06 Юли 2018

Прееклампсия и HELLP синдром

Публикувана в Бременност
Оценете
(0 гласа)

Текст: доц. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ „Майчин дом”. Председател е на Фондация „Електронно здравеопазване България” до 2013 г., както и член на Европейската асоциация по телемедицина и електронно здравеопазване в Брюксел. Специализирал е в големи медицински центрове в Германия, Израел, Франция, Италия, Турция, Словения и САЩ. В своята професионална кариера е бил началник-отделение и изпълнителен директор на няколко големи болници в София.

viber image6

Бременността на една жена се проследява от специалисти и не е нужно всяка бъдеща майка да има медицинско образование, което доста често се проявява в „синдрома на онлайн форумите”. Има състояния обаче, за които голяма част от родилките не са чували и не знаят какви са симптомите им, което понякога води до фатален изход. Прееклампсията и HELLP синдромът са едни от най-сериозните усложнения, които могат да настъпят по време на бременността, и то без очевидна причина. За съжаление, понякога те се развиват много бързо и трудно се откриват дори от лекарите.

Какво е прееклампсията?

 • Прееклампсията е едно най-тежките усложнения, което може да настъпи по време на бременността на една жена. То представлява повишаване на артериалното налягане, придружено с поява на белтък в урината и отоци по крайниците. Най-често прееклампсията се проявява след 20-ата гестационна седмица или през втората половина на бременността.
 • Причините за появата на това заболяване не са известни. В повечето случаи се наблюдават умерени форми на прееклампсия и рядко се стига до сериозни усложнения. Засегнатите от този тип усложнение са между 2 и 8 на 100 бременни, като 1 на 200 жени развива тежка форма на прееклампсия.
 • Лекуването на този тип усложнение е много важно, тъй като ненавременното му овладяване води след себе си до редица тежки последици. Нелекуваната прееклампсия е възможно да засегне всички органи и системи на бременната, да увреди плода и да доведе до животозастрашаващо състояние както на майката, така и на детето.
 • Прееклампсията засяга артериите, които носят кръв към плацентата. Ограничаването на кръвотока забавя растежа и развитието на плода и повишава риска от преждевременно раждане и смърт на плода. Тежката прееклампсия може да предизвика отлепване на плацентата, което да увреди плода и да доведе до неговата смърт. Това е много опасно и за бременната, тъй като е свързано с обилно кървене от матката, което може да увреди сериозно организма на жената.
 • Прееклампсията е резултат от абнормна плацентарна функция. По време на нормална бременност всички газове, хранителни вещества, разтвори и обмен на вода се доставят безпроблемно от бременната до плода чрез плацентата. При жените с прееклампсия плацентата има промяна в тъканите, която пречи на обмяната на веществата.
 • Вследствие на прееклампсията се стига до състояние, при което тъканите не се окисляват правилно поради намален приток на кислород. Повишава се и нивото на свободните радикали в организма и настъпва освобождаване на антиангиогенни протеини, придружени с възпалителни медиатори в плазмата на майката.
 • В резултат на настъпването на тези процеси в организма на бременната се нарушава балансът между съдоразширяващите и съдосвиващите субстанции, което води до хипертония и други симптоми и усложнения, свързани с прееклампсията.

Рискови групи

Най-застрашени от проявата на прееклампсия са жените с първа бременност, бременните над 40 год., жените с наднормено тегло. Родилките, които страдат от захарен диабет, лупус или тромбофилия, също попадат в рисковата група. Застрашени от усложнение са жените, които са заченали инвитро, жените с многоплодна бременност, както и онези, при които прееклампсия се е проявила при предишна бременност. Други рискови фактори са фамилна обремененост и интервал между две забременявания над 10 години.

Симптоми на прееклампсия

Симптомите, които се проявяват при тежка форма на прееклампсия, са подуване в областта на ръцете, лицето и краката, силно главоболие, което не се влияе от медикаменти. Възможно е да настъпят нарушения в зрението, рязко покачване на теглото, гадене. Повишаване на артериалното налягане над 160/110 mm Hg също би могло да бъде симптом на тежка прееклампсия.

Как да се предпазим от прееклампсията?

 • При по-леките форми на прееклампсия бременните трябва редовно да проследяват състоянието и растежа на плода. Под наблюдение трябва да е също артериалното налягане и в случаи на повишение на нивата му да се приложи медикаментозно лечение. Бременната трябва да следи и количеството на загубените белтъци и при понижаване на техните нива да се приложат допълнителни вливания.
 • Въпреки че няма известни причини за проявата на прееклампсия, бременните могат да вземат превантивни мерки. В самото начало на бременността жената трябва да се консултира с акушер-гинеколог, за да се определи рискът от прееклампсия. Необходимо е да се има предвид възрастта на майката. Ранната бременност и раждането в по-млада възраст значително намаляват риска от проява на прееклампсия. В случай че майката е била хипертоничка преди бременността, тя трябва да се лекува адекватно. Ако е с наднормено тегло, то трябва да се нормализира преди забременяването. При наличие на диабет да се осигури добър контрол на заболяването отново преди бременността.
 • Бременните, които са развили тежка форма на прееклампсия, се лекуват само в болница, като се провежда стриктно проследяване на състоянието на плода и на жената. Най-доброто лечение в тази ситуация е раждането на детето и плацентата. Допустимо е изчакване само ако състоянието на жената и на плода го позволява. Но дори и при най-малко съмнение за допълнително усложнение се пристъпва към раждане.

HELLP синдром – същност и последствия

Най-опасното усложнение на прееклампсията е HELLP синдромът. За пръв път той е открит като заболяване, което е различно от прееклампсията, през 1982 г. HELLP синдромът се характеризира с висока майчина смъртност – над 25%. При него настъпват увреждания на бъбреците, черния дроб и ендокринната система на родилката. Понякога има проблеми и при плода. Поради рязкото намаляване на нивата на тромбоцитите се стига до кръвоизливи. Това възпрепятства съсирването на кръвта и води до гърчове, които са характерни при развитието на HELLP синдрома. Обикновено в тези случаи резултатът е фатален.

Лечение и превенция на HELLP синдрома

Лечението на HELLP синдрома е изкуствено предизвикване на раждането или спешно цезарово сечение в зависимост от акушерския статус, гестационната възраст на плода и неговото състояние. Спешността зависи от степента на заболяването и зрелостта на плода. Ако гестационната възраст е между 27 и 34 г.с., се прилагат кортикостароиди за профилактика на респираторния дистрес синдром на новороденото. Незабавно се прилага родоразрешение при 34 г.с. и нагоре. При развиване на HELLP синдром бременната трябва да приема кортикостероиди, антихипертензивни средства, магнезиев сулфат, биопродукти. Извършват се преливания на кръв и прясно замразена плазма.

Добрият специалист може да спаси живот

Въпреки че няма установени причини за появата на този тип усложнения, те могат да бъдат овладени и лекувани, ако бъдат диагностицирани навреме. Най-добрата защита от прееклампсия и HELLP синдром е правилното и внимателно проследяване на бременността при най-добрите специалисти.

 

Още в Отслабване

Стриите не изчезват

Възможно ли е след края на бременността стриите напълно да изчезнат? В периода на 9-те месеца стриите се образуват вследствие на скъсване на еластичните влакна… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream