26 Мар 2010

  Как да ускорите поръчката

  Публикувана в Планиране
  Оценете
  (1 глас)

  Ако се опитвате да забременеете, няма нужда само да стискате палци...  Започнете първо от привеждането на тялото си в най-добрата кондиция за зачеване, преминете през изследване на евентуалните причини за намалената ви фертилност, научете от “9 месеца” някои факти, чрез които можете да увеличите шансовете си за успех.

  Поставете началото
  Има жени, които забременяват още на първата седмица след решението да имат бебе, но не е необичайно бебето да стане и след повече от година.
  Според специалисти от Британското общество по фертилност само 27% от двойките зачеват през първия месец, около 50–60% – в рамките на шест месеца, а 90% – на  една година.
  Вместо обаче да очаквате благоволението на природата, можете да подпомогнете желанието си да имате бебе. За целта например могат да са полезни някои храни. Нуждаете се от много протеини, въглехидрати, незаменими мастни киселини... Протеините са важни за производството на висококачествени сперматозоиди и яйцеклетки. Незаменимите мастни киселини – омега-3, омега-6 и омега-9, са ключов фактор за продуцирането на простагландини, които осигуряват хормоналното равновесие. Консумирайте повече тлъста риба, тиквени семки, зехтин и орехи, за да си ги набавяте.
  Грижете се и за теглото си. Затлъстяването може да попречи на редовната овулация, така че да не се освобождава яйцеклетка всеки месец. Колкото по-висок е индексът на телесната ви маса (ИТМ), толкова по-малко вероятно е да заченете по естествен път. Холандско проучване показва, че с всяка единица на ИТМ над 29 (границата за затлъстяване) шансът за забременяване спада с 4%. Така възможността жена с ИТМ 35 да забременее е с 26% по-малка, отколкото на жена с ИТМ под 29.

  Здравословен живот
  Щом сте решили да поръчвате бебе, ако с партньора ви сте пушачи, бързо се разделете с цигарите. Дори пасивното пушене намалява фертилността.
  Ако намалите и алкохола, шансовете ви за успех ще нараснат още повече. Датско изследване показва, че тези, които пият чай, забременяват по-бързо от употребяващите дори умерено количество алкохол. Проучване в САЩ сочи, че шансът за забременяване намалява с 23%, ако жените пият бяло вино по-често от един път седмично.

  Спокойствие и секс
  Малко стрес не може да ви навреди, но наднорменото безпокойство може да повиши нивото на пролактина –  хормона, който може да потисне овулацията.
  Най-важният съвет е и най-безспорен – правете секс най-малко веднъж на два до три дни. Макар че сте фертилна само три до пет дни месечно, редовно се отдавайте на секса и не се ограничавайте само до предполагаемите дни, благоприятни за зачеване. Това увеличава шансовете за забременяване и същевременно е полезно за сперматозоидите. Доказано е, че при честа еякулация  подвижността и качеството на сперматозоидите се подобряват.  

  Забавяне не означава безнадеждно
  Приблизително една от седем двойки има проблеми с фертилността. Когато забременяването се бави, това не означава, че то е изключено.
  Най-неприятното при кандидатите за бебе, опитващи се по-дълго да стигнат до зачеване, е напрежението, с което самите се обременяват. Търпението им бързо се изчерпва, а това се отразява негативно на мъжката потентност.
  Вместо непрекъснато да се занимавате с тестове за овулацията си, да дебнете дните, в които фертилността е предполагаемо най-висока, запазвайте тази информация за себе си и си набавете бельо, което да настрои партньора ви за секс. Не е нужно той да знае всичко, което става в организма ви. Това може да пресече ентусиазма му за сексуални изяви...

  Помощ от лекаря
  След едногодишни безуспешни опити за забременяване би трябвало да се обърнете към вашия акушер-гинеколог, за да се установят евентуални здравни проблеми. Най-честите въпроси се отнасят до редовността на цикъла ви. Нередовността може да насочи към синдрома на поликистозните яйчници. Около 75% от жените с фертилни проблеми страдат от този синдром. При него на повърхността на яйчниците се образуват незрели яйцеклетки. Те не узряват и не са годни за оплождане, затова шансът за забременяване намалява. Акне, нередовен мензес, свръхокосмяване и наднормено тегло са признаци на поликистозни яйчници.
  Други обичайни причини, които могат да затруднят зачеването, са ендометриозата и миомите. При ендометриоза клетки, характерни за вътрешната обвивка на матката, се откриват на други места в тялото, включително в червата, пикочния мехур и маточните тръби. Това предизвиква силни болки по време на менструация, състоянието може да се отрази негативно и на фертилността. При слепването си тези клетки могат да запушат тръбите и да се наложи оперативното им отстраняване. 
  Миомите са доброкачествени образувания в матката, чиято големина варира от грахово зърно до диня. Големите миоми могат да нарушат фертилността, като затруднят вгнездяването на оплодената яйцеклетка в матката или да блокират тръбите.

  Здравни фактори
  Някои здравни проблеми, които не са непосредствено гинекологични, също могат да намалят фертилността ви. Може да се наложи да направите изследвания за анемия, проблеми с щитовидната жлеза, диабет и хламидийна инфекция, която може да увреди фалопиевите тръби.
  Силното кървене при менструация може да доведе до анемия. Тъй като кръвта ви изпълнява допълнителни задачи да доставя кислород до всички органи, възможно е репродуктивните ви органи да получават по-малко кислород и в резултат на това овулацията да се нарушава. Ако щитовидната ви жлеза е с понижена функция, възможно е тъканта, която покрива матката от вътрешната страна, да не е достатъчно дебела за имплантирането на ембриона. При диабетиците с неконтролирани нива на кръвната захар овулацията може да е нередовна.

  А неговата фертилност?
  Според специалистите при една трета от двойките с фертилни проблеми причината е у мъжа – намален брой, намалена подвижност или неправилна форма на сперматозоидите. Тези отклонения могат да са резултат от забавено смъкване на тестисите, боледуване от заушки в детството, операции на тестисите. Смущения се причиняват и от прекомерно затопляне на тестисите и тесни слипове.

  Надежда от асистирано оплождане?
  Дори да имате проблеми с фертилността, оплождането ин витро може да не е първата стъпка. Първо може да се опита с вътрематочна инсеминация. При нея се подбират висококачествени сперматозоиди, които се поставят в матката около времето за овулация. Предполага се, че тогава шансът за оплождане на яйцеклетката е по-голям. Това обаче не е подходящ метод, когато има запушване на тръбите.
  Ако ви насочват за ин витро оплождане, трябва да сте запознати с някои евентуални проблеми. Подгответе се, че първият опит не винаги е успешен. Освен това добре е да знаете, че процесът има странични явления и често се отразява върху връзката между партньорите, особено ако не се постигне успех. Най-общо шансът за зачеване при оплождане ин витро е 25%.

  Съвременни методи
  Оплождане ин витро. Яйцеклетките се вземат от яйчниците, оплождат се и се имплантират в матката. Методът се използва при неизяснен стерилитет или при проблеми с тръбите. Нужни са ежедневни инжекции, а страничните ефекти включват от горещи вълни до яйчникова свръхстимулация. Успехът обаче е по-висок, отколкото при вътрематочната инсеминация.
  Вътрематочна инсеминация. Използва се при леки проблеми от страна на мъжа или на овулацията. По време на овулация в матката се въвеждат висококачествени сперматозоиди. Процедурата е с по-малки шансове за успех от ин витро оплождането.
  Донорска инсеминация. Използва се, когато мъжът не е в състояние да произвежда сперматозоиди или има висок риск от предаване на наследствено заболяване.
  Вътрецитоплазмено инжектиране на сперматозоиди. Единичен сперматозоид се инжектира в яйцеклетката, която се пренася в матката. Използва се при сериозни проблеми от страна на мъжа. Методът е подобен на ин витро оплождането при жените.
  Трансфер на гамети в тръбите. Яйцеклетките се отделят от яйчниците като при оплождането ин витро, но се поставят със сперматозоидите във фалопиевите тръби, така че оплождането става в тялото.
  Узряване ин витро. Яйцеклетките узряват в лабораторни условия преди оплождането. Използва се при жени, при които има риск от свръхстимулация на яйчниците с медикаменти.

  Д-р Георги Янев
  акушер-гинеколог

  Храни, стимулиращи фертилността
   Боровинки, череши, вишни, малини, сливи. Те съдържат флаваноиди – антиоксиданти, които предпазват от свободните радикали, увреждащи яйцеклетките и сперматозоидите.
   Бразилски орехи, яйца, риба, ядки. Съдържат цинк, важен за производството на сперматозоиди.
   Домати, киви, спанак. Витамин С също стимулира производството на сперматозоиди.
   Картофи, овесени ядки, банани, бадеми, пуешко месо. Съдържащите се в тях аминокиселини дават началото на химична реакция, която подготвя матката за ембриона.
   Аспержи, череши, вишни, броколи, авокадо. Смята се, че алкалните храни подпомагат зачеването, тъй като и сперматозоидите са алкални.

  Още в Развитие

  Детето на 30 месеца

  Какво може  Тича добре.  Съобщава редовно за физиологичните си нужди и успешно ползва гърнето.  Може да откопчава три копчета.  Чертае крива затворена линия.  Разбира много… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh