24 Юни 2010

  Може ли да се избере полът на детето?

  Публикувана в Планиране
  Оценете
  (0 гласа)

  Този въпрос занимава човечеството от дълбока древност. В продължение на хиляди години са се търсели начини да се избере полът на бъдещото дете. Използвани са с минимален или без никакъв успех най-различни хапчета, елексири, многобройни сексуални техники. Днес с помощта на ин витро техниките вече е възможно да се избере полът на детето. В много страни обаче опитите за тази цел не са разрешени, пък и не са особено желани от родителите. Не е трудно да се допусне, че ако изборът на пол на детето стане по-разпространена практика най-вече поради задоволяване на несериозни капризи, това може да доведе до нарушаване на естествения баланс между половете.
  При разпределението на двата пола без намесата на човека се наблюдават
  много интересни процеси

  Проучвания у нас и в други страни показват, че новородените от мъжки пол са незначително по-голям брой: 100 момичета на 105–106 момчета. С възрастта по най-различни причини (някои отчитат по-високата смъртност при новородените момчета) двата пола се изравняват. Наистина удивително е, че дори след войни, природни бедствия, епидемии, при които загиват милиони, след различно дълъг период от време пак се получава баланс между половете, и то при положение, че някои искат само момчета, а други – момичета. В различни страни по света се опитват да влияят с политико-икономически средства и с принуда за ограничаване на възпроизводството на населението и неговото полово разпределение. От историята са известни случаи на безогледно унищожение на новородени и малки момчета по чисто династични съображения.
  При планирането на пола на бебето се популяризират и много теории за
  значението на определена диета
  Твърди се, че консумирането на богати на калций храни (мляко, сирене...) е благоприятно за “поръчката” на момиче, докато след включването в менюто на повече червено месо може да се зачене момче. В аптеките вече се продават тестове, с помощта на които се избира най-подходящото време за сексуален контакт около момента на овулацията. Ако сексуалният контакт е точно по време на овулацията, шансът да се появи момче е много голям. А при тези, които предпочитат момиче, “поръчката” следва да стане 2 до 3 дни преди овулацията. Ако се спазват съветите, може да има 68% ефективност при очакванията за момче и 56% за момиче.  Известно е, че сперматозоидите не обичат високата температура. Сигурно не е случайно, че великият архитект – Природата, е определил мястото на специализираните органи (тестисите) да е с по-ниска температура, т.е. те да са извън коремната кухина. Смята се, че по-високата температура е благоприятна за “производството” на момичета. Някои проучвания сочат по-висока честота на дъщери при пилотите на самолети. Има подобна теория и за по-висока честота на дъщери при мъже, които носят тесни слипове, за разлика от по-големия брой на синове при мъже, носещи боксерки. Учените се отнасят доста скептично към тези зависимости.
  Някои етнокултури и древни цивилизации са отдавали особено значение на
  сексуалните пози, оргазма, консумирането на възбуждащи напитки и пр.
  Древните гърци са вярвали, че ако по време на секс мъжът лежи на дясната си страна, по-вероятно е да се “поръча” син. Мисионерската поза е за предпочитане при желание за момиче. През XVIII в. във Франция широко разпространено е било схващането, че ако мъжът завърже левия си тестикул, най-вероятно е да се зачене момче. Теорията е основана на погрешната представа, че всеки тестикул има различна полова специфичност.
  Разбира се, не се подминава и значението на оргазма. Когато той съпътства секса, вероятността да се зачене момче се увеличава. Това се обяснява с повишената продукция на телесни “химикали”. Те променят киселинността на влагалищната среда, като я правят алкална, което стимулира сперматозоидите с Y-хромозома. Повече момчета се раждат и когато оргазмът при жената предхожда появата му при мъжа. Ако мъжът изпие кафе преди началото на контакта, сперматозоидите с Y-хромозома стават много активни, а както е известно, те единствени имат привилегията да формират половото разнообразие. Като се има предвид, че поначало са и по-бързи от сперматозоидите с Х-хромозома, ясно е, че те първи ще достигнат яйцеклетката и ще формират нов живот от мъжки пол. Комплименти за мъжете, които мечтаят за син и са се влюбили в по-възрастна жена, защото според изследователите има голяма вероятност мечтата им да се изпълни. Е, съществуват митове, че ако кандидат-майката сънува пола на бъдещото си дете, в действителност ще се зачене дете от другия пол и други подобни “бабини деветини”...
  Момче или момиче? Това е въпрос на въпросите, върху който си “трошат” мозъците бъдещите родители, преди да предприемат действия за постигане на желана бременност.
  Много са факторите,
  които определят половите характеристики

  на бъдещото дете – околна среда, физическо и психично състояние на бъдещите родители, различни биологични и физиологични процеси или пък мистериозен природен закон, който бди за равновесието на планетата. За момента едва ли може да се даде категоричен отговор кой от тези фактори влияе върху очаквания пол на бебето. Съществуват схващания, според които по време и след война се раждат повече момчета – природна компенсация за загубите.
  През последните години се изтъква значението на преживения силен стрес от жените, което се свързва с преобладаване на женския пол при зачеването. Тригодишно проследяване на 8719 бъдещи майки показва, че колкото по-стресирани са били те, толкова по-малък е бил шансът да родят момче.
  Днес методите за предварително определяне на пола на ембриона стават все по-актуални. Още обаче няма безспорно доказана процедура за активно влияние върху тази алтернатива. Известно е, че в най-многолюдната държава в света – Китай, има закон за ограничаване на раждаемостта. В резултат се наблюдава известна полова дискриминация, тъй като голяма част от родителите искат да имат син. След като вече е възможно полът на очакваното бебе да се определи в ранните срокове на бременността, неимоверно се увеличават абортите и свързаните с тях здравни последици.
  В определени райони на Поднебесната империя сексуалният дисбаланс достига плашещи размери – на 130 момчета се падат по 100 момичета. Това безспорно ще доведе до социални усложнения, когато тези деца достигнат възраст, в която ще са готови за брак и за създаване на поколение. Независимо какво е желанието на бъдещите родители, полът на детето се определя от
  образуването на първата клетка
  на новия организъм. Женските полови клетки съдържат само Х-хромозоми, а мъжките  – Х и Y. Когато при оплождането се комбинират яйцеклетка, в която има само Х-хромозома, със сперматозоид също с Х-хромозома, новият организъм (ХХ) е женски. При комбинация със сперматозоид, носител на Y-хромозома (ХУ), новият организъм е мъжки.
  Днес отново се пропагандират и диети за момче или момиче, с които кандидатката за син или за дъщеря трябва да се съобразява. През 1970 г. в Канада е проведен експеримент, при който група жени са поставени на специално меню съответно за мъжко или за женско поколение. Мераклийките за момче приемали храни, богати на сол и калий и бедни на калций и магнезий. Предпочитащите дъщери се хранели обилно с храни, богати на калций и магнезий и бедни на сол и калий. Според получените резултати предпочитанията се сбъднали при 83%. Едва ли някога ще се разбере дали това не е плод на чиста случайност, защото подобни проучвания и експерименти повече никога не са се провеждали от сериозни учени. А не е ли по-целесъобразно да се разчита на ролята на саморегулиращата се хармония в природата и да няма вмешателство във възможността да се срещат и привличат половите клетки с еднакви и с различни хромозоми. Така при играта на случайностите и шанса може да се получи най-желаната комбинация. Какво да се каже за двуплодната бременност, при която единият близнак е момче, а другият – момиче, и отпада необходимостта за явяване на “поправителен изпит”...

  Проф. Борислав Стамболов, д.м.н.
  завеждащ Клиника
  по акушерство и гинекология
  ІІ МБАЛ АД – София

   

  Още в Баща по майчинство

  В отпуск по бащинство

  Отпуск при раждане на дете за 15 календарни дни имат право всички бащи, работещи на трудов или граждански договор. Те могат да ползват това си право от… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh