27 Ян 2004

  Хилядарка за бебе?

  Публикувана в Планиране
  Оценете
  (0 гласа)

  Списание “9 месеца” направи анонимно проучване за нагласите на лекарите, свързани с демографските проблеми в страната и с грижите за бременните жени. Какво мислят медиците, какви са техните безпокойства и какви решения предлагат, за да се справим с трудностите около здравната реформа. Анкетата се проведе в рамките на Петата национална кампания “Бебе 2004” и в нея се включиха водещи акушер-гинеколози от София, Варна и Пловдив.
  Лекарите са почти единодушни (85%), че раждаемостта в България ще се повиши, ако държавата подпомогне финансово младите хора. Според анкетираните безпаричието и лошите условия за живот не стимулират партньорите да си направят бебе. Лекарите предлагат да се увеличат детските добавки и минималната заплата, да се осигури работа за младите хора и да има социални привилегии за многодетните семейства. Други (7%) смятат, че държавата трябва да предприеме мерки за намаляване на емиграцията и че това е единственият начин да се увеличи естественият прираст.
  Бременността трябва да се проследява единствено от акушер-гинеколог, категорични са лекарите. Само 8% от тях са склонни да поверят грижите за бъдещата майка на личния лекар. Според останалите 92% личният лекар не е достатъчно квалифициран.
  Липсата на женска консултация е най-големият недостатък на здравната реформа в областта на акушерството и гинекологията, смятат 47% от медиците. Това води и до пълна неинформираност на бъдещите майки. Половината от анкетираните (54%) са на мнение, че нищо не може да замести професионалните съвети в женската консултация. Останалите (56%) обаче са убедени, че частните АГ кабинети могат да свършат тази работа.
  Некомпетентното наблюдение от страна на личния лекар също е една от грешките на днешното здравеопазване, твърдят 23% от докторите. Анкетираните са раздвоени в мнението си за добрите страни на здравната система. 38% от тях смятат, че свободният избор на специалист е добро постижение и че сега пациентът може лесно да се ориентира при кой медик да отиде. Новата апаратура и ремонтираните болници са едно от предимствата на здравната реформа у нас, категорични са 28% от анкетираните. Но голям процент (38%) мислят, че в сравнение с предишни години все още нищо не се е променило.
  Бъдещата майка трябва да е убедена в професионализма на лекаря, който тя ще посещава 9 месеца, смятат 79% от медиците. Друг е въпросът как тя може да се увери в това. Според 7% от лекарите високият имидж също е от значение при избор на специалист
  Колко често да посещавате гинеколога си? 85% от медиците са категорични, че се налага да ходите на преглед всеки месец. Ако има някакъв здравен проблем, посещенията трябва да са поне веднъж седмично.
  За съжаление лекарите признават, че в последните десетина години има увеличение на патологията през бременността. Като най-честа причина за това се посочват гинекологичните заболявания (33% от лекарите ги поставят на първо място), следват стресът, тютюнопушенето, наркоманията и вътреутробните инфекции. Според законите на страната здравеопазването за бъдещите майки е безплатно, но на практика не е така
  Проследяването на бременната през 9-те месеца струва около 300 лв., смятат 54% от лекарите. Цената включва ежемесечни прегледи и куп изследвания. Други 46% са на мнение, че сумата може да е между 100 и 200 лв.
  Не е тайна защо повечето бъдещи майки предпочитат да платят на ръка за раждането, въпреки че това противоречи със закона. 100% от анкетираните обясняват, че бременните търсят повече внимание, висококачествено обслужване и професионално отношение и затова се опитват да го купят с пари. А колко струва раждането? Цените варират между 300 и 1000 лв. Най-много лекари (48%) смятат, че 500 лв. е разумна сума за едно раждане. Малко са тези – 15%, според които появата на Новия живот струва около 1000 лв.

  Още в Имунизации

  Хигиена за начинаещи

  От най-ранна възраст водата носи положителни емоции на детето. Може би само първите бани във ваничката са повод за страх у новороденото. Скоро след това… Прочети още »
  Още в тази категория: « Пари за бебе Истински лъжи »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh