24 Апр 2007

  Да се планира внимателно - Бременност и вроден сърдечен порок

  Публикувана в Планиране
  Оценете
  (0 гласа)

  Вродените сърдечни пороци са сравнително редки заболявания. Те са две основни групи според това дали има смесване на кръв между малкия и големия кръг на кръвообращениeто. Могат да са засегнати само структурите на сърцето или съдовете, но възможно е да има и съчетано увреждане.
  Най-честите вродени сърдечни пороци са междупредсърдните и междукамерните дефекти. Наличието на тези заболявания при жената предполага внимателно да се обмисли възможна ли е бременността, приемливи ли са рисковете, които бъдещото майчинство носи за нея и за плода, и доколко е разумно и безопасно те да се поемат. Кои са най-често задаваните въпроси, свързани с рисковете от вроден сърдечен порок при бременната?

  Как най-точно може да се прецени тежестта на заболяването?
  Обикновено бременната знае, че има сърдечен порок, но при някои бъдещи майки диагнозата се поставя за първи път. Това обаче става при по-леките сърдечни пороци. Във всички случаи задължително е да се направи компетентна оценка на сърдечното увреждане. До точната дигноза може да се стигне чрез няколко важни изследвания.
  Ехокардиография. Ултразвуковото изследване дава възможност да се огледат и оценят сърдечните кухини, клапите, да се проследи работата на сърдечния мускул и т.н.
  Електрокардиография и Холтер-мониториране. Изследват се елктрическите потенциали, възникващи при работата на сърцето.
  Рентгенови снимки. Те могат да се направят при подходяща защита на плода, но не се препоръчват при бременните.
  Ядрено-магнитен резонанс. Той може да има много сигурна диагностична стойност, но за съжаление неговите биологични ефекти върху плода все още не са добре проучени.
  Инвазивно изследване (катетеризация). Това изследване е най-ценното в диагностиката на вродените сърдечни пороци, но при него радиационното натоварване е най-голямо, което изисква при бъдещи майки изключително внимателно да се преценят времето за провеждането и продължителността му.
  Какъв е рискът за живота на майката? Животът на майката е приоритет и поради това най-важната задача на екипа от гинеколог и кардиолог е да прецени точно какъв е рискът за нея и дали не се налага бременността да се прекъсне.
  Как да се осъществи раждането? Методът на родоразрешение ще определи гинекологът. Обикновено се предпочита вагиналното раждане или подпомагането с форцепс. Възможен подход при високорисковите бременни е и преждевременно раждане, но при вече зрял плод. Планово цезарово сечение не се налага само по кардиологични индикации.
  Има ли вероятност вроденият сърдечен порок да се наследи от детето?
  За съжаление рискът майка с такова заболяване да роди дете с вродена малформация е по-висок – средно около 10%. Затова през бременността се налагат ултразвуково изследване на плода и целенасочено търсене на сърдечна малформация от квалифициран специалист.
  Възможно ли е болната да роди здраво бебе?
  Категорично е възможно бременна със сърдечен порок да износи и да роди здраво дете. Съвременната кардиология и кардиохирургия дават реални шансове за успешна бременност и раждане на здраво дете. Разбира се, определящи са видът на сърдечното заболяване и тежестта му, както и коригиран ли е оперативно дефектът, има ли усложнения и т.н. Най-добре е рисковете, които носи подобна бременност, да се анализират още преди тя да е станала факт. Важно е такава бременност да се планира внимателно и дори да се предхожда от оперативно лечение на майката.

  Още в Новини

  Балетът и Роберта

  Роберта е създател и хореограф на „Роберта балет” и старши треньор в СК „Роберта”. Тя е майстор на спорта по художествена гимнастика. Завършила е Националната… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh