21 Май 2014

За спънките по пътя към мечтаното бебе

Публикувана в Планиране
Оценете
(0 гласа)

Разговорът с д-р Георги Николов, акушер-гинеколог, ръководител на Структурата по асистирана репродукция, Болница Пулс, Благоевград, беше изключително полезен, изчерпателен и важен за всяка жена. A сега предстои лично да се уверите в това.

Тютюнопушене

По отношение на зачатието – няма сигурни данни, че е налице негативно влияние, но за бременността е особено вредно. Повишават се редица рискове за здравето на жената и плода. Поне двукратно нараства рискът от прееклампсия и преждевременно отлепване на плацентата (abruptio placentae), нараства честотата на недоносеността, прежевременното пукване на околоплодния мехур и предитерминното раждане. В дългосрочен план – налице е повишение на риска от белодробни и злокачествени заболявания при новороденото, както и от обезитет (затлъстяване) на детето.

Раничка на шийката на матката

Терминът „раничка на шийката” не е съвсем коректен, понеже включва прекалено голямо разнообразие от състояния – от обикновената ектопия (която е практически нормална находка при жени в репродуктивна възраст) до някои дори животозастрашаващи лезии (тежка дисплазия, карцином in situ, инвазивен рак на маточната шийка). Последните на всяка цена трябва да бъдат изключени, ако една жена иска да забременее, а ако се открият, следва да се лекуват незабавно. Не трябва да се забравя и че бременността трае 9 месеца, т.е. една предракова лезия може да се превърне в рак до края на бременността. В този смисъл, „раничката” на маточната шийка следва да се следи, да се изследва и ако е нужно, да се третира, независимо дали жената е раждала, или не.

 

Нарушен хормонален баланс

Нарушен хормонален баланс е едно много общо понятие за повишени/занижени серумни нива на някои хормони или разместени хормонални констелации, имащи отношение към зачеването и бременността.

Често срещани са:

 • Хиперпролактинемия (повишени нива на пролактина, PRL). Може да се дължи на микроаденом (пролактином) на хипофизата, който се диагностицира с компютърна томография (CAT) или магнитен резонанс (MRI). Ако това микроскопично доброкачествено туморче не нараства, не се налага оперативно лечение, а се третира само медикаментозно. Понякога пвишените нива на PRL се дължат на хипофункция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), а много често няма известна причина за повишения пролактин (идиопатична хиперпролактинемия). По принцип тези състояния се лекуват с медикаменти.
 • Тиреоидит на Хашимото. Това е автоимунно заболяване (имунната система атакува собствените си тъкани), при което се наблюдава повишение на едни специфични антитела (ТАТ и MAT) и може да бъде съпроводено с повишена (хипертиреоидизъм), нормална или занижена (хипотиреоидизъм) функция на щитовидната жлеза. При всички случаи пациентът е добре да се консултира с ендокринолог, който да предпише съответно лечение (тиреостатик при повишена функция, l-thyroxin при хипотиреоидизъм, селен, евентуално кортикостероиди и др.).
 • Синдром на поликистозните яйчници. В пълния му вид (затлъстяване, хирзутизъм, аменорея, стерилитет, хипоплазия на матката и големи поликистозни яйчници) т.нар. Щайн-Льовентал синдром се наблюдава относително по-рядко. По-често е налице пациентка с наднормено тегло, липса на овулация (и нередовен цикъл) и поликистозен вид на яйчниците на ехографското изследване. Често отсъстват хипоплазията на матката, хирзутизмът и аменореята. Понякога тестостеронът е повишен. Нерядко има инсулинова резистентност, която се доказва лесно след натоварване с глюкоза. Обикновено лутеинизиращият хормон (LH) надвишава над 2 пъти фоликулостимулиращия хормон (FSH) (нормално LH:FSH < 0.75). Естрогените обичайно са нормални или ниски. Такива жени обикновено се третират с контрацептиви, докато решат да забременеят (най-често с препарати, съдържащи ципротерон), а след това се подлагат на т.нар. индукция (стимулиране на овулацията с кломифен цитрат – най-често, летрозол или гонадотропни хормони – по-рядко).

Стрес и нездравословно хранене

Известно е, че ендокринната система е под контрола на централната нервна система. В този смисъл силният стрес (понякога преминаващ в дистрес) влияе негативно. Пример може да бъде ниската фертилност по време на периоди на бедствия и войни. От друга страна, храненето следва да е балансирано, т.е. да се приемат в достатъчно количество разнообразни хранителни вещества – белтъци и незаменими аминокиселини, мазнини, съдържащи полиненаситени МК, умерено въглехидрати и достатъчно витамини и микроелементи. Концетрираният алкохол, тютюнопушенето и приемането на наркотици са недопустими при желание за дете. Затлъстяването, както и недохранването (респ. високият и ниският Body Mass Index – BMI) вредят на репродуктивната функция както на жената, така и на мъжа.

Ендометриоза

Накратко, това е заболяване, при което лигавицата на матката (ендометриумът) се появява извън кухината на матката в други тъкани и органи (ектопично), например в маточната мускулатура (аденомиоза), по маточните тръби, като яйчникови кисти („шоколадови кисти” – ендометриоми), по перитонеума на малкия таз и дори дълбоко зад перитонеума (т.нар. дълбока тазова ендометриоза). Има редки случаи, при които ендометриозни огнища са срещани в окото, пъпа, мозъка, черния дроб, белите дробове и други органи. Като цяло заболяването върви с констелацията: ретровертирана (обърната назад) матка, тазови болки, особено по време на мензес (дисменорея) и при полов контакт (диспареуния), както и за съжаление, ръка за ръка с безплодието. Стерилитетът тук се дължи на срастванията и кистите, които постепенно увреждат яйчниците и тръбите, налице са и някои имунулогични феномени, които повлияват негативно зачатието.

След 30-годишна възраст

С нарастване на възрастта шансовете за настъпване и износване на бременност намаляват прогресивно, като след 43-годишна възраст става практически невъзможно (макар че има описани случаи на спонтанно забременели и родили жени и след 45 год.). С възрастта нарастват и т.нар. анеуплоидии (неправилен брой хромозоми), някои от които дори могат да бъдат доносени и да се родят деца със синдром (напр. тризомия 21 – синдром на Даун, монозомия Х – синдром на Търнър и т.н.).

В търсене на овулацията

Най-сигурният начин е проследяването с ехограф при т.нар. фоликулометрия. Но и уринните тестове (базирани на екскрецията на LH в урината), направени около овулацията, също вършат работа. Добре е да се знае, че появата на двете чертички на теста показва склонност към овулация, но не я гарантира.

Измерване на т.нар. „базална температура“ в 21-ви век не бих препоръчал.

Чести интимни отношения – печеливша карта

Не съвсем. Честата еякулация при мъжа (напр. 1–2 пъти на ден) води до намаляване на концентрацията на сперматозоидите и обема на семенната течност. От друга страна, въздържането повече от 4–5 дни („за да се събере повече материал”) също не е добър вариант, тъй като се влошават показателите на подвижността и морфологията. Оптимално е да има полови контакти през 2–3 дни, като около овулацията може да бъдат и малко по-чести (за 28-дневен цикъл на 11-ия, 13-ия и 15-ия ден).

Уточняването на причината за безплодието включва най-малко следните четири стъпки:

 • Оценка на качеството на семенната течност (чрез спермограма).
 • Оценка на овулацията (ехограф и хормонални изследвания).
 • Оценка на проходимостта на тръбите (чрез хистеросалпингография или лапароскопия).
 • Оценка на матката по отношение на големина, форма и лигавица.

Хистеросалпингография или лапароскопия

По-добрият метод е лапароскопията. При нея точността е голяма, а могат да се коригират и други състояния в малкия таз, които да имат негативен ефект върху зачатието (сраствания, кисти, миоми). Лапароскопията е златен стандарт в диагностиката и лечението на ендометриозата. В България обаче жените първо се страхуват от общата анестезия, от самата оперативна интервенция и второ – тази операция най-често се доплаща в рамките на 700–900 лева над клиничната пътека. Иначе ХСГ е по-лесният и все още предпочитан метод, който се извършва за 10–15 минути (между 8-ия и 12-ия ден от менструалния цикъл, след задължителна посявка на влагалищен/цервикален секрет), но дава до 20–22% грешни резултати.

Медикаментозно стимулиране на овулацията

При жени, които имат проблем с овулацията, тя може да бъде стимулирана (индуцирана) с медикаменти: кломифен цитрат, ароматазен инхибитор или директно с гонадотропни хормони (доста по-скъпи). Целта е да се получи моно- или бифоликуларен растеж, респ. овулация. Не е добра практиката при наличие на 3 и повече овулаторни фоликули жената да се агитира да забременява или да се прави инсеминация поради повишения риск от многоплодна или извънматочна бременност (понякога е хетеротопна – и в матката, и в тръба и трудно се диагностицира).

Вътрематочна инсеминация

На естествен или стимулиран цикъл по време на самата овулация (таймирана чрез ултразвук и хормонални изследвания), след като мъжът е дал семенна течност и тя се обработи по специална методика, се селектират най-добрите сперматозоиди в определена концентрация. Така полученият материал се поставя на жената с малък полипропиленов катетър (безболезнено) в маточната кухина. Най-често се прилага при неизяснен стерилитет, но също и при лек мъжки фактор (лекостепенни нарушение в спермограмата). Често се прилага и в допълнение към индукция на овулацията с цел по-добър тайминг. Задължително се прави при всички жени, които ползват донорска семенна течност.

Основни съвети за превенция

 1. Трябва да се забременява навреме (т.е. между 21- и 35-годишна възраст).
 2. Никога първата бременност не следва да завършва с аборт по желание.
 3. Много важно е пазенето от полово предавани инфекции, респективно от тазововъзпалителна болест. За тази цел е добре да се използват презервативи.
 4. Маточната шийка е важна – не е правилно да не се изследва и лекува, докато жената не роди, а напротив! Има много голяма заразеност на българското население с HPV (човешки папиломен вирус), и то с високорискови щамове. Желателно е момичетата, които не са водили полов живот, да се ваксинират.
 5. Обърната назад матка, болезнен и обилен мензес + болки при полов акт – симптоми за ендометриоза. Колкото по-рано се диагностицира, толкова по-малко са щетите, които може да нанесе!

Разговора проведе Виржиния Николова

Още в Майчинство

Какви са условията за издаване на болничен лист при заболяване или за гледане на дете

Временна неработоспособност е налице в случаите, при които осигуреното лице не може или е възпрепятствано да работи поради: общо заболяване; лечение в чужбина; належащ медицински… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream