06 Авг 2019

NK клетъчна активност

Публикувана в Планиране
Оценете
(1 глас)

Зад разговорите относно естествените клетки убийци се крият страх и много въпросителни, които измъчват жените с неуспешни бременности или инвитро процедури. Доц. д-р Снежина Михайлова, специалист в Клиниката по клинична имунология на УМБАЛ „Александровска”, ни разкри важни факти, свързани с темата.

 DSC 0013

Какво представляват NK клеткитe?

Клетките естествени убийци, или обозначавани още като NK клетки (Natural Killer), принадлежат към вродената защитна имунна система и имат основно значение за борба с инфекциите (най-вече вирусни) и туморите.

Съществуват два типа NK клетки – утеринни NK клетки (uNK) и NK клетки, които циркулират в периферната кръв (pNK). Важно е да се отбележи, че има огромна разлика между утеринните NK клетки и NK клетките в периферията. Тези, разположени в матката, играят ключова роля в осъществяването и поддържането на бременността, докато циркулиращите в кръвния поток са основно с антивирусна и антитуморна функция. Точната връзка между тези две подгрупи NK клетки е неясна, но се предполага, че uNK мигрират от периферното кръвообращение и попадайки в матката, променят профила си.

Каква е ролята им за протичането на нормална бременност?

Счита се, че за да е нормална една бременност, имунната система на майката трябва да стане по-толерантна към плода, който е наполовина генетично несъвместим с майчиния организъм. Утеринните NK клетки обикновено присъстват в ендометриума (вътрешния епителен слой на матката) и плацентата и се влияят от нивата на прогестерона. Бременността се характеризира с повишени нива на прогестерона, поради което броят на uNK клетките се увеличава значително по време на 9-те месеца. Знае се, че uNK подпомагат кръвоснабдяването на плода и имплантацията, което е от съществено значение за неговия растеж и развитие. uNK клетките също са 2 вида: 99% са т.нар. uNK клетки с цитокинов профил тип 2 – благоприятните за бременността; 1% са uNK с цитокинов профил тип 1 – имат основно антиинфекциозно действие, но са неблагоприятни за процесите на имплантация и толеранс.

Свръхпродукцията на NK клетките тип 1 е една от основните причини за срив на бременността. Активността на NK клетките се задвижва от високи нива на стрес или от автоимунно заболяване. В някои ситуации, като възпаление на тазовата кухина, ендометриоза, синдром на поликистозни яйчници или възпаление на фалопиевите тръби, имунната система изпраща сигнали към циркулиращите NK клетки в кръвообращението, които погрешно започват да атакуват ембриона. Когато периферните NK клетки навлязат в мястото на възпалението, uNK стават неспособни да предпазят ембриона срещу действието на периферните NK клетки. Това води до увреждане на ембриона с повишен риск от спонтанен аборт.

В кои случаи се препоръчват имунологични изследвания?

Точната връзка между uNK и рNK е неясна, както и взаимодействията между uNK тип 1 и тип 2, но се предполага, че оценката на вида и нивото на активация на NK клетките в периферната кръв дава информация за състоянието на маточните клетки. Важно е да се знае, че периферните NK се определят с точно дефинирани маркери, като тези специфични тестове се извършват в лаборатории с опит в тази област.

Имунологичните изследвания за NK клетъчен профил и активност се препоръчват при жени с имплантационни или фертилизационни неуспехи, както и при повтарящи се спонтанни аборти. Тестовете нямат времево ограничение, с изключение на случаите с инфекции, тласък на автоимунен процес, при наличие на такъв или скорошен спонтанен аборт, когато изследването трябва да се отдалечи от тези събития максимално във времето. Извършват се чрез венепункция и вземане на периферна венозна кръв.

Какво представляват интралипидните вливания за регулиране на имунната система?

Счита се, че липидните разтвори биха могли да намалят активността на NK клетките вероятно чрез взаимодействия с липидното съдържание на клетъчната обвивка. Всяко лечение на повишени NK клетки или NK клетъчна активност на този етап обаче трябва да се счита за експериментално. В същото време тези терапии си имат своите странични ефекти, така че преценката „полза-риск“ е от съществено значение.

Разговора проведе Виржиния Николова

Още в Бременност

Наръчник за справяне с цистита

Познатото неприятно усещано за дискомфорт (съпроводено от възклицанието „Не, пак ли!?“) и чувството на безсилие сякаш преследват някои от нас. Натиск в долния таз, парене… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream