02 Окт 2017

Паническо разстройство и бременност

Публикувана в Бременност
Оценете
(2 гласа)

Проф. д-р Вихра Миланова, д.м.н., началник на Клиниката по психиатрия в „Александровска болница", ни даде ценна информация за психичните разстройства – бич на нашето време. Специално внимание обърнахме на повтарящите се епизоди на интензивен ирационален страх, паника или безпокойство, наречени панически атаки.

Ситуацията има две страни

Едната олицетворява жени, които никога не са преживявали такива разстройства, а другата – жени, борещи се с подобни проблеми. Общото между двата типа е бременността или по-точно фактът, че това е период, през който трябва да сe поддържа добро здраве – емоционално и физическо. Всеки пристъп на тревожност и паника е нежелан както за бременната, така и за плода. Жената е отговорна не само за себе си, но и за поколението, което носи. Много пациентки се страхуват за бъдещето, питат се дали е опасно да вземат медикаменти и дали ще имат сили да се справят с това предизвикателство. Подходът на специалистите към тези жени е комплексен. Паническите атаки са сравнително чести състояния, които спадат към тревожните разстройства. Възможно е за първи път по време на бременността да се отключи този проблем. Какви точно са причините за появата на паническите атаки, не е установено със сигурност. Комбинирани са – има генетична предразположеност, външни фактори, а по време на бременност и хормонални промени, допринасящи за проявата на разстройството.

В какво се изразява проявлението на паническата атака

Страх, който води до паника, много често свързан с телесни прояви – сърцебиене, потене, недостиг на въздух, изтръпване на крайниците, слабост. Пациентите се притесняват, че могат да получат инфаркт, инсулт или да се задушат. Силно изявено е чувството за загуба на контрол – пациентът усеща, че полудява, губи разсъдъка си, объркан и безпомощен е. В такъв момент често хората се обаждат на Бърза помощ или отиват на лекар (в повечето от тези ситуации, когато стигнат до съответната медицинска служба, състоянието вече е преминало). Първоначално хората не са запознати със симптомите, не могат да си обяснят състоянието и преживяването, затова предполагат, че се случва най-лошото с тях. Добрата новина е, че паническата атака, макар да има внезапно начало, обикновено е краткотрайна, около 10–15 минути и много по-рядко около половин час или повече. Но изживяването за този, който усеща тежестта на страха, е твърде драматично.

Съзнателни ограничения

Споменахме, че причините за появата на това заболяване биха могли да бъдат свързани с някаква ситуация, преживяване, което човекът е имал, след което обаче атаките са извън външните фактори, някак си идват отвътре.

От страх кога и къде е възможно да преживеят панически атаки, хората се ограничават в своите дейности. За съжаление, това състояние влияе отрицателно върху активността на пациента.

Среща със специалист

Ако бременна жена има панически атаки, задължително трябва да се консултира с психиатър. По негова преценка, ако е необходимо, ще бъдат направени изследвания и предписани медикаменти, съобразени с бременността. Има разлика в лечението на тежко разстройство по време на бременност в сравнение с другите периоди от живота на жената. Самолечението никак не е препоръчително, дори напротив – необходимо е лечението да бъде изцяло контролирано от експерт. Нека обърнем внимание и на депресията. Може да има преживявания, които да я отключат, а може да се появи за първи път по време на самата бременност. Важно е да уточним, че следродилната депресия е много по-често срещана от пренаталната.

Хората, преживяващи такива състояния, не бива да се тревожат, защото има начин да се справят с тях. Необходимо е само да се консултират със специалист, за да получат адекватна помощ. Към настоящия момент в Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска" лекарите имат богат опит, предлага се и болнично лечение на изключително добро ниво.

Антидепресанти

Приемът на антидепресанти по време на бременност не е задължителен. Съществува ръководство за оценка на „риск-полза”. Зависи дали разстройството на жената е твърде сериозно, дали бебето е добре, дали състоянията, които преживява майка му, са опасни за него – според тези фактори се избира медикамент, който относително най-малко да влияе върху негативното развитие на плода. Разбира се, има антидепресанти, които категорично не се препоръчват, но на тяхно място се прилагат други, за които няма доказателства, че увреждат бебето. Крайното решение е резултат от комплексно оценяване. Съветвам жените, когато раждането започне, да уведомят неонатолога и акушер-гинеколога за медицинската си история.

Важно!

Скандалите, неразбирателството между партньорите и нехармоничната семейна среда категорично имат отношение към развитието на психичното разстройство, както и към неговото поддържане в бъдеще. В такива случаи най-близките хора трябва да подкрепят бременната жена. Според много изследвания се смята, че критичният период за жени с подобни разстройства не е по време на самата бременност, а след нея. Именно затова е важно бъдещите майки да бъдат добре информирани.

Състоянието е преодолимо и лечимо

Жените, които страдат от такова разстройство, и тези, които по време на лечение забременяват, трябва да потърсят компетентно становище, да бъдат спокойни, че има средства и начини да им се помогне за адекватно справяне с проблема. Наша колежка направи преди време мащабно проследяване, в което описа над 160 жени, имали разстройство по време на бременност и след раждане. Резултатите показват, че 90% от родените деца са напълно здрави. В нашата практика имаме много такива случаи. Психиатрията действително сериозно е напреднала, това е знак, че хора с подобни проблеми могат да планират бременност, да установят стабилни контакти, да износят успешно плода и да се грижат пълноценно за детето си.

 

Разговора проведе Виржиния Николова

Още в Бременност

Нейно величество Имунната система

Д-р Цветелина Великова, д.м., специалист по клинична имунология, УБ Лозенец, София, ни разкри любопитна и полезна информация, свързана със здравето на бъдещата майка и плода.… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream