04 Юни 2015

Пуша от много години. Това ще навреди ли на бебето ми?

Оценете
(0 гласа)
За щастие няма данни пушенето преди бременност – дори 10 или повече години, да вреди на развиващия се плод. Но пушенето по време на бременността, особено след третия месец, е опасно не само за вашето здраве, но и за здравето на бебето.
Когато пушите, плодът ви на практика живее в утроба, пълна с дим. Сърцебиенето му се учестява и, най-лошото, заради недостиг на кислород, бебето не може да расте и да се развива нормално. Резултатът може да бъде плачевен. Пушенето умножава риска от усложнения на бременността, включително: извънматочна бременност, ненормално закрепване на плацентата, преждевременно отделяне на плацентата, преждевременно разкъсване на околоплодната обвивка, евентуално преждевременно раждане. Има сериозни данни, че пушенето влияе отрицателно и директно върху плода. Най-широко разпространените рискове за бебетата на пушачки са: ниско тегло при раждане, по-малък ръст и по-малка обиколка на главата, цепнато небце или устни, както и сърдечни увреждания. Ниското тегло и ръст при раждането са сред основните причини за детски болести и смърт на бебето непосредствено преди, по време и след раждането. Има и други потенциални рискове. Бебета на пушачки са по-податливи на апнея и като цяло при раждането са в по-лошо здравословно състояние от другите бебета. Данните сочат и че тези деца по-често страдат от хроничен физически и интелектуален дефицит, особено, ако партньорите продължават да пушат в тяхно присъствие. Страдат по-често и от понижен имунитет, респираторни заболявания, ушни инфекции, колики, туберколоза, хранителни алергии, астма, включително хиперактивност с дефицит на вниманието. Научните изследвания доказват, че бременните пушачки по-често имат необичайно агресивни деца с поведенчески проблеми и в зряла възраст.
Употребата на тютюн намалява теглото на бебето при раждане право пропорционално на броя на изпушените цигари (пушачките, пушещи по една кутия цигари дневно, раждат бебета с ниско рождено тегло 30% по-често от непушачките). Тоест, намаляването на цигарите помага донякъде. Намаляването на броя цигари е подвеждащо, защото пушачите обикновено го компенсират с по-чести и по-дълбоки вдишвания и като изпушват повече от цигарата.
Не всички новини са лоши. Някои научни изследвания показват, че жените, спрели да пушат в началото на бременността – не по-късно от третия месец – съумяват да отстранят всички свързани с това рискове. За някои жени отказването от пушенето никога няма да е по-лесно, отколкото в началото на бременността, когато понякога се развива отвращение от цигарите – навярно предупреждение на интуитивното тяло. Понеже никотинът поражда зависимост, почти всеки изпитва симптоми на абстиненция, когато спре да пуши. Освен очевидното желание за пушене, някои симптоми са: раздразнителност, тревожност, неспокойствие, сънливост, виене на свят, стомашни проблеми. Някои кашлят повече, вместо по-малко, понеже телата им вече са в състояние да изхвърлят секретите, натрупани в белите дробове.
 
Пасивно пушене
„Аз не пуша, но съпругът ми пуши. Това вреди ли на бебето?”
Пушенето не засяга само пушача, то влияе на всички около него, включително и на плода, чиято майка е наблизо. Тютюневият дим поразява организма на бебето все едно тя пуши.
Едва ли ще успеете да накарате приятелите и роднините си да се откажат от цигарите, но поне ги помолете да ограничат пушенето, когато са с вас.
 
Употреба на марихуана
Препоръчва се двойките планиращи бебе да не пушат марихуана, защото се възпрепятства зачеването, но ако вече сте бременна този въпрос не ви засяга. Няма убедителни доказателства, че марихуаната, която сте пушили преди зачеването може да навреди на бебто ви. Сега обаче, след като сте бременна е време да скъсате с марихуаната.
 
Кокаин и други наркотици
Бременните, които вземат наркотици, излагат бебетата си на риск. Всички незаконни наркотици и много лекарства давани с рецепта, с които често се злоупотребява, при продължителна употреба могат сериозна да навредят на плода.

Още в Новини

Събраха 1 505 лв. благотворително за семейство с репродуктивни проблеми

1505 лв. бяха събрани от благотворителния спектакъл „Йерма“ в Дупница. Средствата са за подпомагане на младо семейство от Дупница, което е с репродуктивни проблеми и се… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл