27 Апр 2009

  Шансът “мъжко момиче”

  Публикувана в Планиране
  Оценете
  (0 гласа)

  Ако Господ обича жената, тя ражда момиче... Това е доста разпространено суеверие. Момичетата са чувствителни, състрадателни, дипломатични, целенасочени, креативни, умни... Умеят да се справят с много неща по-добре от момчетата. Въпреки всичките си качества обаче, те особено много имат нужда от стимулиране, от похвали, защото рядко имат високо самочувствие (атавизъм, може би тръгнал от произхода им – реброто на Адам...).
  Майките на момиче са щастливки! Чрез малката си дъщеря те могат да проследяват как се сбъдва голяма част от мечтите им. Особено ако са от онези 70% от родителите в развитите индустриални страни, които искрено са желаели да имат дъщеря. Това желание не е изненадващо, след като се знаят многото предимства, с които е дарена нежната половина на човечеството. Като се започне с продължителността на живота – според статистиката родените през 2007 г. момичета в развитите индустриални страни ще живеят към 90 години, а момчетата – 81.

  Предимства по рождение
   Малките момиченца са обградени с повече нежност, умиление и внимание и от мама и татко, и от близките. Може би това ги прави още от самото начало по-доволни.
   Според педиатрите бебетата от мъжки пол имат повече проблеми с адаптирането си към света. Около 75% от кърмачетата, при които плачът е силно изразен, са момчета. Родителите им се справят по-трудно с отглеждането им, отколкото родителите на момичета.
   Малките момичета по-бързо възприемат – когато им се посочи някаква опасност, те разбират предупреждението и се съобразяват с него. Момчетата пък са по-склонни да скочат от високата скала, сякаш за да проверят дали наистина ще се наранят. Над 80% от децата, чиито рани се обработват в хирургичните кабинети, са момчета...
   Момичетата много рядко прибягват до насилие. Те умеят по-добре да се сдържат и успяват да решават конфликтите с думи.
   Дъщерите по-рядко попадат в конфликти, породени от чувството за собственост. Обикновено те играят миролюбиво с приятелчетата си, докато момчетата постоянно изпитват нужда да мерят силата си с останалите.
   И в училище момичетата се справят по-добре. При тях по-рядко се среща дефицит на вниманието – този синдром повече засяга момчетата.

  Съвети към бащите
  Старайте се да сте идеалът за мъж на дъщеря си. Нали вие сте първият мъж в нейния живот? От вас тя получава представа за образа на другия пол. Отговорността ви наистина е голяма. Би било чудесно, ако можехте често да сте такъв, какъвто искате да е бъдещият партньор на дъщеря ви. А той сигурно не би оставял винаги жена му да чисти с прахосмукачката...
  Научете се да правите комплименти. Дъщерята очаква възхитения поглед на баща си. Тя има нужда да усеща, че той я харесва. Бащините комплименти укрепват самочувствието на дъщерите. Затова не бъдете пестелив! Възхитете се на новата прическа на момиченцето си, покажете колко се радвате на опитите на плахата му ръчичка да нарисува портрети на мама и на татко...
  Не се отнасяйте с момиченцето си като с рохко яйце. Обикновено бащите се грижат повече за дъщерите си, отколкото за синовете. Внимавайте само да не ограничавате прекалено момичето си с бащиното покровителство. Най-добре е да му помагате, когато то наистина има нужда (иска да си направи от кутията креватче за куклата), и да му давате свобода на действие, когато то се стреми да се справи с някакво предизвикателство (да се спусне от пързалката за първи път).
  Не странете от женския съюз. Връзката между майка и дъщеря е много силна. Често в ранните години детето трудно се разграничава от майка си. Тук е важна вашата роля на "положително вмешателство". Това означава от време на време да нахлувате в "женското царство", да не отивате например сам да карате колело, а да вземате и дъщеря си, която все още е начинаеща в този спорт. Ако смятате, че компанията й ще ви попречи да изразходвате енергията си, може да накарате момиченцето си да обикаля около вас с ролерите и да си бъбрите.
  Запазете нежността към дъщеря си. Като бебе сте  къпали момиченцето си, но сега, когато то е на 3 години, вече не смеете да го правите. Продължавайте да давате на дъщеря си цялата нежност и близост, за които тя копнее.

  Съвети към майките
  Полагайте грижи за добрата си фигура. Ако не се харесвате, защото сте пълна, не говорете непрекъснато за това пред дъщеря си. През пубертета много момичета страдат от различни мании, свързани с храненето. Колкото по-рано събудите интереса на дъщеря си към темата за диетите и теглото, толкова по-голяма е опасността един ден и тя да развие фобия към показанията на кантара.
  Поддържайте разнообразна компания. Вие сте най-важният пример за дъщеря си. Не може обаче да притежавате всички прекрасни женски качества. Затова постарайте се около вас да има интересни представителки на нежния пол – срещайте се с първата си братовчедка, която умее да рисува и е направила в дома си цяла художествена галерия. Или с приятелката си от гимназията, която е красива и елегантна като киноартистка... Показвайте на дъщеря си колко разнообразен може да е животът на жените. Така тя по-лесно ще си избере роля за бъдещия си живот.
  Посягайте към грима, но не прекалявайте. Отивате на концерт и преди да излезете, отделяте половин час за разкрасяване – грим, обличане, прическа... Малкото ви момиченце ви наблюдава с обожание. Не скривайте пред него удоволствието си, че в тези мигове се чувствате по-женствена и красива. Внушавайте му обаче, че не се нуждаете от това винаги. На другия ден може да излезете без грим и това няма да убие самочувствието ви, защото и хубавата ви усмивка е красота.
  Играйте с кукли, учете детето да бъде майка на куклите. Играта с кукли е университет за  момиченцето ви. От нея то може да научи много неща – как да се грижи "децата" да са чисти и спретнати, как да ги храни в определен час... Така неусетно от майка на кукли, която може да закопчава копчета, дъщеря ви ще се научи да се самообслужва по-ловко.
  Не бъдете перфекционистка. Мъж, деца, професия, приятен външен вид, подредено жилище – не искате ли прекалено много?! Понякога перфекционизмът докарва много майки до пълно изтощение. Дъщерите им забелязват това и така могат да добият чувството, че животът на жената е ужасно труден. Затова днес не се впускайте в голямото чистене. По-добре хванете момиченцето си и го заведете на куклен театър.

  Павлина Желева
  психолог

  Аз съм момче, аз съм момиче

  Чувството за принадлежност към мъжкия или към женския пол се развива постепенно.
  На 6 месеца. Детето забелязва разлики между мъжете и жените. Психолози показват последователно на бебе на тази възраст снимки на жена и на мъж. Едновременно с това пускат записан на магнетофон глас и установяват, че детето задържа погледа си по-дълго на онази снимка, при която тембърът на гласа съответства на пола на фотографираното лице.
  На 1 ½–2 години. Детето за пръв път започва да избира съответстващи на пола си играчки. Малките момиченца се интересуват предимно от кукли, а момчетата – от багери и коли.
  На 2–3 години. Детето сочи себе си и казва: аз съм момиче или аз съм момче. То може ясно да различава жените от мъжете, макар да смята, че полът може да се сменя, като се сменя облеклото.
  На 3–4 години. Играта с типични за пола играчки се задълбочава все повече. Детето наблюдава внимателно хората около себе си и търси белези за разграничаване на "женското" от "мъжкото". При това често се оформят твърде закостенели представи, например, че момичетата имат дълги коси, големи са ревли, помагат на майка си в готвенето... Момчетата играят футбол, бият малките деца, не обичат да мият ръцете си...
  На 5–6 години. Детето разбира, че е момче или момиче и ще остане такова (константност на пола). За игра се предпочитат деца от същия пол. При това момчетата прекарват около 3/4 от времето в големи групи с други момчета, а момичетата отдават предпочитание на приятелството само с едно момиче.
     

  Още в Семейство

  Доц. Георги Бърдаров: Демографските процеси в България са нормални за развита европейска държава

  Благодарим на доц. Георги Бърдаров, експерт по демография, зам.-декан на Геолого-географския факултет в СУ ,,Св. Климент Охридски" и писател, който ни отдели време, за да… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh