26 Апр 2010

Точна ли е датата?

Публикувана в Планиране
Оценете
(1 глас)

Всяка бременна се интересува от датата на раждането. Какво ли ще си мислите обаче, ако лекарят често променя прогнозата си?
Най-задаваният въпрос от бъдещите майки е кога предстои да родят. Ако вече тестът за бременност е бил положителен, вероятно една от първите ви задачи ще е да се поровите в Интернет, за да изчислите по някой от популярните начини термина на раждането. След това трябва да получите потвърждение и от вашия акушер-гинеколог, че изчислението ви е вярно. Идва ред и на първия ехографски преглед, който обаче може да преобърне представата ви...
Логично е да се почувствате объркана, особено поради твърдото ви убеждение, че досегашните изчисления са били достоверни, макар да е известно, че само 5% от жените раждат на термина.
Е, коя дата тогава е вярна – тази, която сте пресметнали с помощта на таблицата в Интернет, съобщената ви от акушер-гинеколога или определената с ехографа?

Изчислението
Разминаването при термина може да се разбере по-добре, ако преди всичко знаете точно как се определя датата. За целта към първия ден на последния мензес се прибавят 40 седмици. Този метод не се е променил от десетилетия. В миналото изчисленията са се придружавали от гинекологичен преглед, при който са се определяли размерите на матката. Споменатият метод се използва широко, но в основата му е 28-дневният менструален цикъл, което означава, че дава точни резултати само при жени с такъв цикъл.
Обикновено овулацията настъпва 14 дни преди мензеса, така че, ако имате 35-дневен цикъл, тя ще е на 21-вия вместо на 14-ия ден. Тогава първоначално изчисленият термин може да се измести с една седмица напред или с повече, ако периодът между два мензеса при вас е по-дълъг.
Неточностите би трябвало да се отстранят с помощта на ехографския преглед, но това не винаги става. Понякога размерът на плода може да заблуди ехографиста и срокът на бременността да се определи неточно. При повторен преглед след 8 седмици може да се окаже, че първоначално изчисленият от бременната термин е верен.

Без гаранции
Смята се, че определянето на датата на раждането с помощта на ехограф е най-точно. Опитът на доста бъдещи майки обаче доказва, че и това не винаги е вярно.
Според специалистите ултразвуковият преглед през 12-ата г.с. дава достоверна информация, като разликата не е повече от 4–5 дни от определения по обичайния начин термин. За да изчисли срока на бременността, при прегледа ехографистът измерва главата и краката на бебето. Според специалистите вероятността за грешка при ултразвуковия преглед е много малка. В 10-ата г.с. бебето е като петно, докато в 12-ата г.с. то вече е оформено. Преди 12-ата или 13-ата г.с. всички бебета се развиват с еднакво темпо, поради което данните от прегледите с ехограф са много точни. След 13-ата г.с. точността се запазва още около седмица, но след 24-ата г.с. може да има изместване с две седмици, тъй като ехографистът не може да знае дали бебето е голямо, средно или малко.
Все пак резултатите от ултразвуковия преглед се влияят от различни фактори. Образът на плода при по-пълни бременни не е съвсем ясен, тъй като звуковите вълни преминават през по-дебел слой тъкани. Ако апаратът не е с висока разделителна способност, ехографистът ще изчисли трудно точния термин.

Опасна грешка
Биляна Жекова – ученичка от С “9 месеца” на училище, споделя горчивия си опит заради недостатъчно квалифицирания лекар, при когото е била на ехографски преглед. Този акушер-гинеколог променял три пъти термина й. Всеки път е връщал с една седмица предполагаемата дата. Раждането при Биляна е започнало, когато се е предполагало, че до термина остават още 10 дни. Тя е била силно изплашена, тъй като се е намирала далеч от болницата и е трябвало да пътува повече от два часа до нея. При постъпването в родилната клиника сърдечните тонове на детето се чували много слабо. За щастие всичко е завършило добре след усилията на добрия екип от професионалисти, но ситуацията е била крайно опасна. Лекарите са установили, че бебето е родено със закъснение от две седмици, а не 10 дни преждевременно, и животът му е бил застрашен, ако раждането не е било извършено в специализирана болница.

Защо е важно
Има много медицински причини, поради които точното определяне на термина е твърде важно. Ако той е грешно изчислен по-рано, може да поискате индукция (предизвикване) на раждането преди 42-рата г.с. Това вероятно ще създаде проблеми, тъй като индукцията преди 41-вата г.с. може да се окаже неефективна поради недоброто разширяване на маточната шийка. В такъв случай вероятно ще се наложи интервенция (форцепс или вакуум-екстракция) или цезарово сечение.
Ако терминът е изчислен погрешно късно, може да има други проблеми. След 42-рата г.с. рисковете за бебето са повече. Тогава перинаталната смъртност се увеличава двукратно, а след 43-ата г.с. тя се утроява. Заплахата често идва и от неправилното функциониране на плацентата.

Какво да правите
Какво трябва да направите, ако смятате, че терминът ви е определен погрешно? Ако ехографският ви преглед е бил през 12-ата г.с., може да приемете, че изчислената тогава дата е вярна.
И все пак, дори да изглежда, че терминът ви е определен 100% точно, за лекарите тази информация е само насочваща. Поради това много клиники променят датата, ако разликата с ехографския резултат е в рамките на няколко дни. Повечето лекари приемат, че раждането става между 37-ата и 42-рата г.с., без да обръщат особено внимание на изчисления термин. Във Франция се съобщава термин в рамките на един месец, което според някои специалисти улеснява живота на бременните и намалява напрежението им. Така че, ако някой ви попита кога ще раждате, усмихнете се и съобщете само месеца. Вашият лекар със сигурност ще одобри това! 

Д-р Георги Янев
акушер-гинеколог

Още в Новини

Историята за Вяра, Надежда и Любов - покровителките на децата

Павославната църква почита днес паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, загинали в страшни мъчения за Христовата вяра през 126-а година по време… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream