30 Юли 2018

Пред- и следродилна депресия

Публикувана в Бременност
Оценете
(0 гласа)

Сигурно не една бременна жена е чувала от своята майка, баба или свекърва, че по тяхно време такова нещо като пред- или следродилна депресия не е имало и че това са измислици на модерните времена. Вярно е, че съвременният човек изглежда много по-невротичен и объркан в сравнение с предишните поколения, но това може би е цената, която плащаме, за да имаме неограничения достъп до информация и свободата да говорим за нещата открито, с които нашите родители и прародители не са разполагали. Убедена съм, че макар и в различен контекст, нашите майки и баби също са преживявали черната сянка на депресията по време на бременността си, но просто не се е говорело за това, защото говоренето за чувства и емоционални проблеми не е било добра инвестиция на време и енергия според ценностите на онези времена.

Колкото и да е изненадващо, предродилната депресия е била дълго време тема табу не само по нашите географски ширини, но и на запад от нас. Доскоро лекарите са смятали, че повишените нива на хормоните по време на бременността предпазват жената от депресия и едва след време са установили, че всъщност е точно обратното. Едва през последните 20–30 години започва да се признава страданието, през което минава една не малка част от бременните жени, докато преди това се е смятало, че става дума за „настроения”. Представям си как се е чувствала една жена във време, когато бременните не са имали „официално разрешение” да се чувстват потиснати, тревожни, объркани, уплашени и т.н. Липсата на социално приемане и разбиране на страданието е фактор, който може да влоши значително едно подобно състояние.

Какви са симптомите

Основните сиптоми на депресията са потиснато настроение, загуба на интерес и способност да се изживява удоволствие и радост, повишена уморяемост и ниска активност. Допълнителните симптоми включват трудности в концентрацията, нарушения в апетита, нарушения в съня, понижена самооценка и увереност, засилено чувство на вина, песимистични мисли, а също суицидни мисли и намерения.

Според статистиката една на всеки десет жени страда от пренатална депресия. Не случайно по-горе изброих всички основни и допълнителни симптоми – както при всяко друго заболяване, за да се постави диагноза, е необходимо да има комбинация от няколко симптома с достатъчно силно проявление и по-продължителен период на изява. Тоест, ако от време на време се чувствате потисната, тъжна, спи ви се или ви се яде повече от обичайното, ако се тревожите дали всичко ще е наред с бебето ви, не бързайте сами да си поставяте диагноза. Промяната в хормоналните нива предизвиква състояния, които изглеждат депресивни, но всъщност са напълно нормални за бременността. Според Международната квалификация на болестите трябва да имате минимум два от основните и два от допълнителните симптоми с продължителност най-малко две седмици, за да може да ви се постави диагноза „депресия”, като освен броят и продължителността на симптомите се взема предвид и тяхната интензивност. Ако обаче имате тези симптоми, не отлагайте и потърсете помощ, за да не се влоши състоянието ви. Един сериозен депресивен епизод може да предизвика и предсрочно раждане.

На гости на Нейно Мрачно Височество

Ако неканената гостенка почука на вратата ви, имате две възможности – да се преструвате, че нея я няма, или да приемете факта, че тя се е появила в живота ви. В първия случай може да спечелите време, в което да се чувствате измамно защитени, но това ви поведение няма да реши проблема, а най-вероятно ще „ядоса” още повече Нейно Мрачно Височество. Във втория случай може да я поканите да влезе в дома ви, защото така или иначе тя е на прага ви. Противно на страха, който повечето хора преживяват, че по този начин признават съществуването и силата на болестта, приемането на депресията всъщност е единственият път към справянето с нея. Това важи не само за болестта, но и за всяко негативно чувство, което преживяваме – ако не му отдадем дължимото уважение и не признаем неговото съществуване, то ще се връща отново и отново като призрак, който не може да намери покой.

Слабостта е сила

Един мъж може и да приеме факта, че партньорката му е депресивна по време на бременността, но много трудно би признал, че той самият има подобни преживявания. Според стереотипа за мъжественост „истинският” мъж трябва да може да се справя с всичко и особено със собствените си емоции, като под справяне обикновено се разбира потискане и отхвърляне на появилите се негативни преживявания. Тези преживявания се приемат за загуба на контрол, т.е. вид провал, което е едно от най-непосилните усещания в света на мъжете. Истината обаче е, че бременността и появата на детето са голямо предизвикателство и за двамата партньори, което им дава „емоционалното” право да бъдат уплашени и тревожни. Бъдещите татковци имат своите собствени притеснения, свързани с големите промени, които ги очакват, както и с рязкото увеличаване на отговорностите и задълженията. Най-добрият вариант е между двамата да има достатъчно доверие, за да могат да споделят своите страхове и тревоги, когато се появят. Това намалява напрежението и създава среда, в която всеки да бъде себе си, без да слага маски и да се преструва на силен в моментите, в които се чувства слаб. Признаването на слабостта изисква доста сила, а също и увереност, че можеш да се справиш.

Урокът от депресията

Зад всяко предизвикателство, с което се сблъскваме, стои поне по един урок, който имаме шанс да научим. Урокът от депресията е, че животът е шарен и в него има и бяло, и черно, и радост, и тъга. Смелостта ви да се изправяте пред появилите се емоционални проблеми, вместо да заравяте като щраус глава в пясъка, ще помогне не само на вас, но и на бъдещето ви дете да се справя по адекватен начин с предизвикателствата в живота. От голяма помощ в подобна ситуация може да бъде искреното споделяне с най-близките – партньор, роднини, приятели.

Още в Бебе

Д-р Зорка Угринова: Различните деца имат различни слаби места

Текст: Признателни сме на д-р Зорка Угринова (обща медицина, хомеопатия, тел. 0887 253 389), която ни отдели от своето ценно време, за да сподели полезна за… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream