01 Фев 2017

  Когато искаме бебе

  Публикувана в Планиране
  Оценете
  (8 гласа)

  Планувате бременност?

  Здравите жени, на възраст между 20–30 години, които не приемат противозачатъчни, имат 20% шанс да заченат всеки месец. Това е изненадващо висок процент, имайки предвид, че може да се зачене само около датата на овулацията, а през останалата част от месеца – не.  Овулацията е „малък прозорец“ на възможност за зачеване (обикновено има продължителност между 12 и 24 часа), по време на който яйцеклетката очаква оплождането. Да, това начинание изглежда трудно… Добрата новина е, че сперматозоидите живеят по-дълго в благоприятна среда, затова, ако са на правилното място преди овулацията, вероятността да дочакат „своята любима“ никак не е малка. През първите няколко дни след половия акт от шийката към фалопиевите тръби и слизащата по тях яйцеклетка се движи постоянен поток от сперматозоиди. Усети ли близостта на яйцето, сперматозоидът се активизира. Торбичката с ензими в главата на сперматозоида се издува и се отваря, за да пусне навън ензимите, които трябва да разрушат обвивката на яйцето, а сперматозоидът да пробие дупка в него. Същевременно опашката на сперматозоида престава да се движи ритмично, а с енергични камшични удари го изтласква напред, за да проникне през обвивката на яйцето. След овулация, този „прозорец“ има тенденцията да се затвори чак през следващия цикъл. Предлагаме на вашето внимание няколко фактора, които ще ви помогнат да разберете кога сте в овулация.

  Всичко е математика?

  Овулацията обикновено се появява по-средата (на 14-я ден) между две менструации – стандартния цикъл трае около 28 дни, броейки от първия ден на последната менструация. Но както всичко свързано с бременността, има изключения, така за нормален диапазон на цикъла може да се считат от 21 до 35 дни, както е и нормално цикълът ви да се изменя с няколко дни за различните месеци. При кратък цикъл (от 21 дни) обикновено овулацията е между 8 и 11 ден, а при дълъг (35 дни) – между 21 и 24 ден. Този начин на определянето й е приложим само за жени с редовна менструация.

  Как да разберете, че сте в овулация?

  Проверете календара си. Записвайте си редовно кога ви идва менструацията, отбелязвайте, ако нещо с нея не е наред. Подходящ за тази цел е женски календар (специално мобилно приложение) или други помощни средства - като калкулатор за овулация 

  Слушайте“ тялото си.  Ако сте като 20% от жените, вашето тяло ще ви изпраща сигнали, когато е в овулация. Тези напомняния могат да са под формата на лека болка или серия от крампи в долната част на корема (обикновено крампите са локализирани в едната страна, тази, в която се извършва овулационният процес). Нарича се „mittelschmerz”, от немски „средна болка“ – това ­ежемесечно напомняне за плодовитост се смята за резултат съзряването и освобождаването на айцеклетката от яйчника. Възможно е да се появи гадене, както и да се повиши желанието за интимни контакти. Наблюдавайте внимателно и ще имате все по-голям шанс да получите „съобщенията“, които ви изпраща организмът.

  Измерване на базалната температура. Тя се измерва със специален термометър (термометър за базална температура). Да измерите вашата БТ е първото нещо, което трябва да направите сутрин, още преди да станете от леглото.  БТ може да се изменя по време на цикъла заради хормонални промени. Вашата базална температура ще достигне най-ниската си точка през периода на овулация и след това ще се покачи рязко (с около половин градус), веднага след като овулацията настъпи. Имайте предвид, че измерването на БТ през месеца няма да ви предостави възможността да прогнозирате кога ще е овулацията, но ще ви даде доказателство за това, че тя е настъпила. Измерването на вашата температура през няколко месеца, обаче, ще ви помогне да проследите модела и диапазона на циклите.

  Шийката на матката. Знак за задаваща се овулация е позицията на шийката на матката. В началото на цикъла , вашата маточна шийка – тази част, която наподобява шийка, намира се между вагината и матката и се разширява по време на раждането, за да направи път на главата на бебето, е ниско разположена, твърда и затворена. Но когато овулацията настъпи, „издърпва“ маточната шийка нагоре, омекотява я и се отваря малко, за да позволи на сперматозоидите да достигнат до целта. Някои жени могат лесно да почувстват тези промени, докато за други е по-трудно. Другият знак (свързан с шийката на матката) е появата на цервикална слуз. Нейната благородна задача е да улесни движенията на сперматозоидите до достигане на целта им. Има няколко типа цервикална слуз, която се изработва по различно време на цикъла. Веднага след менструацията – слуз няма или е много малко. Преди овулацията, по време на овулацията и известно време след нея – слузта става много силно водна, прилича на белтък на яйце, разтягаща се е. Обикновено е прозрачна. Този вид слуз е най-благоприятен за живота на сперматозоидите и тяхното придвижване. След овулацията – цервикалната слуз започва да става по-гъста.

  Тестове за овулация. Не ви се занимава да наблюдавате и разследвате вида на цервикалната слуз? Чудесно, защото има и по-лесен вариант. Тестовете за овулация ще ви помогнат! Нужно е да определите дължината на менструалния ви цикъл, трябва да преброите дните от първия ден на менструалното кървене до последния ден преди да започне следващия цикъл на менструално кървене. Ако не сте сигурна за продължителността на цикъла си, трябва да използвате най-късия си цикъл за последните 6 месеца. В този случай може да са необходими повече от 5 теста, за да се установи началото на вълната на LH. След като определите дължината на менструалния цикъл, ще използвате таблицата, приложена на картонената опаковка на повечето тестове, за да определите денят, в който да започнете тестването. Наличието на две цветни линии с еднакъв цвят и наситеност в тестовото прозорче, без значение коя от двете се е появила първа, означават повишено ниво на LH. Вие ще бъдете в овулация през следващите 24–48 часа. Тестовата линия може да бъде по-тъмна и по-наситена от контролната линия. Това също означава положителен резултат, НО!!! Вследствие на приети по предписание лекарства...е възможно той да не отговаря на истината (бъдете информирани предварително).

  Посетете акушер-гинеколог. Фоликулометрията е преглед с ехограф, който се прави в първите чисти дни след менструацията. Целта е да се види дали има доминантен фоликул, както и да се проследи неговото нарастване. Обикновено прегледите започват от 7–8 ден от цикъла, като продължават през 2 дни. Два дни след предполагаемата овулация отново се прави преглед, за да се установи дали фоликулът се е пукнал.

  Липса на овулация. Наличието на менструално кървене не сигурен признак за наличието на овулация. Датата на „плодовитият“ ден се променя всеки месец, в зависимост от продължителността на менструалния цикъл. Ако овулацията е нередовна или напълно отсъства, се наблюдава вид овулаторна дисфункция.

  Какви са причините за липса на овулация?

  • Поликистозният овариален синдром
  • Твърде завишено телесно тегло
  • Твърде ниско телесно тегло
  • Неподходящи упражнения
  • Преждевременна овариална недостатъчност
  • Дисфункция на щитовидната жлеза
  • Хормонален дисбаланс
  • Високи нива на стрес и др.

  Без значение е методът, който ще използвате, важни са търпението и постоянството – те са ключът към успеха! Не забравяйте обаче да организирате поне една вечеря на свещи, да напълните ваната или да изненадате любимия с романтичен уикенд, защото подходящото настроение за правене на бебе е преди всичко останало.

  Овулация

  Още в Билколечение

  Лечение на женските болести. Помощ с природни средства

  По данни и информация за здравето на жените в Европейския съюз заболяванията на женската полова система водят до сериозно влошаване на качеството на живот, като… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh