19 Фев 2011

Бебето е взело очите ми!

Публикувана в Планиране
Оценете
(0 гласа)

Когато открият сходство между чертите на бебето и собствените си черти, родителите се чувстват още по-близки с детето и изпитват необяснима гордост...

Погледнато генетично, детето е
точно смесване от мама и татко

От мама произлизат 23 хромозоми, от татко – също толкова. Двамата родители обаче носят в себе си генна информация от много поколения, която при всяко ново бебе отново се свързва. Така детето може да е копие на бащата или въобще да не прилича на него. А при братчето или сестричето генната “лотария” се грижи да предоставя нови изненади от милиардите възможни комбинации. Затова например се срещат черни и бели близнаци (когато те са двуяйчни, разбира се), което означава, че едното бебе е с тъмна кожа като мама, а другото е белокожо като татко. Това все пак е много рядко – генетиците оценяват възможността двойка с различен цвят на кожата да създаде черно-бели близнаци на едно на един милион.

Интересното е, че и при еднояйчните близнаци, които са получили еднакви наследствени заложби, често могат да се открият фини разлики. Това зависи от различното „включване” на едни и същи гени.
Естествено вие искате да знаете дали бебето ви ще се роди с кафявата коса на татко и сините очи на мама. Както Грегор Мендел показва със своите експерименти още през XIX век,

определени признаци доминират и се утвърждават
– например тъмните очи и тъмните коси.

Но това не винаги става. Затова русокосите и червенокосите няма да изчезнат, както често се твърди. И затова родители с кафяви очи и тъмни коси могат да имат бебета със светли очи и светли коси, когато предразположението за това е налице във фамилната биография. И това става често!
Може да се каже, че някои белези прескачат едно поколение, например косопадът. Учените са установили, че голото теме по-често се наследява от дядото по майчина линия, отколкото от таткото.
А лицето, което е еднакво при мама и дъщеричката? Разбира се, малката може да е възприела чрез имитиране от майка си издадената напред долна устна. Учени обаче са проследили мимиките на слепи, които никога не са виждали роднините си, и са открили типичен израз на лицето в рамките на семейството.

Понякога изглежда, че и
вкусовите предпочитания се наследяват

Най-често обаче при тях става въпрос за подражание – например синът не обича тиквички като таткото. Децата утвърждават вкуса си чрез опитване.
Какво още се унаследява? Късите пръсти, слабият емайл на зъбите, цветното късогледство и предпочитанието към използване на лявата ръка са част от примерите. Днес с генетичен тест могат да се установят повече от 900 наследствени заболявания.
Ако обаче майката страда от алергия, тестовете не могат да предскажат дали при детето по-късно също ще се развие нейната алергия. То е наследило най-много генетично обусловеното предразположение към нея.

А интелигентността?
Известни са много гени, които оказват влияние върху поведението и интелигентността. Процентно обаче това не е достатъчно изяснено. Интелигентността също е заложена в гените, но част от нея се определя от обкръжението, възпитанието и преживяванията.
И за характера е от значение какво успява да реализира детето от своя потенциал.
В края на краищата какво научаваме от генетиците? Когато наблюдаваме влюбено бебето си в креватчето, не можем да променим нищо в наследствените му заложби. Можем обаче да му помогнем да стане личност, която оползотворява най-добре възможностите си.

Соня Найденова
психолог


Един убедителен пример

Изразената трапчинка на брадичката при
Лени, 5 мес., е същата като на татко. Когато семейството на Лени е в някой супермаркет, често се случва едно и също – някоя сърдечна лелка смята, че малкото момиченце е момче. Не помагат дори розовата шапка и розовото яке. „Та това е момченце! С тази изразена брадичка!” Да, ама не – спокойното бебе в количката е момиченце. Обаче то е първият член на семейството от женски пол с характерната
 трапчинка на брадичката. Татко, дядо, чичо могат да се разпознаят с такава трапчинка, а сега и Лени се нарежда между тях.

Още в В помощ на мама

Минути само за мен!

Животът с бебе не е песен и не е лесен. Умората е почти 24-часова. Малкото любимо същество не се съобразява, че ви се спи и… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo