицира в положителни техни качества. Например едно момченце може да иска да бъде добро и храбро като Супермен, ако няма пряка мъжка фигура, която да имитира. Същият процес е валиден и за децата, отгледани в класически семейства.

Отсъствието на бащата от отглеждането на детето не е фактор, който на 100% ще причини негативни психологични или емоционални последици. Това се дължи на адаптационните и защитни механизми, които всяко дете развива от най-ранна детска възраст и които запълват детските липси чрез инвестиране на други мъжки фигури.

Може ли да се приеме решението на бащата

Както в класическите семейства, така и при самотните майки от важно значение е речта, която майката предава на детето относно неговия баща. Ако майката вербализира пред детето негативни мисли и нарицания спрямо бащата, това може потенциално да провокира отрицателна визия за бащинството и семейството. Тази отрицателна визия може да попречи на детето да създаде здрави любовни взаимоотношения в зряла възраст. Колкото трудна и нечестна да е една ситуация, положително настроената реч спрямо бащата е най-добрият вариант. Когато детенцето порасне, майката може да му обясни историята в нейните детайли, още повече че много деца на самотни родители държат да знаят истината за своя произход. От психологична гледна точка това желание е конструктивно, нормално и легитимно. Колкото и да е трудно, отговорът трябва да е праволинеен и искрен.

Детето не е припознато от своя баща

В някои случаи бащата не желае да даде фамилното си име на своето дете. Много мои пациентки се притесняват, че ако рожбата им не е припозната от таткото, това може да предизвика отрицателни психологични и емоционални последствия. Истината е, че както в класическите ситуации, така и тук не толкова името, а грижата и любовта са основни фактори в изграждането на човешкия характер и личност. Не се притеснявайте и не се чувствайте виновни, ако детенцето не носи името на таткото.

Трябва ли майката да се чувства виновна

Самотната майка не трябва в никакъв случай да се чувства виновна за създалата се ситуация. Нежелана бременност може да се случи на всяка жена и както подчертахме в началото на статията, изборът да се запази детето, е личен и легитимен. Запомнете, че отглеждането на децата в класическо семейство (когато мама и татко живеят под един покрив) не е гаранция, че детето няма да развие определени проблематики по-късно. В този ред на мисли, да бъдеш самотна майка, не означава, че детенцето няма да се превърне в здрава и уравновесена личност. Всичко е много относително и често животът носи изненади, които не сме очаквали.

Самотните майки са жени герои, както всички останали майки, защото една от най-трудните житейски задачи е да дадеш живот и да отгледаш този живот, своето дете.

Още в Бременност по седмици

Великолепните първи 3 месеца

Уморена, чувствителна, шантава… Ще се сблъскате с много неща през първите три месеца на бременността. За някои от тях дори не сте и предполагали. Хронична… Прочети още »
Д-р Иванка Ежова

Доктор по клинична психология, завършила образованието си във Франция. Днес тя работи за един от най-престижните университети в света – Кингс Колидж Лондон, където участва в развитието на международни проекти в сферата на детското и семейното здраве.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo