16 Фев 2010

Дали съм бременна?

Публикувана в Планиране
Оценете
(0 гласа)

Странно е, но някои жени още преди показанията на теста се събуждат със сигурното усещане, че са бременни. За други пък е достатъчно убедително сутрешното гадене, дори преди мензесът да се забави. Доколко може да се вярва на интуицията и на някои други сигнали?

Гадене означава ли бременност?
Ако зададете този въпрос на вашия лекар, той положително ще ви отговори с: "Вероятно, но не е много сигурно..." Гаденето не е непременно признак на бременност. Много активна роля има психиката. Ако жената мечтае за бебе или пък смята, че бременността е абсолютно ненавременна, тя възприема сигналите на тялото си по-чувствително и ги тълкува според това от какво се страхува или какво желае. Дори лекото неразположение, дошло след физическа преумора, понякога може да се приеме за симптом на предполагаема бременност.
Известно обаче е, че през бременността гаденето е чест спътник. То  се дължи на промененото ниво на хормоните в кръвта. А при някои жени повръщането се появява още на петия ден след закъснението на мензеса.

Щом настъпи бременност, променят ли се гърдите?
Обикновено през началните месеци на бременността гърдите са напрегнати, зърната им стават по-чувствителни, кожата около тях потъмнява. Това обаче не се среща при всяка жена. Съмнението за бременност по този признак не е много показателно, тъй като обикновено гърдите са болезнени и напрегнати и преди мензес.

Показател ли е повишената температура?
Само жената, която добре познава постоянната си телесна температура, може да ползва този показател при съмнение за бременност. Под влияние на гестагените (хормоните на бременността), т.е. в периода между овулацията и малко преди настъпването на мензеса, както и в ранните срокове на бременността телесната температура се повишава до 37 °С. Този факт съвсем не е достатъчен, за да се свърже с бременност, тъй като леко повишение може да има и при възпалителен процес.

Откога тестът за бременност дава сигурен отговор?
Тестът за бременност може да даде положителен отговор една седмица след зачеването. В този период зародишът вече се е закрепил в маточната лигавица. Щом започне растежът му, започва да се произвежда и вещественото доказателство за бременността – човешкият хорион-гонадотропин. За всеки случай по-сигурно е да се изчака мензесът да закъснее и след това да се направи тестът.

Възможен ли е фалшиво положителен тест?
Това почти е невъзможно. Днес отговорът на теста за бременност е 99% сигурен. Не е изключено обаче появила се бременност да се провали, ако оплодената яйцеклетка не намери благоприятни условия за развитие и загине. Този много ранен аборт се възприема от повечето жени като закъсняло и по-силно месечно кървене. Затова по-добре е тестът да се направи малко по-късно.
По-често се срещат фалшиво отрицателните тестове. Причина за тях е недостатъчното количество хорион-гонадотропин в дневната урина в началния стадий на бременността. Затова се препоръчва тестът да се прави със сутрешна урина.

Няма мензес, значи има бременност?
Това не е така при всеки случай. Мензесът може да липсва и поради други обстоятелства – жената се е подложила на строга диета, усилено спортува, живее в силен стрес, страда от хормонално нарушение, преселила се е да живее при друг климат и пр. Обикновено в тези случаи забавянето може да е само с няколко дни. В такъв случай тестът ще даде отрицателен резултат.

След положителния тест какво включва прегледът при акушер-гинеколога?
Лекарят прави вагинален преглед. При него той вижда, че влагалището и шийката на матката са синкаво оцветени. Около три седмици след липсата на мензеса бременността може да се установи чрез мануален преглед, тъй като при опипване матката се усеща променена. За потвърждение се провежда ехографски преглед. На него може да се види малка пулсираща точица, която доказва, че бебето е поръчано.

Кога е сигурно, че има бременност?
Отсъствието на мензес и комбинацията от различни промени (световъртеж, гадене, умора, напрегнати гърди) говорят за вероятна бременност. Тестът може да я потвърди. В тази ранна фаза обаче всичко е възможно. Дори ултразвуковото изследване (през 6-ата гестационна седмица) не е гаранция за бебе. Докъм 12-ата седмица организмът решава “За” или “Против” бебето.

Може ли жената да усети момента на зачеването?
Има жени, които твърдят, че са усетили точно кога са заченали и тестът потвърждава, че интуицията им е била вярна. За подобни факти обаче няма научни обяснения.

Д-р Яна Стоева
акушер-гинеколог

Бременна, без да усети?
Когато жената няма планове да ражда дете или пък е убедена, че не може да зачене, възможно е да пренебрегне появили се симптоми на бременност. В такава ситуация често попадат млади момичета или жени около климактериума. При тях може да се появи и месечно кървене, но то е много слабо. Обикновено увеличаването на теглото се обяснява с нежелано напълняване, а движенията на плода се приемат за “бунтуващи се черва”. Раждането пък започва като предполагаема драстична колика в... болница за спешна помощ.


 
 

Още в Новини

Община Несебър помага с 2000 лева за новородено бебе или инвитро процедура

Община Несебър дарява финансова помощ от 2000 лева на двойките, които имат новородено бебе. От 7 години насам община Несебър отпуска еднократна парична премия в… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream