16 Дек 2008

  Не изтръсквайте портфейла си

  Публикувана в Планиране
  Оценете
  (0 гласа)

  Бебето се нуждае от девет месеца, за да порасне в корема ви – времето за спестяване преди появата му не е много. Възползвайте се от съветите на експерта, които ще ви помогнат да се справите по-лесно.
  Тестът за бременност е положителен и всичко се завърта на бързи обороти. Жилището трябва да се подготви за новия човек. Трябва да се купят толкова много неща! Имате намерение да ползвате целия отпуск по майчинство, така че за известно време ще ви се наложи да се справяте с по-малко средства.
  Не изпадайте в паника – всички, които очакват бебе, са в същото положение. Ключът за справяне със ситуацията е да сложите ред във финансите си преди раждането. Започнете още днес. Имате ли молив и голям лист? Тогава почвайте...

  Приходи срещу разходи
  Стряскащо е наистина, но първото нещо, което трябва да направите, е да съставите списък на всички средства, които получавате и които харчите всеки месец. Включете всичко – обяда ви всеки ден (дори да е със сандвичи), билета за кино, купеното червило...

  Списък на покупките
  Трябва да решите какво ще купувате за бебето. Пак направете списък (свиквайте с това, един Господ знае колко списъци ще ви се наложи да правите, когато станете майка!) на всичко необходимо. Става въпрос за креватче, столче за кола, за хранене и др. След това подгответе списък на желаните покупки и още един списък на всекидневните неща, без които не може – пелени, кърпички, шишета и т.н. Организирайте купуването на всяко нещо от списъците.

  Започнете да пазарувате
  Добър начин да се справите с покупките на нещата за всеки ден е да започнете да ги добавяте към сегашните си покупки. Само си помислете колко лесно ще се снабдите с нужното, ако при всяко седмично пазаруване през идващите девет месеца добавяте пакет пелени и няколко броя влажни кърпички.

  Съставете списък на желаните вещи
  Когато се стигне до по-големите и по-скъпи покупки, поговорете с бабите и дядовците дали след раждането на бебето не биха купили креватчето или столчето за хранене, вместо да подаряват някакви джунджурии? Направете  списък на желаните вещи, иначе има опасност да се заринете с различни дреболии за бебето и между тях да няма неща, които наистина да са нужни. 

  Направете някои съкращения
  Вече имате списък на приходите и разходите си. Знаете точно какво трябва да купите и сте разпределили някои поръчки и сред близки и приятели. Сега е време за спестяване, за да може да купите останалото. Добрата новина е, че някои неща може лесно да задраскате. Само си помислете колко ще спестите от превръзки и обезболяващи хапчета, от които няма да имате нужда цели девет месеца! Както и от вечерите без алкохолни питиета... Както разбирате, бременността спестява някои разходи!

  Разрешете си и някои разходи
  Можете да си позволите някои компромиси след съкращаването на разходите, без да е нужно това да са големи неща. Всяка сутрин може да си купувате например блокче черен шоколад вместо кафето, което вече не пиете.

  Пазарувайте по Интернет
  Интернет също е мястото, откъдето може да купувате неща за бебето с намаление, без уморена да обикаляте магазините. Още нещо важно – покупките ви се доставят направо вкъщи. Направете проучване и ще установите колко различни могат да са цените на една и съща стока.

  Втора ръка
  Не забравяйте, че много от скъпите неща, които искате да купите за бебето, ще са от полза само няколко месеца. Доста бебешки дрешки можете да вземете назаем от приятели или да намерите в магазините за втора ръка. Не купувайте обаче столче за кола втора ръка, тъй като повредите по него често не са видими и сигурността на детето ви не е гарантирана. Не купувайте и употребяван матрак за детето. Той може да е населен с вредни акари, бактерии...

  Кога да кажете “Стоп!”
  Благодарение на заливащите ви емоции под влияние на хормоналната буря и вида на сладурски изглеждащите бебешки неща никак не е трудно да похарчите цяло състояние. Най-важно е да знаете кога да спрете. Ако сте осигурили столчето за кола, за хранене, креватчето и някои дрешки, всичко друго е бонус. Имайте предвид, че детето ще бъде отрупано с подаръци от родата и приятелите. Оставете средства и за вашите нужди.

  Теодора Рускова
  икономист

  Спестовна ли сте?
  Отговорете на въпросите на този малък тест, за да се ориентирате колко широки са пръстите ви...

  1. През месеца, когато разбрахте, че сте бременна...
  А. Подновихте изцяло гардероба си, за да празнувате.
  Б.  Преразгледахте месечния си бюджет, за да спестявате, но и за да си позволявате някои удоволствия, преди да се появи бебето.
  В. Решихте да отмените всички удоволствия през следващите 18 години, за да спестявате за образованието на детето си.

  2. Най-скъпото нещо, което ще купите за бебето, ще е...
  А. Красива свиреща и светеща играчка от луксозен магазин.
  Б. Вероятно влакчета с линии и гари.
  В. Всичко вече е отчетено...

  3. Първото нещо, което купихте за бебето, беше...
  А. Космонавт за студено време.
  Б. Малки обувчици, които са толкова изящни...
  В. Направих влог на бебето в банка.

  4. Помолих майка си да...
  А. ...ми помогне за дълга по кредита, преди да се роди бебето.
  Б. ...купи креватчето му.
  В. ...извади мои бебешки дрехи.

  5. Девизът ви към парите е...
  А. Харчи, харчи, харчи...!
  Б. Когато можеш, спестявай, за да си позволяваш да се фукаш.
  В. Спестявай и пак спестявай!

  6. Купи едно и получи едно безплатно означава...
  А. Купувам четири, за да получа четири безплатно.
  Б. Мога да взема нещо за бебето и нещо за себе си.
  В. Това е единственият начин за пазаруване, който познавам.

  Ако преобладават отговорите с А. Имате най-добри намерения и бебето ви ще хареса ръчно изрисуваното креватче и всяка от 100-те бебешки дрешки, които сте му купили. Ако обаче продължавате така, ще фалирате, преди бебето да се роди.
  Ако преобладават отговорите с Б. Всичко ви е ясно. Знаете как да харчите, но и как да икономисвате, когато се налага.
  Ако преобладават отговорите с В. Никога няма да похарчите десетачка, ако можете да похарчите 9.99, носите в чантата си всички извлечения от банковите си сметки и   не си позволявате никакъв лукс. Не живеете ли твърде скръндзаво?!

  Още в Новини

  От днес Кристиян има своето семейство

  Днес Кристиян е казал довиждане на фондация „За Нашите Деца“ и тяхната „Детска къща“, екипът там се е сбогувал с него, за да го изпрати… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh