26 Окт 2007

  Бебето в отделна стая?

  Публикувана в Планиране
  Оценете
  (0 гласа)

  ТЯ каза: Гледаме филм. Американски. Романтична комедия. Нещо от типа на “9 месеца” с Хю Грант и Джулиан Мур. Майката и таткото се прибират с бебето от родилния дом. Слагат го в креватчето му с розов балдахин. В стаята има меко килимче в бледобежови нюанси, в ъгъла – дървено конче-люлка, а над леглото задължително виси играчка, полюшвана от вятъра. Перденцата са раирани в розово, бебето, разбира се, има същите като стените бледорозови бузки и косичката му е в същия рус цвят, като на мечетата по тапетите... Малкото е спокойно, усмихната е дори собствената му стая. Мама и татко го оставят там и си лягат в огромната си спалня на цветя! Заспиват щастливи. Сега ще се случи нещо, мислите си. Не! Идилията продължава. Таткото се буди в средата на нощта, става и отива в стаята на бебето. Там вижда майката, която с усмивка кърми малкото, поседнала на красив люлеещ стол. Облечена е в прекрасен халат и косата й се стеле на меки къдри по раменете. Звучи прекрасна музика, а ние вече сме просълзени от умиление...

  Така! Хайде да поизбършем сълзите, защото ни предстои да си поплачем истински. Нека сега да слезем на земята, откъдето всъщност сме, и да усетим нещата от живота, които са ИСТИНА.
  Не че това, което обрисувах, е невъзможно да се случи – напротив. И стаята може да е на мечета, и бебенцето може да е русо, и килимчето може да има същия цвят, ама... според мен преживяването на майката и таткото няма да е така розово. Мисля си, че отделянето на бебето в негова си стая е задължително, но след като бебето се превърне в детенце. По моите изчисления това става към година и половина. Тогава в по-голямо креватче и с мечета по тапетите малкият новодомец, по-точно новостаец, може да се нанесе заедно с всичките си къси панталонки, шапки и играчки. Дотогава обаче, особено в ранната кърмаческа възраст, е по-добре бебето да е под носа на мама. Казвам го от чист егоизъм. Нима майката няма право да помисли как ще й е по-удобно да се грижи за бебето така, че и на него да му е добре? Има право, разбира се. За бебето майката е най-важна! Затова нека да се погрижим за НЕЯ!

  Само като си спомня първата нощ, когато се прибрах от родилния дом... Беше ми много странно, объркано, различно, уплашено – кърма в голямо количество, бебето ту иска, ту не иска да суче, режимът още не съществува, дупето е доста червено, има млечни гъбички в устата, да има, или да няма дохранване... Май нещо... стаята в розово се отдалечава някъде далеч, далеч в друг филм.

  В тази нова за майката ситуация, пък и след това, знам, че ще й е по-лесно, ако споделя стаята си с бебето. Още при най-малкото му промрънкване тя ще скочи от леглото, за да го завие или да му даде водичка, за да го погали или просто да му помогне да се обърне и после само да се търкулне обратно в леглото, без да се налага да преминава един коридор и още малко, за да се върне в “родителската” стая. Да не говорим, че няма никаква гаранция, че точно след като си легне, бебето няма отново да проплаче. По-удобно за майката е да е съвсем близо до детето си. На един поглед разстояние, на няколко въздишки от него. А това да се научи малкото момче или момиче на самостоятелност, спокойно може да стане и малко по-късно. Само малко! Когато бебето проходи и започне да се справя с качването и със слизането от креватчето. Тогава нека си отива в собствената стая на мечета. Веднага! Там всяка вечер Сънчо ще му разказва приказка, а мама ще си пожелава от другата стая бейбифонът да е тих!

  ТОЙ каза:
  Не вярвам, че има сбор от качества, които са задължителни за един човек, но съм сигурен, че да бъдеш самостоятелен, е изключително качество! То се култивира от съвсем ранна детска възраст и ако отначалото не успеем да направим детето си самостоятелно и по-уверено, то няма как да стане такова по-късно. Може да се научи на много неща, може да получи образование, да има успешна кариера, даже много успешна, дори може да достигне върхове като Бил Гейтс или Мадона, но трудно, много трудно ще стане самостоятелно.

  Всичко започва от детската стая. Не веднага! Първо нека бебето да е близо до родителите си. Мисля, че новороденото има специална връзка с майка си (защо не и с татко си?!) и докато свикне с новия си дом, по-добре е да чувства близостта им. Някъде около 7–8-ия месец обаче е време да получи своя територия – неговата щаб квартира за началото на приключението, наречено Живот. Ако от малко го настаним в неговата си стая, то дори няма да има нужда да свиква, защото ще е поставено в тези условия приблизително от самото начало. Освен това за всички в семейството това ще е много облекчаващо. Бебето има различен ритъм от останалите, затова добре е да има кътче, където важат само неговите правила. Другите у дома също ще са доволни. Ако майката и таткото спят в една стая с бебето, то по-лесно може да се събуди от по-късното лягане на някого от родителите, респективно от по-ранното им ставане. Освен това, ако таткото хърка, което не пожелавам на майката, бебешкият сън ще е неспокоен близо до тати банциг. И още – спалнята е интимно място за майката и таткото във всеки смисъл. Там те могат да останат на спокойствие след дългия ден, да обсъдят деня, да почетат преди лягане... Нека не приемаме бебето като единствена грижа, защото покрай него и ние имаме нужда един от друг. Нима не е важно майката и таткото да могат да общуват, да имат своето лично пространство? Бебето е в съседната стая, вратата е открехната. Ако то заплаче, ще го чуем, ако се стресне, ще го успокоим. Така то ще знае, че сме винаги до него, независимо че понякога не ни вижда. Мисля, че това е усещане, което се изгражда и се запазва по-късно, когато детето ни вече не е толкова зависимо от нас. Ако си му показал, че мислиш за него още от малко и си го накарал да вярва, че винаги щом има нужда от теб, ще се отзовеш, то ще израсне уверено и ще чувства, че е обичано, без да спи на спалнята между вас до 5-годишна възраст. Така че не трябва да се притесняваме, когато настаняваме мъника в самостоятелна стая от първите му няколко месеца. Дори и да сте предубедени към бейбифоните (а те вършат доста добра работа), дори и да знаете, че ще има нощи, в които ще направите пътека до бебешката стая, вкъщи имате бебе и никой не е казал, че ще ви е само лесно. По-добре е детето да има собствена стая и да расте самостоятелно, отколкото да се бори за кислород в стаята с мама и тати, сакън да не е малко по-далеч.

  Още в Развитие

  Бебешки спомен? Абсурд!

  Първите три години от живота на детето са едни от най-вълнуващите. В този период има безброй интересни неща и толкова много “премиери” – първа усмивка,… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh