13 Апр 2015

Възпитанието започва… от оплождането

Публикувана в Планиране
Оценете
(0 гласа)


Според съвременните учени оплодената яйцеклетка вече има “съзнание” за това дали  бременността е желана, или не. Смята се за  доказано, че бебето в утробата чува, усеща, вижда, преживява и даже се обучава на елементарно ниво. В естествения процес на бременността чрез майката се осъществява пренатално възпитание. То е свързано с жизненоважния въпрос за качеството на бъдещото поколение. Идеята за формирането на жива и смислена връзка с бебето в хода на  бременността съществува отдавна. Съвременни научни медицински и психологически изследвания доказват, че мислите и емоциите на бременната жена оказват непосредствено влияние върху развитието на бебето й, а също и на неговото самосъзнание. Известният френски акушер-гинеколог Мишел Оден посочва, че за съвременните родители е изключително важно да знаят и да почувстват това, което става през бременността, какво чувства детето по време на раждането и в процеса  на кърмене. Американският учен Д. Чембърлейн доказва, че мозъкът и чувствата на детето функционират много по-рано, отколкото се смяташе досега. Интересен е опитът, който Томас Верни сподея в своята книга „Тайният живот на нероденото дете”:
„Бременни жени са били накарани да  легнат по очи за двадесет до тридесет минути върху маса под ултразвуков апарат. Онова, което д-р Рейнолд умишлено не им казал е, че когато една жена лежи по този начин,  нейното дете след време също притихва и престава да се движи. Когато всяко дете се успокоявало, съобщавали на майка му, че ултразвуковият екран показва, че нейното бебе не се движи. Ужасът, който тази информация е предизвиквала, бил очакван и предумишлен. Д-р Рейнолд искал да види колко бързо страхът на майката се регистрира от детето и как то реагира, когато това стане. Във всички случаи реакцията била незабавна: секунди след като всяка майка научавала, че детето й лежи неподвижно, образът на екрана на ултразвука започвал да се движи. Никое от бебетата не било изложено на застрашаваща опасност, но веднага щом почувствало страданието на свояте майка, то започвало0 мощно да рита. Много вероятно е част от реакцията на бебетата да се е дължала на повишаването на нивото на адреналина при майката, причинено от ужасяващото съобщение на д-р Рейнолд, но става дума само за част от реакцията. На друго равнище тези деца са реагирали със съчувствие към болката на своите майки.”

Много се говори за ролята на стреса и неразумния начин на живот и как те се отразяват върху бъдещото поколение. Все по-чести са детските депресии, психичните разстройства в детска възраст. Все повече родители се чувстват безсилни да се справят с възпитанието на своите деца. Много малко обаче си дават сметка за “екологията” на вътрематочния живот. Неоспорими са доказателствата, че психологичното и интелектуалното развитие на личността започват от вътреутробния период. Многогодишните наблюдения на учените показват, че детето се чувства щастливо или нещастно, агресивно или обичано, спокойно или раздразнително в своя последващ живот в зависимост от това как се е чувствала майка му и какви сигнали му е подавала в пренаталния период и от осезаемото присъствие на бащата. Изграждането на връзка между детето и неговите родители  започва много преди то да се е родило. Затова напоследък толкова се говори за начините  за общуване с бебето. Това никак не е трудно.
• На първо място бъдещата майка трябва да си осигури спокойна и хармонична обстановка. Стресът се отразява неблагоприятно върху плода, особено в ранните срокове на бременността, когато може да предизвика спонтанен аборт. А  през 24-ата гестационна седмица вече се регистрира епизодична електрическа активност на феталния мозък. Това от своя страна подсказва, че всяко състояние на намален приток на кислород към плода (което се става при силен стрес на майката) ще се отрази неблагоприятно върху мозъчните структури.
• Докосването и галенето на корема на бременната жена има релаксиращ ефект и може да успокои напрегнатата маточна мускулатура, да понижи тонуса на матката и да предотврати появата на нежелани контракции. Така бебето ще се чувства по-комфортно.
• Говоренето, слушането на музика, пеенето са комуникация между родителите и нероденото дете, която все по-често се препоръчва от съвременната пренатална психология. През 7-ия лунарен месец нервната система на плода е достатъчно зряла и в мозъка вече са локализирани всички сензорни и моторни центрове. Плодът има усещания за допир и болка. Различава по-силните външни звуци от тези, които съпровождат вътреутробното му развитие. През 27-ата гестационна седмица бебето реагира на интензивна външна светлина и може да извръща глава към нея. А в 32-рата седмица от зачатието невролозите приемат, че бебето осъзнава това, което се случва около него. Скенирането на мозъка му показва наличие на периоди на покой и активност. Така че - говорете му, пейте му песни или просто слушайте заедно приятна музика.
• Избягвайте прякото въздействие на електромагнитните излъчвания: стойте по-малко пред компютъра и телевизора, говорете по-малко по мобилния телефон. Науката все още не е дала окончателен отговор доколко техните въздействия са безопасни за развиващото се бебе.
• Заобиколете се с красиви вещи, гледайте леки и забавни филми, срещайте се с позитивно настроени хора, които ви зареждат с енергия. Мечтайте с любов за бъдещата среща с детето, помислете какво бихте му казали за добре дошло. Водете си дневник на бременността.
• Споделяте вашите притеснения с познати, приятели, но най-добре – със специалисти!
Диана Димитрова
акушерка
магистър по психология

Още в Спорт

Африкански танци за раждане

Африкански ритми, биене на там-там, подрусване на дупета… Какво ще кажете за малко щури танци в края на бременността? Именно горещите африкански ритми могат да… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream