29 Юни 2009

Фалшива бременност

Оценете
(0 гласа)

Често говорим за това как мислите имат силата да въздействат върху физиката на човека. Познатият феномен  фалшива бременност е ярка проява на сериозната връзка между духа и тялото. Статистиката сочи, че случаите на фалшива бременност, предизвикана от невротично разстройство, действително са малко. Една на около 10 хиляди бременности се оказва фалшива. Но те съществуват и по редица причини не са достатъчно изследвани както от психолози, така и от лекари. С какво всъщност се характеризира това състояние?
При жената с фалшива бременност се проявяват симптомите, характерни за всяка бременна: спиране на менструацията, сутрешно гадене, уголемяване на корема и на бюста (възможно е млечните жлези да започнат да отделят и коластра). В някои случаи признаците са толкова автентични, че
жената твърди, че усеща и контракции

Единственото, което липсва обаче, както става ясно от прегледа при гинеколога, е плодът в утробата. Любопитно е, че при животните мнимата бременност се среща по-често. При кучетата появата на този феномен е и хормонално обусловена. Както е известно, тези домашни любимци произлизат от вълците, а в глутницата само една от вълчиците (т.нар. Алфа вълчица) е избрана да роди малки. За да има по-големи шансове за оцеляване на поколението в суровите условия, природата се е погрижила да дари и останалите вълчици със способността да кърмят и да обгрижват малките. Може би в прочутата легенда за митичните основатели на Рим Ромул и Рем, откърмени от вълчица, има голяма доза истина...
При хората обаче причините за псевдобременността са психо-соматични. Те се наблюдават при жени във възрастта 20–44 години. В историята има регистрирани и фрапиращи случаи. Д-р Майкъл Селцер, американски невролог и психиатър от Пенсилванския университет, описва 6-годишно момиченце, страдащо от фалшива бременност. Обяснението, което то дава пред психолозите, е, че майка му е твърде заета и уморена, за да му роди братче или сестриче. Затова то решава, че трябва „само да се заеме със задачата”. Експертите констатират, че детето страда от сериозен депресивен синдром вследствие на липсата на внимание и грижа от страна на майката.  
В основата на феномена мнима бременност са неистовото желание за бебе или тъкмо обратното – страхът от забременяване, който провокира подсъзнателно чувство за вина и чрез физически признаци симулира „реална” бременност. Сред потенциалните страдащи от феномена са жени към 40-те, които до този момент не са успели да се реализират като майки и за тях
сдобиването с бебе се е превърнало във фикс идея
Мнимата бременност може да се срещне и сред жени, върху които има сериозен натиск отвън и тежестта на обществените очаквания към тях е твърде голяма. Един от известните случаи е този на английската кралица Мария І Тюдор (позната още с прозвището Блъди Мери). Тя „забременява” два пъти подред, концентрирала надеждите на целия английски народ за появата на наследник на кралската корона. Кралицата е толкова сигурна в автентичността на втората си бременност, че в завещанието си записва своя съпруг – крал Филип ІІ, като регент на бъдещото им дете. Според съвременни трактовки „бременният вид” на легендарната владетелка се дължал на асцитна течност в коремната й кухина.
Днес в някои африкански племена
нераждалите жени са подложени
дори на финансови санкции
Практикува се система от брачни обичаи, наречена „лобола”. В нея има „предбрачно условие”, което гласи, че ако жената не роди в определен срок, сумата, която родителите са взели от мъжа й при женитбата, трябва да бъде върната. 
Често именно тези външни фактори, които принуждават неродилата жена да се чувства негодна и непотребна, са предпоставка за появата на дълбоки психологични проблеми. Те, макар и рядко, могат да имат физическа изява чрез феномена фалшива бременност. Затова в тези случаи взаимодействието между психолози и лекари е особено важно. Само психотерапията или само медикаментозното лечение не могат да бъдат напълно ефективни.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова

 

Още в Мнението на специалиста

Да се отучва ли от лявата ръка?

Ако забелязвате, че детето ви предпочита да си служи предимно с лявата ръка, вероятно искате да научите дали не трябва да го приучвате по-активно да… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream