26 Окт 2007

  Уж много знаех...

  Публикувана в Планиране
  Оценете
  (0 гласа)

  Нашата читателка Е.Ф., журналистка, описва преживяванията си в родилната зала. Надяваме се, че тя ще отвори очите ви за някои реални факти.

  Мислех, че като журналистка умея задълбочено да вниквам в нещата, които ме интересуват. Когато забременях, като безумна се втурнах да изучавам всичко възможно по темата. Изчетох книгите, които ми попаднаха, разпитвах приятелки с опит, записвах си въпросите, които исках да задам на акушер-гинеколога си, посещавах С “9 месеца” на училище, срещах се с педиатри...
  Когато водите ми изтекоха, се сблъсках с куп изненади. Раждането изобщо не протече така, както очаквах. Чувствах се напълно неподготвена, може да се каже, че бях ошашавена. След разговорите ми с лекари, акушерки и други родилки разбрах, че не съм чак такова изключение. Установих, че почти всяка жена се сблъсква с някакви изненади в родилната зала.

  Какво е терминът?
  Въпреки че лекарите и акушерките непрекъснато подчертават, че терминът е само предполагаем, ние, бременните, твърдо планираме живота си във връзка с тази дата. За съжаление тялото ни не се съобразява с нашите очаквания.
  Моя приятелка ми разказа, че похапвала риба и картофи в деня, когато трябвало да се подложи на рутинен преглед при лекаря си. До термина имало още три седмици. По време на прегледа обаче се установило, че приятелката ми е с прееклампсия и спешно трябва да й се направи секцио. От този момент всичко вече било извън нейния контрол.

  Боли!
  Акушерките, с които разговарях, твърдяха, че почти 100% от жените са едва ли не изненадани от болките по време на раждане. Според тях нещо като инстинкт за самозащита ги кара да мислят, че те ще са между щастливките, за които болките няма да са особен проблем.
  Моят опитен акушер-гинеколог ме предупреди, че най-добре ще се подготвя за раждането, ако съм наясно, че ще ме очакват и болки.

  Може ли процесът да се ускори?
  И бременните, и половинките им са изненадани колко продължително може да е раждането. Често представите им са от филмите, където бебета се раждат за половин час. Най-голямото изпитание, особено при първо раждане, е изтощението. Признавам си, че не бях подготвена за умората, която ме връхлетя. Тя именно пречи и на контролирането на болката. Моят опит показа, че ако тръгнете към раждането отпочинала, а не изморена и изнервена, ще посрещнете по-леко всички предизвикателства.

  Почти като инквизиция…
  Едно от най-шокиращите преживявания в родилната зала за мъжете са стенанията, пъшкането и крясъците, които издава тяхната иначе кротка любима. Татковците са силно разтревожени и бързо започват да дават съвети на екипа как да помага на раждащата. Разказаха ми как, за да успокои такъв мъж, една акушерка го посъветвала да си представи какви звуци би издавал самият той, ако трябва без помощ да влачи пиано през голям хол. Този пример поукротил мъжа и той престанал да нажежава обстановката. Така и нежната му половинка могла да си отдъхне и да не се притеснява от реакциите на придружителя си.

  Смалява ли се бебето?
  През бременността повечето жени се подлагат на многобройни ехографски прегледи. Измерванията, които се правят при тези прегледи, създават определени представи у бъдещите родители и за размерите на очакваното бебе. Те обаче често се опровергават при появата му на бял свят. Добре е да сте подготвена, че ултразвуковите прегледи дават достоверна информация за пола на детето, но по отношение на размерите най-вероятно ще има изненади – може да посрещнете нежно миньонче или атлетичен здравеняк.

  Ако се изпуснете…
  Обикновено невръстното момиче се срамува да показва тялото си, докато след деветмесечни прегледи при различни специалисти бременната губи задръжките си с изключение на една. За раждащите сред най-шокиращите изненади е, че в присъствието на партньора и на медицинския екип понякога се стига до изпускане по голяма нужда. Ако се опитвате да го спрете, само ще попречите на родилния процес. Затова се успокойте и оставете нещата да следват своя ход – в края на краищата природата си е природа.

  Таткото също плачел...
  Според специалистите средностатистическият баща не е подготвен за любовта, която ще изпитва към детето си. Той е наясно, че се очаква бебе, но то е абстрактно за него, тъй като не го е носил в продължение на девет месеца. В родилната зала често мъже, които преди това са били самоуверени и хладнокръвни, щом зърнат бебето, започват да хлипат.

  Къде е любовта?
  Във филмовите кадри раждането протича бързо и е последвано от умилителна картина на блажено кърмене и нежна любов между майката и бебето. Често животът поднася друг сценарий. Понякога усложнения при майката или при бебето налагат те да са разделени за известно време. Майката може да е и твърде изтощена, за да се зарадва на детето. Моята акушерка ме беше предупредила, че с таткото автоматично ще изпитаме желание да се грижим за бебето, но любовта към него нямало да дойде мигновено, тя била процес. Затова не се тревожете, ако това чувство не ви обхване в първия момент, връзката ви с детето ще става все по-топла с течение на времето...

  Още в Из дневника на мама

  Хващайте ножицата – как да подстрижете за първи път детето

  Дълго време отрочето няма почти никаква коса и изведнъж избуява цяла купчина. Как да направите първата прическа на детето – вижте съветите на детска фризьорка.… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh