30 Май 2017

Кога е най-подходящото време за зачеване?

Публикувана в Планиране
Оценете
(1 глас)

Ако сте решили да имате бебе, трябва да откриете кое време е най-подходящо за намеренията ви. Разбира се, че това щастливо събитие следва да бъде добре прието през по-голяма част от етапите в човешкия живот, но все пак, всичко, свързано с темата е  интересно, затова нека надникнем през призмата на времето.

Тийнейджърство

В тази възраст зачеването не е проблем, а не липсва и енергията за справяне с бременността и посрещането на бебето. Тийнейджърките обаче са изложени на по-висок риск от прееклампсия, преждевременно раждане и смърт на бебето. Понякога това е свързано с финансови проблеми на младите майки и непознаване на правилата за здравословно хранене.

Двайсетте години

Шансът за естествено зачеване е 95%, тъй като в тази възраст яйцеклетките са най-добри. Рискът от синдрома на Даун е 1 на 1500.

Трийсетте години

След навършване на 30 години шансовете за зачеване намаляват, а след 35 те са по-лоши и рискът от проблеми е по-висок. Окуражаващо обаче е да знаете, че нюйоркчанките раждат първото си дете средно на 35 години. Освен това изследвания показват, че възрастта не се отразява на усложненията при раждането.

Четирийсетте години

Проучвания показват, че ако забременеете в тази възраст, ще живеете по-дълго. Менопаузата ви ще настъпи по-късно и естрогените ще предпазват сърцето и кръвоносните ви съдове. Шансовете за естествено зачеване са само 30%, а рискът от синдром на Даун за бебето е 1 на сто и се увеличава до 1 на 10 при забременяване на 50 години.

Други фактори

Слънчеви сезони

Няма доказателства, че определен сезон е по-подходящ за зачеване, но повече са забременяванията, когато продължителността на деня и нощта е еднаква.

Период през месеца

Независимо от възрастта, ако имате редовна менструация през 28 дни, която трае 6 дни, фертилността ви ще е относително висока от седмия до деветия ден. От 10-ия до 18-ия ден тя ще е най-висока, след което до края на този период ще е най-ниска. Ако месечният ви цикъл не е редовен, лекарят ви ще ви посъветва как да проследявате фертилността си с измерване на температурата.

Период от деня

Сутрините са най-доброто време за зачеване. Италиански учени са доказали, че сперматозоидите, продуцирани рано сутрин, сравнени с продуцираните следобед, са повече на брой и концентрацията им е много по-висока. Качеството на сутрешните сперматозоиди е значително по-добро.

Преустановяване приема на противозачатъчни

След прекъсване приема на „хапчето” месечният цикъл се възстановява след около 10 седмици. На повечето жени се препоръчва да преустановят вземането на противозачатъчни средства най-малко три месеца преди да започнат опитите за зачеване.

Някои жени смятат, че фертилността им е най-висока наскоро след преустановяване приема на противозачатъчното хапче, поради което то често се предписва, когато предстои лечение за повишаване на фертилността.

Опити за зачеване след аборт

Бихте могли да пробвате почти веднага, но ако сте претърпели няколко аборта, ви съветваме да почивате и да подновите опитите най-малко след три или четири месеца. 

Още в Новини

Бейбитория - Магазин за родители. Град за Бебета

Бейбитория е първият по рода си магазин за вашето семейство. Създаден с цел да предложи нови възможности  в бебешкото пазаруване, магазинът е проектиран като град… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл