09 Фев 2018

Полът на бебето

Оценете
(2 гласа)

Наскоро попитах един мъж от Кашмир, баща на 2 момчета, от значение ли е за него полът на децата. Въпросът ми беше провокиран от разпространената практика в някои части на Индия жените да бъдат принуждавани да правят аборт, ако бебето е момиче. Официално на лекарите е забранено да съобщават пола на детето, но традицията все още е много силна и всеки месец се правят десетки хиляди нелегални аборти. Мъжът отговори, че децата са дар от Бог и всичко друго е без значение.

Отдъхнах си от този отговор, след като всеки ден откривах ужасяваща информация в индийските вестници какво се случва с бебетата момичета в някои щати, както и с техните майки. Дори се почувствах горда от това, че живея в демократично общество, в което не убиваме женските ембриони и не причиняваме тежки психични травми на жените, ако са направили „грешката” да заченат дете от „неправилния” пол. След това обаче се замислих, че нещата изглеждат толкова прости само на повърхността. Индия е огромна и човек може да срещне много крайности в рамките на самата страна, но независимо от скромните си размери България също има много лица. Въпреки че в големите български градове нещата са различни, в по-малките населени места и общности все още битуват патриархални вярвания, според които жената е „вторият” пол. Представите за „силния” и „слабия” пол продължават да са част от начина ни на мислене и независимо дали си даваме сметка за това, те оказват голямо влияние върху предпочитанията на родителите за пола на детето.

Половите стереотипи

Напишете в гугъл „момче или момиче” и ще получите над един милиард и двеста хиляди доказателства, че полът има значение. В зависимост от възпитанието и средата, в която сме отраснали, всеки от нас има определени стереотипи, формиращи начина, по който възприема реалността. Този феномен е особено видим по отношение на половите стереотипи. Те определят събирателния образ, който имаме за мъжете и жените, и съответно предпочитанието за пола на детето. Ако човек си даде сметка за собствените си полови стереотипи, ще бъде по-осъзнат родител, тъй като децата са като огледало, в което виждаме отразени нашите вярвания и модели. От една страна, половите стереотипи помагат за социализацията и адаптацията на детето спрямо обществените норми. От друга – ако средата е силно нетолерантна към поведение, излизащо извън рамките на стереотипа, това може да доведе до травмиращи преживявания. През последните десетилетия има осезаеми промени в очакванията към мъжете и жените относно разпределението на ролите в семейството и отглеждането на децата, като тези роли стават все по-гъвкави.

По свой образ и подобие

Много често, когато попитате бременна жена дали предпочита момче или момиче, отговорът е „няма значение, важното е да е живо и здраво”. Много често след това жената може да добави „но бих се радвала, ако е момиченце/момченце”. Няма нищо лошо да имате предпочитание за пола на вашето бебе, но ако това предпочитание е особено силно в полза на един от двата пола, добре е да се опитате да разберете защо. Ако искате да имате смело, активно и целеустремено дете, което да постигне много в живота си, но задължително си го представяте в панталони, вместо в рокля, то вероятно смятате, че това са качества, присъщи предимно на мъжете. Това, от една страна, може да е свързано с половите стереотипи, а от друга – с вашата собствена неудовлетвореност или ниска самооценка. Всеки родител в една или друга степен проектира своите нереализирани желания и мечти върху детето си, за което е добре да си даваме сметка, защото колкото по-неосъзнат е човек, толкова по-силно и сляпо се стреми да наложи своята гледна точка, което неизменно води до конфликти и проблеми. Когато детето е малко, то до голяма степен ще ви се подчинява изцяло, защото вие сте авторитетът с главно „А”,  но колкото по-голямо става, толкова по-силна съпротива ще срещате.

Всеки човек вярва, че ще обича безрезервно децата си, когато те се появят. Представете си обаче следното: имате здраво и умно момченце, което е чувствително, наблюдателно, по-тихо и не толкова физически активно, колкото са другите момчета. Много вероятно е да се запитате дали то има някакъв проблем и да се опитвате да развивате в него мъжките качества, които допускате, че му липсват. Това може да бъде особено голямо предизвикателство за баща, който не счита себе си за достатъчно мъжествен. Ако мъжът не осъзнава собственото си чувство за малоценност, той може да го проектира сляпо върху детето си и да бъде толкова несправедлив и тормозещ, колкото по-силно и неосъзнато е това чувство. Жената също би могла да стане прекалено амбициозна в неосъзнатото си желание да „ремонтира” детето, все едно то е счупена играчка, на която трябва да се заменят частите. Ако детето е от същия пол като родителя, много вероятно е той да проектира още повече от неосъществените си стремежи и вътрешните си конфликти върху него.

Може би си мислите, че това не важи за вас, защото детето все още е в корема ви, но голяма част от хората започват да моделират образа на детето си дълго време, преди то да се появи, особено жените. Има един основен начин да се справите с това и той е да осъзнавате какво се случва във вас самите по отношение на чувства, мисли и вярвания.

Разбира се, предпочитанието за пола на детето е свързано не само с подсъзнателното желание да разрешим вътрешните си конфликти. Склонността на човек да търси и харесва подобното и идентичното е естествена. Често мъжете искат момченца, а жените – момиченца. Или пък обратното. Родителите забравят, че в крайна сметка полът на детето е важен най-вече за самото него, защото той безспорно ще определи живота му. Биологичният пол е нещо, върху което обаче родителите нямат влияние. Затова, мили родители, приемете с благодарност новината за пола на вашето дете и съсредоточете енергията си върху това, което е във възможностите ви – да създадете подходяща емоционална, интелектуална и духовна среда, в която вашето момиченце или момченце да се чувства прието и обичано.

Още в Новини

Лекари спасиха бебе на родилка в кома

Благодаря на екипа на ЦСМП, който се обади предварително да предупреди за сериозното състояние и ние бяхме напълно подготвени за идването на пациентката, разказва д-р… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream