08 Фев 2017

Антиоксидантите стимулират фертилността на мъжа

Публикувана в Планиране
Оценете
(2 гласа)

Според нови научни изследвания върху безплодието фертилността (плодовитостта) на мъжете може да се подобри от приемането на антиоксиданти.

Учени от Нова Зеландия са изследвали 34 двойки, преминали през различни методи на асистирана репродукция. При повечето мъже от тези двойки е бил установен по-малък брой сперматозоиди, които са били и слабо подвижни. Мъжете са били с намалена фертилност, но все още са били способни да станат бащи. Анализът е показал, че тези, които са приемали антиоксиданти, са имали четирикратно по-голям шанс да оплодят партньорката си, отколкото неприемалите антиоксиданти.

При безплодните двойки приблизително 1 от 20 мъже е бил с намалена фертилност. Приема се, че основната причина за това е антиоксидантният дефицит, на който са подложени сперматозоидите.

Количеството на сперматозоидите, произвеждани от мъжа, не е единственият фактор, от който зависи фертилността. Важно условие е и голям процент от тях да са здрави и подвижни. Известно обаче е, че сперматозоидите лесно се увреждат от свободните радикали. Затова целта на новозеландските изследователи е била да установят дали приемът на антиоксиданти може да ги предпази от действието на свободните радикали.

Анализът е обхванал 964 двойки. Мъжете от контролната група, включваща 449 двойки, не са приемали антиоксиданти. В тази група са постигнати 18 бременности (3%). Мъжете от другата група, включваща 515 двойки, са приемали антиоксиданти – забременели са 82 жени (16%). Това показва, че антиоксидантите значително увеличават шанса за бебе.

При други сравнителни изследвания, обханали 214 двойки, е установено, че процентът на живородените бебета е доста по-висок, когато мъжете са приемали антиоксиданти.

Проведени са изследвания и за влиянието на витамин С – един от най-известните антиоксиданти, върху подвижността на сперматозоидите. Проучване, в което са били включени 97 мъже непушачи, е показало, че повишеният прием на витамин С увеличава броя и подвижността на сперматозоидите. Подвижността на сперматозоидите се влияе и от антиоксидантния дефицит, причинен от фактори на околната среда като висока температура, замърсяване, нездравословно хранене, напреднала възраст, инфекции и хронични заболявания.

Антиоксидантите са вещества, които действат благоприятно върху организма. Те попадат в него основно чрез храната. Антиоксидантите се свързват със свободните радикали – токсини, тежки метали и пр., и блокират вредното им въздействие.

 

 

Още в Новини

Dm България с инициативи за деца и родители

30 януари 2014 г. През 2013 г. бяха реализира две инициативи на dm България, насочени към педагози, деца и техните родители. Първата образователна кампания „Слънчевите… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream