25 Апр 2005

  Борба за глътка живот

  Оценете
  (0 гласа)

  Отивате на гости при приятели, забавлявате се с тяхното сладко кученце и няколко часа по-късно вече сте в болница с тежък астматичен пристъп. Колкото и страшно да звучи, това може да се случи на много хора, предразположени към алергия и астма.
  Ето какво се случва преди 10 години с Мария Стаматова, днес горда бъдеща майка и ученичка в курса за бъдещи родители С “9 месеца” на училище.

  Тя е бременна и страда от астма

  “Непрекъснато търся жени с моя проблем, за да обменяме информация и да споделяме. Оказа се, че в България това заболяване е доста разпространено”, споделя Мария. Като дете тя е здрава, дори вкъщи имат домашни любимци. Майка й е алергична към слънчевите лъчи, но никой в семейството няма астма. Злополучното гостуване при приятели с куче обаче провокира астма. Пристъпът започва със задушаване, недостиг на въздух и кихане. След първите симптоми момичето отива на консултация със специалист. Правят й няколко бързи теста и се оказва, че астмата е на алергична основа. Мария, която досега не е имала никакви здравни проблеми, е алергична към кучета, котки, домашен прах, дори към някои лекарства. “Щом определиха диагнозата, се замислих за бременността. Все още не исках да ставам майка, но знаех, че и този момент ще дойде”, разказва тя. Лекарите й дали инхалатор и състоянието й се стабилизирало. Дълго време нещата били под контрол. Все пак пристъпите се появявали от време на време. Мария изхвърлила от дома си всичко, което може да предизвика астмата. Съпругът й чистел, а за нея останала другата домакинска работа. Преместили дебелите книги от спалнята. “Въпреки че имам астма, не живея в стерилна среда, защото така защитните сили на организма ми съвсем ще залинеят”, обяснява тя.
  В началото на миналата година Мария и съпругът й вече били готови за бебе. Тя решила да се консултира с алерголог, за да може да предпази бебето. Младата жена искала да се убеди, че лекарствата няма да навредят на плода и че всичко ще е наред. Лекарят я посъветвал няколко месеца през пролетта да приложи курс на лечение, който напълно да стабилизира състоянието й.

  Бременността била планирана за лятото – най-благоприятния за астматиците период

  Препоръката на специалиста била през първите 3 месеца Мария да спре лекарствата, така че да няма риск за плода. За съжаление обаче бебетата рядко идват по поръчка. Щъркелът се забавил с няколко месеца и лятото отминало. Едва в края на есента Мария забременяла. Няколко седмици след като разбрала за щастливото събитие, била на гости при приятели, които отглеждали котка. Бъдещата майка получила тежък пристъп и отново се наложило да взема лекарства въпреки състоянието си. Алергологът я уверил, че дозата е минимална и няма да повлияе върху развитието на плода.
  В средата на 6-ия месец пристъпът се повторил. “Започнах да кихам, да се задушавам. Реших, че мога да овладея ситуацията с инхалатора, но взех повече лекарство от необходимото. Получих тремор на ръцете, силно сърцебиене. Уплаших се това да не навреди на плода”, разказва патилата си бъдещата майка. На другия ден отишла в женската консултация и лекарите я уверили, че всичко с малкото човече е наред. “По време на пристъпа бебето беше много неспокойно, непрекъснато риташе, въртеше се в корема. По-късно акушерката ми обясни, че моето притеснение се е предало и на мъничето. Сега продължавам лечението”, споделя бъдещата майка. След множество посещения в различни болници, консултации и изследвания 28-годишната Мария е стигнала до извода, че много по-добре за бебето е да взема лекарства, отколкото да получава тежки астматични пристъпи. “Съветвам всички бъдещи майки, които имат подобно заболяване, да не го оставят неконтролирано. Един пристъп е много по-страшен, отколкото всякакви лекарства, защото недостигът на кислород за бебето може да доведе до редица усложнения
  Лекарите са уверили Мария, че медикаментите от инхалатора не могат да проникнат в кръвта й и чрез плацентата да достигнат до бебето.
  Все още бъдещата майка не е сигурна как ще роди – това ще преценят специалистите след резултатите от последните изследвания. Тя предпочита раждането да е през естествените пътища.
  Никой не може да каже дали бебето ще развие астма, или не. Всичко зависи от това с какво ще се храни, в каква среда ще се отглежда и… от съдбата.

  Мнение на специалиста - Как да се намалят рисковете?

  Добре е наблюдението на бременната, която страда от алергия, да се провежда от акушер-гинеколог и от алерголог. Това помага в максимална степен да се избегнат обострянията на алергичната болест и да се сведат до минимум страничните ефекти от лечението.
  В периода на бременността самолечението дори и на "невинни" страдания като алергичната хрема може да е изключително опасно, най-вече за плода, поради непознаването на страничните ефекти на противоалергичните лекарства и техните взаимодействия.
  При бременната с бронхиална астма е нужно да се поддържа максимално добро дишане, като се използват минимум и най-безвредни за плода медикаменти. При овладяването на тежък астматичен пристъп основните рискове при недобре контролираната астма са нарушаване на снабдяването на плода с кислород и необходимост от използване на агресивна терапия с медикаменти, потенциално увреждащи плода. Ето защо през 9-те месеца превантивното лечение и кърменето са от особено значение.
  Задължително е максимално да се избягва контактът с алергичния дразнител (ако той е установен), да се ограничат възможностите за заболяване от инфекции, особено на дихателната система, и редовно да се следи състоянието на белите дробове. При поленова астма да се спазва домашен режим през цъфтежния период и да се ограничат посещенията на места, където се събират много хора. Контролът на дишането може да се осъществи освен в клинична обстановка и в домашни условия, като ежедневно се ползва апаратче за измерване на върховия експираторен дебит. То има относително ниска цена, но дава достатъчно добра обективна оценка за състоянието на белите дробове.

  Още в Развитие

  Майстори по закаляване

  Когато майсторът на оръжия в Средновековието е искал да създаде най-здравия меч, той задължително е подлагал желязото на неколкократно охлаждане и нажежаване. Този процес е… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh