27 Юли 2018

Отнесени от вихъра или как да оцелеем по време на бременност

Оценете
(1 глас)

По време на бременността хормоните завихрят емоционално торнадо, от което дори и най-неемоционалните жени понякога се чувстват пометени. Често бременните преживяват усещане за вина и отговорност за тези си състояния, забравяйки, че става въпрос за биологични фактори, които не зависят от волята им. Хормоналните промени и придружаващите ги емоционални състояния не зависят от нашето намерение или от уменията ни да се справяме. Вярно е, че всяка жена преживява и се справя с тези промени по свой, индивидуален начин, но общото е, че невинаги успяваме да контролираме емоциите си.

При някои жени се забелязва повишаване на интензитета на преживяваните емоции, докато при други може да преобладава едно основно чувство, което да доминира над останалите, например тревожност или потиснатост. Трети могат да преживяват рязка смяна на настроенията през много кратък период от време. За някои бъдещи майки е много трудно да приемат, че ситуации, с които обикновено досега са се справяли, без да губят равновесие, по време на бременността ги довеждат до драматични и крайни емоционални реакции, за които нито те, нито близките им са подготвени. Често бременните се чувстват като качени на влакче на ужасите, на което не знаеш какво ще ти се случи в следващата секунда и се чудиш дали ще те обръщат с главата надолу, или ще те въртят в центрофуга. Променящите се нива на прогестерона и естрогените са една от основните причини за тези обрати в настроенията.

През първите месеци на бременността, а дори и по-късно жената извървява свой собствен Камино де Сантяго по отношение на преживяваните емоции и промени. Дори и цял живот да сте искали да станете майка, тялото и психиката ви имат нужда от време, за да се настроят на тази нова и съвсем различна вълна. Ще ви бъде по-леко, ако познавате и приемате собствените си ограничения, вместо да поставяте прекалено високо летвата пред себе си. Едно от най-големите предизвикателства пред майките – и като цяло пред родителите – е да се научат да дават, без да очакват, че даденото ще приеме желаната от тях форма. Ако започнете да учите този урок още по време на бременността, съотнасяйки го към самите вас, по-късно ще можете да го прилагате в отношенията с вашето дете. Ще ви бъде по-лесно да приемате случващото се с тялото, емоциите и душата ви, ако развиете нагласа за бременността и родителството като за постоянно разгръщащ се процес на учене, адаптация и промяна.

Данъците на бременността

За да променим нещо, първо трябва да го приемем такова, каквото е, като този принцип важи с пълна сила за човешките емоции. Колкото повече отхвърляте емоциите и преживяванията си, толкова повече те ще се връщат към вас като бумеранг. Затова приемете, че начинът, по който се справяте, е най-доброто, което може да направите в настоящия момент. Тази демонстрация на себеуважение и себеприемане ще освободи пространство във вас, което ще бъде като свободна безмитна зона за справяне с предизвикателствата на бременността.

 Ще откриете колко лесно може да се превърнете в лош данъкоплатец, но в по-спокойна майка. Освен данък „не се справям”, проверете дали може да спрете да плащате и данък „другите се справят по-добре от мен”. Сравнението с другите е като черна дупка, която засмуква всяка частица жива материя около себе си. Приемете, че хората са различни и не можем да очакваме всички да се справят по един и същи начин. Начинът, по който всяка жена преживява бременността си, зависи от дълъг списък от фактори – от жизнения опит и миналото, от хормоналните промени и начина, по който тялото реагира на тях, от нивото на стрес, от подкрепата, която получава отвън, и т.н.

Повечето съвременни жени са свикнали да се справят сами и пренасят тази своя нагласа не само във връзката си, но и в създаването и отглеждането на детето, като едновременно с това се чудят защо любимият им мъж не им помага. Ключът, който ще отвори ковчежето, пълно с жълтиците на помощта и подкрепата, се нарича „споделяне”. Така че, мили дами, учете се да споделяте с вашите партньори нуждата си от подкрепа в този нелесен за вас момент, както и като цяло отговорността на бременността, чиято тежест не е нужно да носите сама на крехките си рамене. Правейки това, вие не само ще учите мъжа до себе си също да споделя, но и ще му позволите да се чувства част от непонятното за него тайнство, наречено бременност.

Обикновено ние, жените, се оплакваме, че мъжете не разбират как се чувстваме, какво преживяваме, колко ни е трудно в определени моменти и как в тези моменти, вместо подкрепа и емпатия, получаваме от тях рационализиране и съвети. Лошата новина е, че по време на бременността това чувство може да се засили заради всички изброени по-горе фактори. Добрата новина е, че кормилото е във вашите ръце и вие можете да решите накъде да го завъртите. Също така не забравяйте, че дори да не го показват, за мъжете очакването на дете изобщо не е малко предизвикателство.

Как да се справи мъжът с емоционалната въртележка, на която се е качила неговата любима?

Скъпи бъдещи татковци, по време на тези девет месеца сигурно ще има моменти, когато ще ви се струва, че в дома ви се е настанило цяло приказно царство и всяка сутрин се будите до различна приказна героиня. Веднъж Пепеляшка ще рони сълзи до огнището, оплаквайки пропиляната си младост, друг път Снежната кралица ще ви смразява с ледения си поглед, превръщайки се минута по-късно в безгрижната Червена шапчица, подскачаща щастливо с кошничка в ръка в хола ви. Приемете, че за всичко са виновни злите магьосници – хормоните. Би било грешна стратегия, ако инвестирате усилията си в опити да накарате бременната си жена да стане по-рационална и последователна. Вместо това демонстрирайте разбиране, съчувствие и приемане на необяснимите обрати в емоционалното й състояние. Покажете й, че вярвате в способността на всеки поотделно, както и на двама ви като отбор да се справите с това предизвикателство и вашата любима никога няма да го забрави.

Още в Раждане

След като главичката премине през таза

В кой момент едно нормално физиологично раждане може да премине в секцио по спешност? Нормалното физиологично раждане може да премине в секцио по спешност във… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream