01 Сеп 2010

Прогонете страха!

Оценете
(0 гласа)

Радвайте се на 9-те месеца и не позволявайте на безпокойството да засенчва положителните ви емоции. Малко са периодите в живота, които са толкова специални като бременността, но също така малко са и периодите, които всяват доста смут в живота на жената. Факт обаче е, че много жени изпитват истински страх от раждането. Повече от 600 бременни участваха в анкета на “9 месеца” и отговориха на въпросите кое ги тревожи най-много. Предлагаме ви съвети как да обърнете гръб на безпокойството и тревожността, които изпитвате и вие...

6% се страхуват, че раждането ще продължи безкрайно
Как да се отървете от този страх. Не се паникьосвайте, ако чувате, че раждането, особено за първи път, трае дни. Често се случва да усещате ранни контракции доста преди да е дошъл Денят, но те не би трябвало да са твърде силни. Времето за раждането се изчислява от началото на ритмичните контракции и разширението на маточната шийка до 3–4 см. След това обикновено до настъпването на процеса остават часове, а не дни. Контракциите преди официалното начало на раждането могат да са болезнени, но те водят до отварянето на шийката. Ако процесът напредва бавно, намеса като спукване на околоплодния мехур може да спести около 40 минути.

3% се страхуват, че ще има моменти, в които ще изпитват голям срам
Как да се отървете от този страх. Наистина при някои жени по време на раждането дебелото черво се раздвижва. Но не се паникьосвайте. Напомняйте си, че това не се случва толкова често и че ще има по-важни неща, за които да мислите по това време. Акушерката, която ще е до вас, има достатъчно опит, за да не се притеснява от този факт и бързо ще ви почисти.
Ако пък изпитвате срам, че ще сте гола пред чужди хора, това хич не бива да ви безпокои. Персоналът внимава да не нарушава комфорта ви. При нужда от вагинален преглед вратата на кабинета обикновено се затваря.

45% се страхуват, че нещо ще се обърка
Как да се отървете от този страх. Най-голямата ви грижа по време на раждането ще е здравето на бебето ви. Ако се предприеме нещо, заради което може да си помислите, че е настъпило объркване, то ще е правилният избор. Акушерката ще проследява внимателно процеса и своевременно ще установява, ако нещо не е наред.
Две трети от жените раждат без проблеми. Някои се нуждаят от помощ като форцепс или вакуум-екстрактор. Само около 5% претърпяват секцио по спешност.

25% се страхуват, че няма да се справят с болката
Как да се отървете от този страх. Родилната болка е единствената болка, която има положителен ефект – бебето ви е на път към вас! Има различни начини за обезболяване. Най-напред може да пробвате с топла баня. Обсъдете с вашия лекар какъв начин на обезболяване да предпочетете.
В Големия ден в организма ви ще се секретират в голямо количество адреналин и ендорфини, които намаляват стреса. Много важно е и да си изберете добър партньор за раждането. Проучвания показват, че присъствието на близък човек помага срещу болките.

4% се страхуват, че ще загубят контрол
Как да се отървете от този страх. Преходът от разширението на последните сантиметри на шийката към периода на напъните обикновено е време, през което ще чувствате, че не сте в състояние да контролирате процеса. Това може да ви уплаши, тъй като вече няма връщане назад. Матката ви се контрахира и вие не може да предприемете нищо. Бъдете сигурни, че екипът до вас държи нещата под контрол и ще следи, ако има някакви отклонения.
Усещането за безпомощност по време на прехода е нормално, но  не трае дълго. По принцип времето за напъване е по-кратко от първата фаза на раждането и е възможно да установите, че контракциите са станали по-поносими, когато свикнете с тях.

2% се страхуват, че раждането няма да протече така, както искат
Как да се отървете от този страх. Вашият лекар и вашата акушерка винаги ще се стараят да ви осигурят раждането, което искате. Тяхната цел е да запазят вашето здраве, както и здравето на бебето ви. Ако усещате, че нещата не вървят по план, помолете ги да ви обяснят причината за промените. Сигурно ще се успокоите, когато се уверите, че това, което се предприема, ще улесни раждането.

12% се страхуват от разкъсване
Как да се отървете от този страх. Около 10% от жените претърпяват асистирано раждане. Повечето от тях се нуждаят от епизиотомия (разрез на перинеума за разширяване на пътя пред излизащото бебе). Дори да се стигне до разкъсване, в повечето случаи става въпрос за малки кожни сцепвания или малки разрези, които нямат нужда от зашиване и не са болезнени. Само при около 2% от жените се стига до разкъсвания от III степен, които засягат кожата и мускулите и стигат до ануса. Дори тези разкъсвания зарастват правилно след зашиване. При такива случаи се налага антибиотично лечение и се предприемат мерки за безболезнено изхождане.

3% се страхуват, че ще са сами
Как да се отървете от този страх. Дори понякога да се наложи акушерката да напусне помещението, това няма да трае повече от няколко минути.
В началото на процеса не е нужно непрекъснато мониториране, което се осъществява чак след разкритие от 4 см. Ако тогава се наложи акушерката да излезе за момент, винаги може да се възползвате от звънеца за повикване. Освен това при раждането и вашият партньор ще е при вас.

Д-р Ивана Симеонова
акушер-гинеколог

Още в Видове раждане

На финала

Вече 9 месеца живеете с мисълта за вашето бебе. Ето че сте на финала и всеки момент то ще се роди. Вашето тяло, а и… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo