26 Окт 2007

Нощен риск

Оценете
(0 гласа)

Сънната апнея (краткотрайното спиране на дишането по време на сън) се свързва със значително повишен риск от диабет на бременността и хипертония. Това се съобщава в проучване, докладвано през май 2007 г. пред конференция на Американското дружество по гръдни заболявания. Специалистите откриват, че сънната апнея се свързва с двойно по-висока честота на диабет на бременността и с четворно повишен риск от хипертония при бъдещите майки.

При това състояние по време на сън горните дихателни пътища се стесняват или колабират. Периодите на апнея завършват с краткотрайно събуждане, което може да прекъсва съня стотици пъти през нощта. Основен рисков фактор е наднорменото тегло.

Най-ефикасното лечение се провежда чрез специален апарат, който създава постоянно налягане в дихателните пътища. В тях въздухът се доставя чрез поставена маска на спящия, като дихателните пътища се държат отворени.

Учените анализират данните от всички бременности, свързани със сънна апнея, диабет на бременността и хипертония през 2004 г. От около 4 млн. родилки 452 са имали сънна апнея. От 167 227 жени с диабет на бременността 67 са били със сънна апнея, а от 200 902 бременни с хипертония 166 са страдали от това състояние.

Бременността може да влоши сънната апнея особено през последното тримесечие, когато теглото значително нараства. По време на апнея нивото на кислорода при бъдещата майка спада, което може да засегне и плода. Затова е важно бременните със сънна апнея да се подлагат на специализирано лечение и редовно да контролират кръвното налягане и кръвната си захар.

Още в Планиране

Освежете дома

Не са много семействата, които избират детската стая още с планирането на общото жилище. Мнозинството бъдещи родители използват 9-те месеца за ремонт и преустройства. Предлагаме… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем за бебета с невен против подсичане
3
Душ гел/шампоан за коса и тяло
4
Подхранващо мляко с невен
2
Паста за зъби за деца
6
Чай за кърмачки
chaichai