04 Фев 2019

За здравето с любов от СБАЛ Свети Лазар

Публикувана в Планиране
Оценете
(1 глас)

Оценка на фертилитета: Като един от бащите на инвитро оплождането у нас, от 1998 г. д-р Лачев е главен асистент в Майчин дом. Там заедно с доц. Щерев ръководи курса за нови репродуктивни техники – АРТ. С негово участие е постигнат успех при стотици семейства с репродуктивни проблеми. Той е обучавал много от сегашните ръководители на лаборатории за инвитро оплождане. Д-р Лачев има специализации в чужбина по ендокринна гинекология, стерилитет и IVF, както и проведени курсове по ехографска диагностика, колпоскопия, ендоскопска хирургия и др. От 2006 г. е консултант по ендокринна гинекология и стерилитет в СБАЛ „Свети Лазар". Под негово ръководство лабораторията за инвитро оплождане в болницата се развива като една от най-модерните и с висока успеваемост лаборатории в страната. Д-р Лачев е член и основател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, както и на международната – ESHRE.

При мъжете

В съвременния динамичен живот срещите между мъжа и жената стават все по-инцидентни. Все по-късно модерната жена взема решение да стане майка. Този факт е в пряка негативна връзка с шанса й да забременее спонтанно и независимо от промените в нагласите на обществото, биологичните закони остават същите. Обикновено съветваме двойките, които водят редовен полов живот и не са успели да заченат в рамките на 6 месеца, да се обърнат към репродуктивен специалист. Това особено важи за жените над 35 години, които не са забременявали до този момент. Начинът на живот, свързан със стрес, нерационалното хранене, както и липсата на спортни навици се отразяват в много по-голяма степен на препродуктивната функция при мъжете. В последните години мъжкият фактор става все по-значим в случаите на репродуктивни проблеми. За да се установят евентуални отколонения, е необходимо да се извършат определени изследвания. При мъжа се прави спермограма, която може да бъде обикновена или разширена. При обикновената ние определяме броя на сперматозоидите и тяхната подвижност, при разширената извършваме морфологични изследвания (по т.нар. критерии на Крюгер), както и някои допълнителни изследвания, например 24-часова преживяемост на сперматозоидите, ДНК фрагментация за оплодителната им способност, swim-up обработка, имунологични тестове и други. По този начин много точно можем да преценим дали причината е в мъжа.

При жените

Определянето на фертилитета при жената включва хормонални, ултразвукови и инструментални изследвания, затова отнема повече време и е по-трудоемко. Първичният преглед при жената включва вземане на кръв за базални хормонални изследвания, като фоликулостимулиращият хормон и антимюлеровият хормон са определящи в тази насока. Техните абнормни стойности говорят за изчерпване на яйчниковия резерв. Това изследване трябва да се съчетае с ултразвукова фоликулометрия, при която установяваме броя и вида на антралните фоликули в яйчниците. Нормално в двата яйчника следва да се визуализират по 7–9 такива фоликула. Ултразвуковата фоликулометрия дава възможност да проследим наличието на овулация при жената, както и характерните промени в ендометриума. При жени с анамнеза за предшестващи аборти или възпалителни процеси в малкия таз се налага извършване на изследвания за определяне проходимостта на маточните тръби (сонохистеросалпингография, хистеросалпингография, лапароскопия). Когато установим, че всички описани изследвания са без отклонения, търсим причината в имунологичния статус при жената и мъжа (спермоантитела, спермоантитела към зона пелуцида, NK клетки, IgA, IgM, IgG и др.). Точно поставената диагноза дава възможност за адекватно лечение. АРТ (асистирани репродуктивни технологии), които успешно се прилагат близо 30 години в нашата страна в повече от 40 лаборатории, допринасят изключително много за решаването на репродуктивните проблеми при по-тежките случаи, както и при по-възрастните двойки.

Инсулиновата резистентност е едно от отклоненията в организма на жената, тясно свързани с намаления шанс за забременяване. При нея липсва ответна реакция в клетките на организма спрямо нормално отделяния инсулин от бета-клетките на панкреаса. Това води до повишаване на нивата му, а след това до изчерпване на възможностите на клетките на панкреаса да отделят инсулин. Често инсулиновата резистентност се свързва с така наречената микрополикистоза на яйчниците, като и в двата случая в организма на жената се повишават нивата на отделените андрогени (андростендион, тестостерон и др.) Променя се ендокринната функция на яйчниците и много често тези жени са ановулаторни, което е причина и за стерилитета при тях. Обикновено това са жени са с наднормено тегло и изразена в различна степен андрогенизация на фенотипните белези (повишено окосмяване, акне, алопеция и т.н). Лечението е комплексно – освен медикаментозното за постигането на овулация от голяма важност са правилният диетичен режим, процедурите за отслабване и физическата активност.

 На снимката: Д-р Лачев и Светла Клисурска, главен ембриолог, с близначките Мия и Ния

                                                      

Още в Традиции и обичаи

Имената на зимата

Казват, че бебетата, родени през зимата, били по-издръжливи, по-спокойни и по-здрави. Може би затова и имената им подсказват времето на раждане. Твърде рядко срещано е… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream