30 Ное 2015

В главната роля – овулацията

Публикувана в Планиране
Оценете
(0 гласа)
Тeкст: Мира Башева, лекар специализант и докторант към Катедрата по акушерство и гинекология при СБАЛАГ „Майчин дом”, тел. 0898 213 275
 
Повечето жени изготвят стратегия за забременяване, а в центъра й лежи овулацията. Календарът на плодовитите дни се следи всеки месец, стриктно се отбелязват началото и краят на менструацията, но понякога ситуацията поднася изненади. Д-р Мира Башева ни запозна с основните детайли, свързани с овулацията, без която зачеване не може да се осъществи.
 
Какво е овулация?
Обичайно при всяка полово зряла жена е налице физиологично периодично кървене – менструация. За нормален менструален цикъл се приема интервалът между две нормални менструални кръвотечения – от 21 до 35 дни. Кръвотечението продължава около 5 дни. Цикличните промени в женския организъм са под влиянието на сложна регулаторна система – хипоталамо-хипофизарно-яйчниковата ос. Благодарение на хормоните, секретирани от тази система, ежемесечно настъпват следните промени: растеж на фоликули, промяна в ендометриума (маточната лигавица). Овулацията е периодът от менструалния цикъл, в който граафовият фоликул (с най-големи размери) се е пукнал. Този процес настъпва под въздействието на преовулаторния пик на естрогените, което от своя страна води до стимулация в синтеза на GnRH (от хипоталамуса), FSH и LH пик (от хипофизата). След пукването на фоликула и яйцеклетката в него (овулацията настъпва в средата на месечния цикъл, около 14-ия ден), преди всичко под влияние на LH хормона, в този фоликул започва производство на прогестерон и естроген. Този фоликул се превръща в жълто тяло (натрупан пигмент в клетките). Едновременно ендометриумът се променя така, че при евентуално забременяване да бъде годен да приеме оплодената яйцеклетка – жълто тяло на бременността. Ако не настъпи оплождане за период от 14 дни, той претърпява обратно развитие – кървящо жълто тяло, с което намалява производството на естрогени и прогестерони и това до води менструалното кръвотечение.
 
Количество и цвят на менструацията, поликистозен синдром
Няма особено значение какви са количеството, цветът и консистенцията на менструалното кръвотечение. Разбира се, в някои случаи, когато жената забележи, че има промяна в тези параметри, е удачно да потърси специалист. Относно поликистозния синдром смея да твърдя, че това е едно заболяване на женския организъм, при което са примесени различни нарушения в ендокринната функция на различни жлезни структури и произвежданите от тях хормони.
 
Всеки месец ли има овулация?
Овулация може и да не настъпи поради много разнообразни причини. Най-често ежемесечно при полово зряла жена съзрява и достига до овулация един фоликул с намиращата се в него яйцеклетка. В момента на раждането броят на яйцеклетките е 2–3 милиона, а през периода на детството те намаляват до 300 000. От тях само 400 достигат до зряла яйцеклетка, годна за оплождане. Интересен е фактът, че на мястото на пукнатия фоликул при ненастъпване на оплождане се образува „белег”, който показва, че този фоликул е завършил своята функция и при следващия менструален цикъл той се заменя от друг (от тези 400 фоликула). Това е причината за започващо отпадане на функцията на яйчниците и намаляване резерва им с годините.
 
Методи за проследяване на овулацията и дейността на яйчниците
Измерване на базалната температура. Най-достъпният и безвреден метод. За предпочитане е измерването да е ректално (по-рядко вагинално), да е сутрин, преди ставане от леглото, след 6 часа сън. При овулаторен цикъл кривата на базалната температура (БТ) е от 2 фази – бифазна, като във втората фаза на цикъла (от момента на овулацията до следващото менструално кръвотечение) БТ се покачва с 0,4–0,8 градуса за 11 или повече дни. Когато няма овулация, няма покачване на температурата – кривата е монофазна. Покачването се дължи на усиленото производство на прогестерон веднага след овулацията и влиянието му върху терморегулаторния център.
Хормонални изследвания. FSH (фоликулостимулиращ хормон), LH (лутеинизиращ хормон) пролактин и Е2 (естрадиол) се изследват между 1-вия и 5-ия ден от менструалния цикъл. Прогестеронът се изследва между 21-вия и 24-ия ден. Нивото му потвърждава или отхвърля настъпила овулация.
Фоликулометрия. Представлява ултразвуково проследяване на фоликулите. При 28-дневен менструален цикъл жената се наблюдава на 10-ия, 12-ия и 14-ия ден. За този период в яйчника започва да расте фоликул, който достига размер 18–24 мм (предовулаторен).
Промени в цервикалната слуз. Цервикалната слуз се променя в различните фази на менструалния цикъл. Тя е гъста и жилава в дните след и преди менструалното кръвотечение. Под действие на естрогените в средата на цикъла (овулацията) тя става обилна, разтеглива и бистра. Едновременно се наблюдават и промени в ендометриума (дебела лигавица в средата на цикъла), както и наличие на течност зад матката.
 
Причини за липса на овулация
Причините могат да бъдат много разнообразни. Важното е, че независимо от причината, довела до липса на овулация, жената трябва да потърси специалист, ако има желание за забременяване.
 
Физически признаци на овулация
Промяната в цервикалната слуз. Голяма част от жените усещат настъпването на овулация с лека болка и дискомфорт в областта на единия яйчник или ниско долу в корема. Този признак всъщност е пукването на фоликула и изливането на течността от него в малкия таз. Оттам се предизвиква дразнене на перитонеума с последващо чувство на болка.
 
Няма овулация?
Първо трябва да се определи защо няма овулация. При редовни менструални цикли без наличие на овулация е налице „псевдоменструация”. Прилагат се различни медикаменти за стимулация на овулацията. Най-използван е Кломифен цитрат (антиестроген) от третия до седмия ден на менструалния цикъл. След спирането му се стимулира преовулаторният пик на естрогена, вследствие на което настъпва овулация. Едновременно с това се извършват ултразвукови изследвания. След като е постигнат овулаторен менструален цикъл, желателно е през това време да се правят опити за забременяване. При неуспех може да се пристъпи и към други медикаменти за стимулация на овулацията.
 
Стимулация без отговор
При липса на отговор от страна на яйчниците трябва да се пристъпи към асистирана репродукция. През последните години са проведени много изследвания за продуктивността и ползата от инсеминация. Инсеминацията представлява метод, чрез който обработена семенна течност от мъжа се въвежда през влагалището по време на овулацията на жената (предизвикана или спонтанна). Успеваемостта обаче е твърде ниска. Инвитро процедурата е най-благонадеждният метод за постигане на желана бременност.
 
 
 
 
 
 
 
 

Още в Бебе

Мама и бебе танцуват

Периодът след раждането на бебето е изключително деликатен и специален както за физическото състояние на майката и на детето, така и за психическото. Важно е… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream