24 Фев 2010

  Мечтаете за дъщеря или за син?

  Публикувана в Планиране
  Оценете
  (0 гласа)

  Няма бъдещи родители, които да не се вълнуват от въпроса какъв ще е полът на бебето им. Всъщност съществува 50% вероятност за момче или за момиче. В крайна сметка полът на бебето е дело на случайността – дали яйцеклетката ще бъде оплодена от сперматозоид с Х или с Y хромозома. Така го е “заковала” природата. Родителите обаче често имат подчертано предпочитание към единия или другия пол. За някои този въпрос е второстепенен – те се молят само бебето да се роди живо и здраво...

  Най-различни причини...
  За предпочитанията към определен пол може да има различни причини. В семейството вече има едно момиченце, хубаво би било второто дете да е момче. Или пък бременната сънува как усмирява буклите на малка палавница с разноцветни шнолки. След този сън мечтата за малка принцеса вече се превръща почти в мания.  Установено е, че жените, които стават майки за втори или за трети път, повече се вълнуват какво ще е следващото им бебе – момиче или момче. Обикновено първескините залагат на “каквото Съдбата е решила”,  като зад това се крие пожеланието бебето да е здраво.

  По-често таткото има претенции
  Интересно е, че предпочитанията за един или друг пол вълнуват повече бащата. Обикновено таткото мечтае да има син – желание, наследено от патриархата. Това се обяснява със силно внушаваната амбиция да се продължи родът. Всъщност мъжът вярва, че синът по-успешно може да реализира и неосъществените таткови амбиции. Майката пък често мечтае чрез дъщеря си да изживее още веднъж прекрасното си детство.

  50 : 50
  В глобален мащаб съотношението между двата пола е балансирано. За този факт има най-различни хипотези. Според едни вероятността да се появи момче или момиче зависи най-вече от много фактори на обкръжаващата среда и от здравното състояние на родителите. Може би решаващ е и естественият подбор на половете. Проучване, проведено от Съвета за научни изследвания в Испания, което обхваща 7000 майки на възраст между 20 и 35 години, прави изненадващо заключение – с всяка следваща бременност вероятността да се роди момче се увеличава.

  Помощ от науката
  Някои бъдещи родители силно се амбицират да се сдобият с бебе от единия или от другия пол. Те се опитват да го постигнат, прилагайки например “изпитани” рецепти и техники в секса. Вариантите са много и най-различни – половият акт става в точно определен ден, при бебеправенето двойката заема препоръчвана поза и пр. Включват се и някои промени в обичайното меню – консумира се съответната храна за поръчката на момче или на момиче и т.н. Засега няма научни доказателства, че тези практики сигурно водят до очаквания резултат. И все пак истината е, че изборът на пол ще става все по-изпълнимо желание, тъй като положителната роля на лабораторията, т.е. на метода ин витро оплождане, става неоспорвана. Този метод все повече се усъвършенства и дава шанс прогнозата да стане реален факт.

  Каприз или право?
  В някои страни по света активното вмешателство при избора на пола на бебето е оправдано и законово разрешено само ако съществува риск от заболяване, свързано с пола, като хемофилия, дистрофия на мускулите… Според директора на Института по безплодие във Валенсия обаче "изборът на момче или момиче, макар и израз на каприз, няма отрицателно въздействие върху структурата на населението и е право, което трябва да се зачита". В САЩ и във Великобритания партньорите могат по-лесно да реализират мечтата си. Двойките прибягват и до метода ин витро оплождане, защото търсят баланс – след като вече имат дъщеря, държат следващото им дете да е момче.

  Съперници за сърцето
  Много се говори за силната връзка на майката и дъщерята и по-малко за връзката на сина и таткото. И в двата случая обаче в основата е традицията. Има и други модели – "Тя е татковото момиче" или пък "Той е дясната ръка на майка си". Често за сина майката е най-великият човек и той още от бебешката възраст би воювал за сърцето й, съревновавайки се дори с таткото. Но тъй като не може да оскърби човека, когото също цени и обича – своя баща, вместо да е победител, момчето иска да прилича на него. За да привлича вниманието на таткото, момичето пък използва нежността. Чрез нея то става съперница на мама в сърцето на татко. Мама обаче също е сред любимите му същества. То знае, че ако бъде като нея, това ще му помогне да спечели и изключителната обич на своя баща. Така е откакто свят светува...

  По шаблон или нестандартно?
  За момчето – всичко в синьо, за момичето – в розово. Дали се създава проблем от факта, че децата в семейството са само момичета или само момчета? Опасността се крие в еднотипния модел на възпитание. Интуитивно родителите се отнасят еднакво към различните деца. Щом един възпитателен метод е имал успех при първата дъщеря, ще се прилага и при втората. Тази схема обаче често води до грешки, защото се пренебрегва индивидуалността на децата. А когато практикуваният метод не даде очаквания резултат, на детето бързо се лепва етикетът “лошо” или “своенравно”. Ето колко вредно е да се робува на шаблоните. Родителството не е възпитание само по познати правила. То е “енциклопедия”, която трудно може да бъде прочетена веднъж и завинаги...

  Лора Николова
  психолог

  Още в Възстановяване след раждане

  Какво се случва с родилката и бебето веднага след раждането?

  Гергана Димитрова, акушерка, САГБАЛ „Св. София“ – София Първите 2 часа са под наблюдение Когато раждането мине успешно и няма усложнения, родилката остава още два… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh