26 Сеп 2006

  Que sera, sera...

  Публикувана в Планиране
  Оценете
  (0 гласа)

  Има ли нещо по-вълнуващо от това да си представите бъдещето на детето си? Разбира се, че и съдбата, и вие играете своята роля. Дали обаче все пак някои неща не могат да се предскажат? Предлагам ви мои разсъждения, предизвикани от опитите на моята приятелка Албена да прозре какъв ще стане в бъдеще нейният 2-годишен син Момчил.
  Според някои умни глави не сме в състояние да видим бъдещето си. Или както се казва в популярната песен “Que sera, sera” – което ще става, ще стане…
  Като майка постоянно се опитвам да надникна в бъдещето и да видя какъв ще е Момчил, когато стане на 20 години. Дали ще е красив и сдържан като баща си, или импулсивен като мен?
  Разбира се, преди всичко искам синът ми да е щастлив. На шега с баща му се мъчим да си представим коя професия би си избрал. Дали това, че се радва на книгите, предсказва бъдещето му на издател? Понякога пък Момо се държи като малка рок-звезда…
  От пръв поглед се вижда, че момчето ни е русо и стройно като баща си и синеоко като баба си. А после? Кои други физически и психични качества вече са установени? До каква степен можем да им повлияем? – задава въпросите си Албена. Опитвам се да й отговоря с аргументите на експерт.
  Дали детето ще се увлече по спорта? Момчил обича да играе с топка. Може да се посвети на хандбала? Баскетболът едва ли ще е неговият спорт – родителите му не са достатъчно високи. Правилото за изчисляване на генетично заложения ръст е: средният ръст на двамата родители плюс 6.5 см за момчетата, минус 6.5 см за момичетата. При Момо това означава 178.5 см. По размерите на кърмачето обаче трудно може да се предскаже бъдещото състояние. Ръстът при раждането зависи от различни фактори – от храненето на майката през бременността, от навиците й, от това дали детето е доносено. За ръста в по-късна възраст от значение са генетичните фактори, здравословният режим и хранене и заболяванията. По отношение на фигурата важни са и наследствеността, но и храненето и движенията. Желанието за спортуване рядко е генетично заложено. Обикновено нежеланието се дължи на слаба мотивация, предпазване от усилия и липса на пример от страна на възрастните.
  Таткото на Момо твърди, че го вижда инженер. От съвсем малък синът ни проявява интерес към инструментите на баща си и не обръща никакво внимание на многото си играчки. Забелязваме още, че момчето обича да играе в такт с музиката. Дали пък няма да се посвети на музикалната кариера? – продължава гадаенето моята приятелка.
  Няма смисъл децата да се възпитават уни секс, т.е. неутрално по отношение на пола, защото предпочитанията и талантите при момчетата и момичетата са различни. Всякакви ранни прогнози за бъдещата професия обаче са безпочвени. В невръстна детска възраст трудно се откриват дарбите, но дори и това да се удаде на родителите, едно пристрастие бързо може да изчезне. След многогодишни дискусии за ролята на гените и на социалния опит днес се твърди, че личността е 50% биологично програмирана. Останалите 50% се формират от възпитанието и опита.
  Може ли да се предскаже при 1–2-годишно дете колко умно ще е то един ден? Твърдението никак няма да е достоверно. Независимо че има тестове, по които може да се съди колко бързо кърмачетата преработват информацията, интелигентността се преценява едва в предучилищна възраст поради многото промени през първите години от живота.
  За разлика от други аспекти на личността интелигентността е относително стабилна характеристика. Много вероятно е четиригодишно дете с висок коефициент на интелигентност да го запази и като възрастен.
  Понякога се правят прогнози и за бъдещия характер. Борбен или плах човек ще е? Още през първите дни след раждането се забелязват разлики в темперамента на кърмачетата. Някои спят нон-стоп, други са активни и прекарват часове в плач. Темпераментът се стабилизира след 2-годишна възраст, но и след това някои черти могат да се променят. Не е изключено сдържаното дете да се превърне в общителен, бъбрив възрастен. Голямо влияние оказват детската градина, училището и пубертетът.
  Родителите могат да повлияят на много неща, но не и на цвета на очите и на косите. В началото всички новородени имат тъмносини очи. Това се дължи на тънкия ирис, през който прозира очното дъно. Ако на 6 месеца детето има тъмни очи, те ще се запазят за цял живот. До двегодишна възраст ще се установи дали ще преобладава синият, сивият, зеленият или светлокафявият цвят на очите. Колкото цветът е по-светъл, толкова по-вероятно е да не се запази през годините.
  Цветът на косите се променя през първите няколко седмици. Детето може да се роди с тъмна коса, която след няколко месеца да изсветлее. Обратно – руси деца на петгодишна възраст като възрастни могат да са чернокоси (без помощта на бои, разбира се). И за косите важи, че колкото по-тъмни са, толкова по-малко се променят с годините.
  В крайна сметка моята приятелка Албена ще трябва да се задоволи с цвета на очите на Момчил и само бегло да си представя как ще изглежда той след двадесет години... Двамата с таткото обаче могат да дарят сина си с много любов и... с някои идеи, от които той да избере онова, което го интересува. Моят съвет към тях е да се въоръжат с търпение и да не губят време в безпочвени прогнози. Може би някой ден момчето им ще получи Нобелова награда (златен медал, Аскеер, Оскар, Световната купа по футбол…). Тогава гордите родители сигурно ще се спогледат и ще си кажат: Бяхме сигурни, че ще успее!

  Още в Захранване

  Колко да е храната?

  След първата година интензивността на растежа и нуждите на организма от енергия и основни хранителни вещества намаляват. Детето вече преминава на обща храна, която обаче… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh