30 Мар 2009

Помага ли училището за бъдещи майки?

Публикувана в Бременност
Оценете
(0 гласа)

Училището за бъдещи родители или курсът за подготовка за раждането принадлежи към бременността както корема. Или може би не? Анкети, проведени в Германия, показват, че днес само около половината от бременните жени посещават класически курс. Текстът, който ви предлагаме, запознава с опита на тази страна да образова бъдещите майки.
Да сте бременна и да не сте посещавали курс за подготовка за раждане, е все едно
да се осмелите
да скочите без парашут
Така поне се смяташе допреди няколко години. Класическият курс просто имаше своето неоспоримо място – с упражнения за развиване на усета за отделните части на тялото, масажи и информация за всичко, отнасящо се до бременността, раждането, кърменето и грижите за бебето.
Само че вероятно жените все по-малко са убедени, че се нуждаят от това. Едва около 65% от всички бременни посещават такива курсове. Причините са очевидни – бъдещите майки изцяло са в плен на Интернет и са дискутирали интересуващите ги въпроси доста преди да узнаят, че тестът им е положителен.
Много жени нямат време или желание да се включат в групи за обучение. Освен това днешните бременни, които най-често са в началото на 30-те си години, имат по-различно самочувствие от 20-годишните. Акушерките, които искат да ги научат как да дишат или да напъват, често са им досадни.
Дали не се приближава краят на традиционната подготовка за раждането? Теа Фогел, която подготвя бременни в рамките на Дружеството за подготовка за раждане, семейно образование и женско здраве, се надява
това да не е вярно
Тя смята, че не е достатъчно жените да са само информирани. Нужно е да преодолеят страховете си, да  променят възгледите си и да анализират информацията, която имат, а това може да се постигне само с личен разговор. За тази цел през 40-те години в Германия гинекологът д-р Грантли Дик-Рид създава подготовката за раждане. Той установява, че преди всичко по време на процеса
най-силни болки изпитват най-уплашените жени
Страхът най-често възниква поради незнание или погрешна информация. Затова д-р Дик-Рид се посвещава на интензивното и всеобхватно просвещаване на бременните.
Много специалисти признават, че и най-добрият курс не може да изясни всичко, което очаква бъдещата майка по време на раждането, тъй като всяко раждане е различно.
Тогава как може жените да се подготвят ефективно? Според Теа Фогел много зависи от това кой провежда курса. Най-добре е лекторите да са специално обучени за целта специалисти, които имат педагогически умения. Който пък не иска да посещава класически курс, може да се възползва от многото разнообразни предложения – йога, двигателни упражнения от традиционната китайска медицина, гимнастика във вода, автогенна тренировка, акупунктура след 36-ата г.с. Всички тези методи предлагат на бременните лесни упражнения за цялото тяло, респ. психично отпускане и дихателна гимнастика. Те могат да допринесат за по-безболезнено раждане.
Какво обаче става след раждането? Всички говорят за подготовката, а след появата на бебето
почти всяка майка
изпада в по-голям или по-малък стрес
– нормално ли е бебето да плаче толкова много? Само аз ли имам проблеми с храненето му? Такива въпроси си задава почти всяка майка и научава отговорите евентуално от друга позната майка.
Все пак съществуват програми за обучение на бъдещи родители, които имат различни наименования. В курсове се дискутират проблемите на майките и новите потребности на всекидневието, предлага се информация за съня, кърменето, захранването и развитието на детето.
От средата на 90-те години Дружеството за подготовка за раждане предлага семейни курсове, в които основно място е отредено на бебето
С помощта на игри и наблюдение родителите се учат да разпознават сигналите на децата си и да се подготвят по-добре за различните периоди в развитието им.
Значи ли това, че семейното обучение става по-важно от подготовката за раждане? В Мюнхен съществува програма, която предлага и двете неща. Тя е разработена от детския психиатър д-р Карл-Хайнц Бриш. Още преди раждането бъдещите родители се подготвят в малки групи за живота с бебето – как да създават добра връзка с него, как да разбират сигналите му, как да се справят със собствените си страхове и с проблемите с възпитанието – всичко това се изучава още през бременността. През първата година след раждането се изясняват сложните въпроси, свързани със съня и игрите или с пристъпите на гняв при децата.
Подобни програми не заместват класическите курсове за подготовка за раждането. Те по-скоро са важно допълнение, защото наред с информацията за раждането, повиването и кърменето, решаваща роля за физическото, емоционалното и социалното развитие на детето има познаването на връзката родители–дете.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова

Още в Възпитание на детето

Игри по коремче

Поставянето на бебето по корем ще ви даде възможност да общувате и да играете с него по специален начин. Тази позиция намалява опасността главата да… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream