09 Юли 2019

  Повръщане през ранната бременност. Защо при едни бременни се среща, а при други – не

  Публикувана в Бременност
  Оценете
  (1 глас)

  По традиция в старите медицински учебници тези усложнения са означавани като ранни токсикози на бременността. Смятало се е, че са причиняват от конкретен токсин, но истината е, че до днес такъв не е открит. Проучвана е ролята на хормона на бременността (човешкия хорионгонадотропин) като евентуална причина, но досега няма еднозначни доказателства. Фактите говорят, че при бременни с близнаци нивата на този хормон понякога може дори да са по-ниски, което не обяснява сутрешните повръщания. Поначало мускулатурата на стомаха през бременността се релаксира и това може да е причина за повръщанията. Макар и наричани сутрешни, при много бременни тези оплаквания се срещат през целия ден или са по-изразени привечер. От друга страна, жени с лабилна психика може да повръщат дори по-тежко, а това насочва вниманието и към някои психологични фактори. Нещо повече, изтъква се, че по-често повръщат извънбрачните бременни, което пък може да се обясни с негативното отношение към бременността на тези жени (по-често момичета).

  Като цяло гаденето и повръщането не се отразяват на общото психично и физическо състояние на бременните, но определено са неприятни. В медицинската практика се срещат, макар и рядко, абнормни състояния, налагащи по-сериозно лечение. Едно от тях е т.нар. hyperemesis gravidarum или абнормно повръщане, свързано с нарушения на метаболизма, ацидоза и тежко обезводняване. Тези жени повръщат често (10–20 пъти на ден), загубват апетит, отслабват, езикът им е сух. Нарушен е електролитният баланс, в резултат на което може да настъпят редица усложнения. Възможно е да се развие дори чернодробно увреждане. Лечението е комплексно, като голяма помощ оказват добрата семейна среда, спокойствието, по-честите разходки, стоенето далеч от кухнята и други източници на битови миризми. Разбира се, тези жени задължително трябва да се обърнат към специалист, който да назначи терапия против обезводняването и неговите последствия. В редки случаи – при тежка психична и органна симптоматика и опасност за майката, може да се наложи прекъсване на бременността – терапевтичен аборт.

  Друго известно в медицината състояние е т.нар. птиализъм или повишено слюноотделяне. Лечението е насочено към подобряване на устната хигиена и психологична помощ.

  За страничните наблюдатели сутрешното гадене може да изглежда като незначително оплакване, но за бременните то може да се превърне в голямо неудобство, което влияе отрицателно на ежедневната им дейност и на качеството на живота им.

  Д-р Радослав Русинов, анестезиолог

  Още в В помощ на мама

  Важни умения

  Перфектно за връзката ви Движението и докосването са жизненоважни за развитието на новороденото. Освен това носенето на бебето укрепва връзката помежду ви, помага му да… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh