23 Апр 2010

Глътка чист въздух!

Оценете
(0 гласа)

Защо обувките ви са черни, когато вечер се прибирате след цял ден обикаляне по улиците? Усещали ли сте, че се задъхвате и сякаш може да режете въздуха с нож? Спор няма – в големите градове у нас е много по-мръсно, отколкото на село. Как обаче този факт се отразява на бременността ви и на бебето? Според наскоро проведено проучване на учени в Калифорния (САЩ) мръсният въздух, предизвикан от изгорелите газове на колите, може сериозно да повиши риска от прееклампсия и преждевременно раждане.
Прееклампсията е едно от най-често срещаните усложнения през бременността. При него жената страда от повишено кръвно налягане, има белтък в урината, отоци по лицето, ръцете и краката, рязко повишава теглото си и се оплаква от главоболие. Прееклампсията може да доведе до преждевременно раждане или дори до смърт на бременната и бебето. Обикновено това състояние се проявява в средата и към края на 9-те месеца. Засяга между 5 и 8% от бременните.
„Има категорични доказателства, че жените, които забременяват и живеят в силно замърсени райони, по-често страдат от прееклампсия, отколкото тези, които дишат чист въздух”, казва проф. Джин Ву от Медицинския университет в Калифорния. Той и екипът му са наблюдавали повече от 80 000 бъдещи майки в продължение на 8 години. Учените са изследвали всяка жена колко въглероден и азотен окис поглъща през бременността си. Така са направили връзка между замърсяването и най-често срещаните усложнения през 9-те месеца. Оказало се е, че рискът бъдещите майки, които живеят в замърсени райони, да получат прееклампсия е около 30% по-висок, отколкото при жените, които дишат чист въздух. Същото се отнася и за преждевременното раждане. Опасността бебето да се роди преди 30-ата гестационна седмица е повече от 40%.
„Факт е, че замърсяването на околната среда сериозно вреди на бременността и има опасни последици за бебето. Жените трябва да се замислят върху това и да вземат предпазни мерки. Те могат да носят маски или да избягват силно замърсените райони”, съветва проф. Ву.
По-голямата част от замърсителите идват от големите фабрики и изпаренията на автомобилните газове. Въглеродният, серният и азотният диоксид са най-опасни. На големите кръстовища в градовете концентрацията на отровните газове е най-опасна за бъдещите майки.
Проучвания на американски учени са открили още, че хората в замърсените райони страдат по-често и от ракови образувания.

Още в Развитие

Детето Телец - 21 април–21 май

Момчето Телец - От най-ранна възраст малкият господин от тази зодия проявява голяма любознателност. Той с интерес изучава всичко, което го заобикаля. Завидно е умението… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл