×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  28 Фев 2006

  Кога е време за второ дете?

  Публикувана в Планиране
  Оценете
  (0 гласа)

  Колко да е разликата между първото и второто дете? Предлагаме ви мнението на проф. Хартмут Кастен от Института за педагогика на ранната възраст в Мюнхен

  Има ли особено благоприятна възрастова разлика между братя и сестри?
  Действително има нещо като златно правило – идеалната разлика е приблизително три години. Много майки не са съгласни с това мнение. Те предпочитат по-малка разлика, защото искат по-бързо да се върнат към професията си или се страхуват да не пропуснат шансовете си за добра кариера. Разликата от три години обаче е благоприятна, защото емоционалното съзряване на по-голямото дете вече почти е завършено. То е станало по-самостоятелно и не е така болезнено привързано към мама (и татко). Това се доказва и неврофизиологично. В мозъка вече са приключили определени процеси, което говори, че детето емоционално се откъсва от прекаленото “срастване” с родителите, характерно за първите години.
  Означава ли това, че тогава първото дете няма да се чувства толкова силно изместено от бебето?
  На 3-годишна възраст по-лесно се понасят т.нар. травма на детронирането на първородното дете, завистта и ревността, чувството да си №2 за известно време.
  Точно тогава много деца тръгват на детска градина. Това не утежнява ли положението? У по-голямото дете не се ли поражда усещането, че трябва да напуска дома, защото бебето е по-важно?
  Едва ли подобно твърдение е вярно. Действително постъпването в детската градина е критично събитие в живота на детето. Криза обаче не означава непременно нещо негативно, тя може да се разглежда и като предизвикателство, израстване на детето в собствените му очи – вижте колко съм голямо и колко много неща мога.
  При възрастова разлика от три години много проблеми се преодоляват. Вярно е, че родителите също са в криза. Те отново напълно преустройват живота си, страдат от недоспиване и преумора, а майката понякога има и трудности с кърменето. Пред всеки се поставят нови задължения – например таткото да води по-голямото дете в детската градина, а то да помага, макар и символично, на мама в грижите за малкото.
  Толкова ли е лошо разликата между първото и второто дете да е по-малка, например 1 ½–2 години?
  Най-важното е как родителите се справят със ситуацията. Съществен проблем е прекалената емоционална привързаност на по-голямото дете към майката. Вниманието, което то е получавало дотогава, рязко намалява, защото бебето изисква доста грижи. Обикновено първото дете трудно понася това. Душевното му развитие още не е стигнало стадия, в който може да разбере какво точно се случва. При по-малка разлика и отглеждането на първото дете е по-трудно – то също трябва да бъде подсушавано, да го носят, когато поиска. По-голямото дете още не умее да се храни само.
  Положението може да се улесни, ако таткото се включва пълноценно, особено в грижите за първото дете, или има на разположение баби и дядовци.
  Все пак какви са предимствата на по-малката разлика?
  Малката възрастова разлика води до силни чувства – завист, съперничество. От друга страна, никога близостта между децата не е по-голяма. Проучвания показват, че най-силната привързаност, която изобщо може да съществува, е между близки по възраст братя и сестри. Такава обич и привързаност не може да се открие при никоя друга връзка, включително и в любовта.
  А ако възрастовата разлика е четири или повече години?
  Възможно е такава разлика да се вмества добре в житейските планове на някои родители. В този случай те са имали възможност по-дълго да се радват на относителна свобода и да се пренастроят отново към живота с бебе. Друг положителен аспект е и по-малката вероятност за силно съперничество между децата с по-голяма разлика във възрастта. Факт обаче е и по-малката близост между братята или сестрите. При възрастова разлика над шест години педагозите разглеждат всяко от децата в семейството като само дете...

  Още в Развитие

  При кърменето се развива правилна челюст на децата

  Текст: Драгомира Иванова Д-р Румяна Маринова завършва Стоматологичния факултет на Медицинска академия в София през 2000 г. Член е на Българското ортодонтско общество и Българския… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh