08 Фев 2017

Антиоксидантите стимулират фертилността на мъжа

Публикувана в Планиране
Оценете
(2 гласа)

Според нови научни изследвания върху безплодието фертилността (плодовитостта) на мъжете може да се подобри от приемането на антиоксиданти.

Учени от Нова Зеландия са изследвали 34 двойки, преминали през различни методи на асистирана репродукция. При повечето мъже от тези двойки е бил установен по-малък брой сперматозоиди, които са били и слабо подвижни. Мъжете са били с намалена фертилност, но все още са били способни да станат бащи. Анализът е показал, че тези, които са приемали антиоксиданти, са имали четирикратно по-голям шанс да оплодят партньорката си, отколкото неприемалите антиоксиданти.

При безплодните двойки приблизително 1 от 20 мъже е бил с намалена фертилност. Приема се, че основната причина за това е антиоксидантният дефицит, на който са подложени сперматозоидите.

Количеството на сперматозоидите, произвеждани от мъжа, не е единственият фактор, от който зависи фертилността. Важно условие е и голям процент от тях да са здрави и подвижни. Известно обаче е, че сперматозоидите лесно се увреждат от свободните радикали. Затова целта на новозеландските изследователи е била да установят дали приемът на антиоксиданти може да ги предпази от действието на свободните радикали.

Анализът е обхванал 964 двойки. Мъжете от контролната група, включваща 449 двойки, не са приемали антиоксиданти. В тази група са постигнати 18 бременности (3%). Мъжете от другата група, включваща 515 двойки, са приемали антиоксиданти – забременели са 82 жени (16%). Това показва, че антиоксидантите значително увеличават шанса за бебе.

При други сравнителни изследвания, обханали 214 двойки, е установено, че процентът на живородените бебета е доста по-висок, когато мъжете са приемали антиоксиданти.

Проведени са изследвания и за влиянието на витамин С – един от най-известните антиоксиданти, върху подвижността на сперматозоидите. Проучване, в което са били включени 97 мъже непушачи, е показало, че повишеният прием на витамин С увеличава броя и подвижността на сперматозоидите. Подвижността на сперматозоидите се влияе и от антиоксидантния дефицит, причинен от фактори на околната среда като висока температура, замърсяване, нездравословно хранене, напреднала възраст, инфекции и хронични заболявания.

Антиоксидантите са вещества, които действат благоприятно върху организма. Те попадат в него основно чрез храната. Антиоксидантите се свързват със свободните радикали – токсини, тежки метали и пр., и блокират вредното им въздействие.

 

 

Още в Забременяване

Война от корема

“Вредата”, причинена от момчетата, може да започне в утробата. Учени от Университета на Тел Авив смятат, че битката между половете тръгва още в майчината утроба.… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл