30 Май 2017

  Кога е най-подходящото време за зачеване?

  Публикувана в Планиране
  Оценете
  (2 гласа)

  Ако сте решили да имате бебе, трябва да откриете кое време е най-подходящо за намеренията ви. Разбира се, че това щастливо събитие следва да бъде добре прието през по-голяма част от етапите в човешкия живот, но все пак, всичко, свързано с темата е  интересно, затова нека надникнем през призмата на времето.

  Тийнейджърство

  В тази възраст зачеването не е проблем, а не липсва и енергията за справяне с бременността и посрещането на бебето. Тийнейджърките обаче са изложени на по-висок риск от прееклампсия, преждевременно раждане и смърт на бебето. Понякога това е свързано с финансови проблеми на младите майки и непознаване на правилата за здравословно хранене.

  Двайсетте години

  Шансът за естествено зачеване е 95%, тъй като в тази възраст яйцеклетките са най-добри. Рискът от синдрома на Даун е 1 на 1500.

  Трийсетте години

  След навършване на 30 години шансовете за зачеване намаляват, а след 35 те са по-лоши и рискът от проблеми е по-висок. Окуражаващо обаче е да знаете, че нюйоркчанките раждат първото си дете средно на 35 години. Освен това изследвания показват, че възрастта не се отразява на усложненията при раждането.

  Четирийсетте години

  Проучвания показват, че ако забременеете в тази възраст, ще живеете по-дълго. Менопаузата ви ще настъпи по-късно и естрогените ще предпазват сърцето и кръвоносните ви съдове. Шансовете за естествено зачеване са само 30%, а рискът от синдром на Даун за бебето е 1 на сто и се увеличава до 1 на 10 при забременяване на 50 години.

  Други фактори

  Слънчеви сезони

  Няма доказателства, че определен сезон е по-подходящ за зачеване, но повече са забременяванията, когато продължителността на деня и нощта е еднаква.

  Период през месеца

  Независимо от възрастта, ако имате редовна менструация през 28 дни, която трае 6 дни, фертилността ви ще е относително висока от седмия до деветия ден. От 10-ия до 18-ия ден тя ще е най-висока, след което до края на този период ще е най-ниска. Ако месечният ви цикъл не е редовен, лекарят ви ще ви посъветва как да проследявате фертилността си с измерване на температурата.

  Период от деня

  Сутрините са най-доброто време за зачеване. Италиански учени са доказали, че сперматозоидите, продуцирани рано сутрин, сравнени с продуцираните следобед, са повече на брой и концентрацията им е много по-висока. Качеството на сутрешните сперматозоиди е значително по-добро.

  Преустановяване приема на противозачатъчни

  След прекъсване приема на „хапчето” месечният цикъл се възстановява след около 10 седмици. На повечето жени се препоръчва да преустановят вземането на противозачатъчни средства най-малко три месеца преди да започнат опитите за зачеване.

  Някои жени смятат, че фертилността им е най-висока наскоро след преустановяване приема на противозачатъчното хапче, поради което то често се предписва, когато предстои лечение за повишаване на фертилността.

  Опити за зачеване след аборт

  Бихте могли да пробвате почти веднага, но ако сте претърпели няколко аборта, ви съветваме да почивате и да подновите опитите най-малко след три или четири месеца. 

  Още в Бебе

  Храненето от шише – време за двама

  Когато майката дава на бебето си да пие от шише, тя му дарява същата любов и отдаденост както при кърменето. Наша читателка споделя, че не… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh