06 Фев 2018

Първата храна от мама

Публикувана в Бременност
Оценете
(1 глас)

Когато се осъществи тайнството на зачеването, яйцеклетката е съвсем миниатюрна – невидима с просто око. До раждането тя се уголемява средно до около 3,5-килограмово бебе. Това е огромно постижение. Откъде плодът си набавя хранителни вещества и кислород, за да се развива?

Свещен съюз

Природата е програмирала известен „егоизъм“ у Новия живот и той още от началото на съществуването си успява да си осигури всичко, което му е нужно. Първата задача на зародиша е да се вгнезди в стената на матката. Една част от неговите клетки общуват с майчините съдове и така формират трасето за снабдяването му с енергия и кислород от кръвта на мама. Главна роля за осигуряването на хранителните вещества играе плацентата. В нея става срещата на кръвообращението на майката и на плода. А през пъпната връв кислородът и хранителните вещества стигат до организма на бебето. След като отдаде кислорода и поеме отпадните продукти от обмяната на веществата на плода, кръвта се връща към майчините съдове и отново се обновява.

Плацентата е не само депо на хранителни запаси, а невероятно  многофункционално творение. За плода тя още е бели дробове, черен дроб, бъбреци и жлези с вътрешна секреция.

Някъде до средата на бременността плацентата е по-тежка от бебето. Постепенно плодът набира скорост в наддаването, но и тя продължава да расте – нали трябва да задоволява увеличаващите се нужди от хранителни вещества на бебето. А то расте с невероятно темпо.

Две седмици преди термина плацентата спира растежа си, а според правилата на човешката природа към 40-ата г.с. бебето идва на бял свят. Защо обаче почти 10% от доносените новородени имат поднормено тегло? Това означава ли, че са гладували в утробата и плацентата не им е помагала ефективно?

Има ли несходство в тандема?

Природата е като строг контрольор. Още от началото на бременността тя следи дали плацентата е добре прикрепена и дали зародишът се снабдява с достатъчно хранителни вещества и кислород. Ако някое от условията не е налице, развитието на бъдещото бебе спира. Това се смята за втората по честота причина за ранен аборт. (Първата са хромозомните дефекти.)

В някои случаи плодът не получава достатъчно храна, въпреки че „скачването“ с майчината кръвоносна система е успешно. Изхранването е недостатъчно, ако обмяната на кръвта в плацентата е нарушена или ако вместо за предната или за задната стена на матката, плацентата е прикрепена странично. В този случай тя се захранва само от една вместо от две големи артерии.

Недостатъчно снабдяване на плода с хранителни вещества има при бременни, чиито съдове са стеснени в резултат на предшестващи заболявания. Риск има и при страдащите от хронични заболявания на сърцето, черния дроб, панкреаса и бъбреците. Опасността се среща и при пушачките и хипертоничките.

Какви са рисковете

Дефицитът в храненето на плода по-късно води до увеличен риск от сърдечносъдови заболявания. Установено е, че причината за увреждането на черния дроб, панкреаса и бъбреците често е непълноценното развитие на тези органи в ранните стадии на бременността.

Показанията на ехографа

Когато съдовете на плацентата са стеснени, кръвта преминава през тях по-бавно, а хранителните вещества, които стигат до детето, не са в достатъчно количество. Плодът обаче умее да се справя и с тази ситуация – изразходва по-малко енергия, движенията му са по-ограничени, което пак осигурява прехрана за сърцето, мозъка и надбъбреците. Растежът на бебето обаче силно се забавя.

От друга страна, и плацентата също успява да се адаптира – разклоненията на съдовете й, чрез които се осъществява обмяната на веществата между майката и плода, се удължават. Недостатъчният приток на кръв обаче води до допълнително запушване на съдовете на плацентата.

Ако бъдещата майка посещава редовно акушер-гинеколог, подобни проблеми ще бъдат открити бързо. При ехографския преглед размерите на плода се определят още през 10–12-ата г.с. и може да се установи дали те съответстват на срока на бременността. При рискови бременни със съдови увреждания или хипертония се прави Доплер-ехография. Чрез нея съвсем точно се определя какво количество кръв преминава през плацентата.

Производител и на два важни хормона

Освен че осъществява обмена на кислород и хранителни вещества между плода и майката, плацентата произвежда хормоните прогестерон и естрогени, които изпълняват много важна роля през 9-те месеца и по време на раждането. Първият хормон оказва релаксиращ ефект върху цялото тяло и не позволява на матката да  изхвърли плода. Той задържа и старта на преждевременните контракции. В края на бременността обаче прогестеронът вече е безсилен да спре контракциите. Кортизонът, който се отделя от надбъбречните жлези на плода, предизвиква спад в нивото на прогестерона и повишение на естрогените. Това от своя страна благоприятства производството на простагландини – хормони, които активизират контракциите. Това е един перфектен механизъм, който поема функцията да изтласка бебето към белия свят.

Душевен комфорт и здравословна храна

Ако при вас се установи, че храненето на плода е нарушено, много важно е по-често да почивате, да избягвате стреса, да не пушите и да си осигурите здравословно, богато на витамини меню.

Как се чувства бебето в корема ви, най-лесно може да познаете по движенията му. Следете ги и ако не ги усещате редовно, добре е да се консултирате с вашия лекар.

Още в Бременност по седмици

Не всяка бременна страда от гадене

През 9-те месеца неприятните пристъпи на гадене са спътник на доста бъдещи майки. Според онлайн допитване на „9 месеца“ обаче 52% от родилките почти не… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
infl
Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
sh