25 Ное 2011

  Бременността е време за смяна на приоритетите

  Публикувана в Планиране
  Оценете
  (0 гласа)

  Криза на Аза

  Установяването на факта, че сте бременна, озарява живота ви с ярка светлина. Въпреки че радостта съпровожда всеки ваш ден, представата, че майчинството ще промени всичко – от тялото до личността ви, може да хвърли и най-самонадеяната жена в спиралата на несигурността. В това няма нищо изненадващо.

  Подгответе се, че в този период непознати могат да обсъждат растящия ви корем, вашият лекар ще ви съветва да избягвате храни, които обичате, а позицията ви в професията ще заеме колежка, която не е сред фаворитите ви... Всички промени, които ви очакват, могат силно да накърнят идентичността ви.

  През 9-те месеца някои жени предпочитат да разговарят за всичко друго само не за очакваното бебе. Досадно им е, че често околните са толкова любопитни – разпитват какво ще е името на бебето, на кого ще е кръстено... и напълно забравят, че бъдещата майка е същество, което съществува реално.

  Дори да имате чувството, че истинската ви същност някак се изплъзва, успокоявайте се с мисълта, че деветте месеца ви дават шанс да направите живота си по-смислен и добър.

  Не съм ли същата?
  През бременността много жени изживяват криза на Аза. Без съмнение този период може би носи най-голяма промяна в живота на жената и може да доведе до истински обрат в това как тя възприема себе си. При мъжете очакването на дете не променя мисленето и ежедневния им стил, но при жените не е така. Много от бъдещите майки искат околните да продължат да се отнасят към тях както преди коремът им да се е изявил. Трудно им е да постигнат и помирение между сексуалната идентичност на тялото си и новата му роля като убежище за растящото бебе. Проблемът отчасти се състои в това, че у жената е напълно естествено желанието да съхрани идеала за красота, който включва добре оформени гърди и тънка талия, строен силует... Вярно е, че често и медиите играят лоша роля – те показват идеализирани и нереалистични представи за женското тяло. Внушават, че звездите, дори и бременни, си остават красиви и тялото им не се деформира, а и след като родят, веднага влизат в предишната си перфектна форма. Този идеал се популяризира от ПР агенти, но какво от това? Той може силно да комплексира бъдеща майка, която е принудена да седи с отекли крака 8 часа пред компютъра.

  Ново усещане
  Когато всичко у вас – от размера на дупето до амбициите ви – е подложено на сериозна промяна, как да откриете новата си идентичност като бъдеща майка, без да загубите усещането за себе си? Ключът е в активното възприемане на промените. Подгответе се, че не винаги ще имате реални очаквания за бременността – дори и най-внимателно да сте я планирали, тя може да се окаже шокираща. Много вероятно е да тъгувате по предишния си волен живот, но сигурно ще сте заинтригувана и от новия, който ви очаква.

  Промените може да ви стимулират да се развивате и да откривате нови черти от характера си, което ще направи живота ви много по-богат и интересен.

  Как обаче да приемете по-безболезнено новата си същност? Започнете с разговори с други бременни (например в С „9 месеца“ на училище). Срещите с други бъдещи майки и видът на променящите им се тела ще ви помагат да приемате по-реално себе си.

  Разбира се, през 9-те месеца не всичко от вашата личност ще се променя. Но това също може да усложни живота ви, ако не се осъзнава от другите. Например някои ваши колеги ще са убедени, че след като сте с корем, вече няма да можете да изпълнявате служебните си ангажименти както преди. В такива случаи просто се постарайте да игнорирате нетактичните им подхвърляния и мислете за радостта, която ще ви достави прекрасното бебе.

  По-уверена и уравновесена
  Развиването на умения, които се изискват от вас за ролята ви на майка, може да ви помогне да укрепите увереността си. Факт е, че бременната променя приоритетите си, но и това може да се окаже врата към по-добър живот. През 9-те месеца вниманието ви се пренасочва от работата към семейството и приятелите. Така по-лесно ще се подготвите за бъдещата си роля и ще преобразите плановете си за живота. На много жени 9-те месеца им дават импулс за нови интереси. А със сигурност очакването на бебе ще утвърди представата, която имате за себе си, и ще насочи живота ви към по-важни и смислени цели.

  Растящото бебе в утробата ви и раждането му може да вдъхнат респект към собственото ви тяло и много по-голяма увереност. В този период може да се убедите, че сте същата личност, но сте станали по-добра. Преди сте нервничели, когато сте се опитвали да правите нещо ново. Сега вече вярвате, че щом сте готова да влезете в ролята на родител, значи може да постигате повече и да сте такава, каквато искате да сте.

  "9 месеца"

  Още в Развитие

  Първите обувки

  С първите стъпки на малкото ви съкровище идва и време за първите обувки. За да направят обаче най-добрия избор на обувки за детето си в… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh