27 Сеп 2005

  Тютюнопушенето – рисков фактор за забременяване, бременност и...

  Публикувана в Планиране
  Оценете
  (0 гласа)

  У нас пасивни пушачи са над 1 млн. деца на възраст до 15 години. Около 2/3 от бебетата, децата и учениците живеят в семейна среда на пушачи. Последиците от това са драматични. А всъщност пушенето е единствената предотвратима причина за много беди и нещастия.

  Тютюнопушене и стерилитет.
  Тютюнопушенето увеличава риска от стерилитет при жените и намалява производството на сперматозоиди при мъжете. Смята се, че една от основните причини за многото бездетни семейства у нас е и ранното пропушване при момичетата и при момчетата.
  Доказано е, че 6 месеца до една година преди зачеването, ако се скъса с порока, вероятността за успешно забременяване е по-голяма.

  Пушене и генетични увреждания при децата.
  Тютюнопушенето уврежда генетичния материал и на момичето, и на момчето във фертилна възраст, а това води до дефекти при зародиша. През последните четири години децата, родени с увреждания, са се увеличили с 50%. Една от главните причини за това е тютюнопушенето сред младите мъже и жени в детеродна възраст.
  В името на доброто здраве на бъдещото си дете младите жени трябва да осъзнаят колко важно е да се откажат от някои свои вредни навици. Това е златен период и сериозен мотив за скъсване с тютюневия дим.

  Последици за бебето от пушенето.
  Тютюнопушенето на жената през 9-те месеца води до забавяне на растежа на плода в матката, до преждевременно раждане и до по-ниско тегло на новороденото. Бременните, които пушат, са изложени на риск от различни усложнения при раждането, мъртво раждане и висока честота на детската смъртност. Голям процент от случаите на неизяснено забавяне на психичното развитие при деца на пушачки се свързват с тютюнопушене през бременността. Кадмият, съдържащ се в цигарения дим, блокира действието на един важен елемент – цинка. Ниските нива на този елемент водят до забавено психично развитие на бебето.
  Жените, които скъсат с порока през бременността, мислят отговорно и за своето здраве, и за здравето на бъдещото си дете.
  Добре е бъдещите майки да знаят, че деца, изложени на пасивно пушене, много по-често страдат от кашлица, хрема, простудни заболявания и пневмонии, при тях по-срещани са уврежданията на средното ухо и лигавицата на очите. Развитието на астма при децата и нейното протичане с тежки пристъпи се свързват и с пасивното тютюнопушене. Най-ново проучване сочи, че пушенето през бременността повишава риска от развитие на диабет и затлъстяване при детето в по-късна възраст. Пристрастеността към цигарите на бъдещата майка постоянно и трайно разрушава метаболизма (обмяната на веществата) на зародиша.
  Децата най-много се нуждаят от чист въздух. Пушенето в жилището, в затворено помещение, в автомобила... застрашава сериозно здравето на детето. Това едва ли ви е безразлично, но силният аргумент е, че единствено от вас зависи да не го допускате. Спестете си бъдещите безпокойства и тревоги, докато изборът все още е във ваши ръце. Това е изключително силен мотив да изоставите цигарите навреме и да имате контрол върху собственото си здраве и здравето на вашето скъпо същество.

  Какво съдържа тютюневият дим, който бебетата и децата вдишват?
  Тютюневият дим, който вашето дете вдишва, не се различава съществено по състав от този, което вдишва и пушачът. В дима има над 4000 химични съединения, повечето от които са доказано отровни. Сред тях са никотинът, въглеродният окис, катранът и др. Детето приема тези отровни съставки наравно с пушача до него. Вероятността то да стане активен пушач, когато порасне, е голяма. Не го “зарибявайте”!
  Прието е да се мисли, че тютюневият дим е по-вреден за плода, ако бременната пуши, но не бива да се пренебрегва и пристрастяването към порока и на бъдещия татко. Детската смъртност непосредствено след раждането е по-висока дори когато само бащата е пушил през 9-те месеца.
  Бъдещите майки и бащи могат да получат съдействие и консултации как да се откажат цигарите в кабинета на СРИОКОЗ (тел. 02/832 81 57).

  Още в Видове раждане

  Без болка с хипноза? Защо не?!

  Раждането е единственият начин за започване на живота. Покрай него ни залива бурен океан от емоции и чувства. Те варират от най-чисто умиление до вълнение… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh